Les torres guaita de la Safor

Durant el segle XVI les costes del País Valencià reberen constants atacs dels pirates barbarescs (entre els quals destacava el famós "Barbarroja"), que desembarcaven a les costes envaint i saquejant els pobles, assolant els cultius i prenien als habitants com a esclaus, ajudats pels moriscs què, descontents, fugien amb ells. El 1.528 les Corts de Monzó acordaren la creació d'una guàrdia costanera i la construcció d'una xarxa d'edificacions defensives per a protegir el litoral dels atacs. Així, el 1.575 el rei Felip II va encarregar al virrei de València, Vespasiano Gonzaga, un estudi de la defensa del litoral, creant un sistema defensiu regulat per ordenances que es mantingueren durant els segles XVI i XVII.
Al segle XVI es construïren 13 torres a l'actual província de València, les de Mardà, Grau de Murviedro, El Puig, Grau de València, El Saler, la Gola del Perellonet, el Cap de Cullera, Cullera, Tavernes, Xeraco, el Grau de Gandia (hui desapareguda), Piles i Oliva (només resta la base, ben malmesa i abandonada).

Les torres presentaven una base cilíndrica, lleugerament troncocònica normalment i amb gruixuts murs de maçoneria. Generalment l'accés es realitzava externament i per les plantes superiors per a garantir una major defensa, però al mateix temps que servien de torre guaita de l'entorn també servien com a protecció dels llauradors del voltant, pel que totes les torres que es trobaven a l'horta comptaven amb una porta inferior.
Disposaven d'un nombre variable d'homes del Cos de Guàrdies de la Costa, que vigilaven i feien senyals quan observaven la presència de naus sospitoses, de dia amb fumagueres i de nit amb fogates. També disposaven d'homes a cavall que vigilaven per la platja.

A continuació repasarem les tres torres guaita que encara es troben en peu a la Safor: les de Tavernes, Xeraco i Piles.


La torre de Tavernes de la Valldigna

També coneguda com Torre Guaita, d'Alfàndec o De la Vall, està ubicada a la platja de Tavernes, poc abans d'accedir a la zona urbanitzada i a la dreta de la carretera, envoltada de tarongers i molt a prop de l'antic quartell dels carrabiners. La torre fou erigida el 1.575 com a part de la xarxa costanera de vigilància del litoral contra els atacs dels pirates barbarescs, controlant el sector comprés entre les veïnes torres de Cullera al nord i Xeraco al sud, contant amb una dotació de dos soldats.

Construïda en pedra, consta d'una planta baixa, tres plantes i una terrassa, totes elles sense escales pel que calia utilitza cordes o escales de ma per accedir al seu interior, be siga per finestres a les plantes intermèdies, be per un balcó o matacà sustentat per mènsules a l'última planta. L'accés inferior es realitzava per una porta amb arc en llindar. A diferència de la resta de torres del voltant, la de Tavernes és molt més esvelta i estilitzada, amb una base de 6 metres i un alçat troncocònic de 15 metres, una de les més altes del País Valencià. Encara que deuria comptar amb merlets, hui dia han desaparegut. La torre fou declarada Bé d'Interès Cultural i va ser restaurada.




La torre de Xeraco

La torre Guaita  o torre de la Serp es troba a uns dos quilòmetres de Xeraco, a la vessant dreta de la desembocadura del riu Vaca i junt a la carretera Natzaret-Oliva, a un paratge conegut com el Gorg. Construïda al segle XVI controlava la zona costanera compresa entre Tavernes i el Grau de Gandia.

Es tracta d'una torre cilíndrica, lleugerament troncocònica, amb un menut talús a la base i amb gruixuts murs de maçoneria, de 7,40 metres d'alçada i tres plantes. Compta amb una única porta d'accés d’arc de mig punt d'1'8 metres d'alçada per 0'5 metres d'amplària, sobre la qual s'obri una ampla finestra a la primera planta que degué adossar un matacà, hui desaparegut. Ha perdut el seu sostre i a la part superior es troben dues menudes espitlleres. Durant els anys 80 un grup de veïns de Xeraco realitzaren uns encertats treballs de restauració que han permès que la torre es trobe en bon estat de conservació hui dia.




La torre de Piles

Construïda el 1573, formava part de la xarxa defensiva cobrint l'àrea compresa entre la desapareguda torre del Grau de Gandia i Oliva. Es troba molt a prop de la costa, entre les platges de Miramar i Piles.
Amb un considerable diàmetre exterior de 10 metres i una alçada de 13 metres de cos troncocònic repartides en dos plantes i escala de pedra interior, té la particularitat d'estar lleugerament inclinada cap a ponent.

Disposava de dos homes encarregats de la vigilància des de la torre i d'altres dos a cavall per a la vigilància de la platja. L'accés es realitza per una porta inferior d'arc de mig punt, dalt de la qual es troba un escut amb al·lusions a Felip II. A la part superior es troba una terrassa oberta a l'exterior amb una sèrie de matacans recorrent el cercle.

El 1986 la torre fou restaurada per la Conselleria de Cultura de la Generalitat i registrada al Patrimoni Històric Artístic, sent hui dia la millor conservada de la comarca de la Safor.



Veure Torres de guaita a la Safor a un mapa més gran

Articles relacionats: 

Les torres guaita de la Marina Alta

Comentaris

  1. I jo que em pensava que només estava la de Xeraco! És que pel que veig al mapa, la de Tavernes cal fixar-se, pero la de Piles està amagada, eh?

    ResponElimina
  2. Excelentes monográficos, este me ha parecido muy interesante, ya sería perfecto si incluyeseis las torres de la Marina Alta, parecen mejor conservadas y en mayor número

    ResponElimina
  3. Hola, José. M'apunte la sugerència, i efectivament a la Marina hi ha moltes més i molt millor conservades. Només a Dénia i a ull recorde tres torres (la de les Marines, la del Gerro a les Rotes i la de Carrals), i molt ben conservades dos d'elles.

    ResponElimina
  4. Ahir dia passejant amb la dona per la voreta de la mar arribarem a Piles i trobarem la torre, pensaba que era un castellet, i ara vist lo vist ja tinc clar per a que servia, gracias per l'informació.
    Salutacions

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".