Atemptat ecològic al riu Serpis

Davant la manca de pluges i la necessitat d’aigua per a regar els camps, la Comunitat de Regants del riu d'Alcoi ha pres la nefasta decisió de desviar tota l'aigua del Serpis a l'assut d’En Carròs, assecant el riu i provocant la mort de milers de peixos en el tram entre Vilallonga i Gandia, contravenint les normes de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) i de la Llei d’Aigües, que obliga a mantindre un cabal mínim ecològic fins a la mar per a preservar els ecosistemes aquàtics i de ribera.
És molt lamentable que s’estiguen invertint milions d’euros en la millora ambiental del riu Serpis, i al mateix temps els responsables no han segut capaços d’evitar aquesta mortalitat de peixos quan el pantà de Beniarrés disposa d’aigua suficient per mantenir un cabal ecològic.

Encara que pràcticament residuals a eixe tram del Serpis, entre les espècies afectades per aquest gravíssim delicte mediambiental es troba el samaruc (Valencia hispanica), una espècie prioritària de la que s'han obtingut fons europeus per a la seua recuperació, l'anguila, altra espècie amenaçada, i el barb mediterrani (Barbus guiraonis), un endemisme valencià classificat com a rar. Segons l'indicat a l’article 13 de la Llei de 20 de febrer de 1942, “amb la fi de garantir la conservació d’espècies pròpies de les aigües continentals, està prohibida la pesca en les zones que a continuació es relacionen”. I a la llista figura el riu Serpis, des de la seua confluència amb el barranc de la Murta (que si no m’enganye es troba al Vernissa?) fins la seua desembocadura al mar. Per tant, encara que escassíssims, si tot eixe tram està protegit, és que hi ha peixos que protegir, igual em dona que es diguen samarucs que samaracs.

El sec assut d'En Carròs

El samaruc és un peix autòcton del territori valencià, propi de les zones de marjal amb aigües netes, ullals, sèquies i, molt rarament, trams mitjos dels rius. Es troba en greu perill d'extinció i està classificat en la màxima categoria d'amenaça i protecció en tots els decrets i convenis estatals i europeus. La població de samaruc a la Safor, a diferència de la propera marjal de Pego-Oliva, és mínima malgrat les continues reintroduccions anuals. Els aterraments de les marjals, la contaminació de les aigües i la introducció d'espècies depredadores exòtiques com ara el carranc americà, la gambúsia, la truita arc-iris (introduïda per la pròpia Generalitat) i sobre tot el black-bass, són les principals amenaces. És a dir, és un peix que compta amb tantíssima protecció que quasi podríem dir que simplement pel fet de contemplar-lo nadar o fer-li una fotografia ja és prou per a que la Guàrdia Civil te fique una multa de les que piquen.

El samaruc
El Black-bass, el menja-samarucs

ACTUALITZACIÓ A 25-01-2011

Altra vegada, han tornar a deixar sense aigua al Serpis al seu pas per l'assut de Vilallonga, ni tan sols han deixat un cabal ecològic mínim, obligatori per tant per la llei com pel sentit comú.
El Grup d´Estudis Mediambientals de la Safor (GEMAS) ha denunciat l'incompliment del Pla Hidrològic de la Conca del Xúquer per part de la Confederació Hidrogràfica i el Sindicat de Regants del Riu d´Alcoi. El Sindicat de Regants està clar que miren pels seus interessos, però i la Confederació? És molt greu, i evidentment no és un accident ni un cas aïllat, des de novembre els fets estan repetint-se periòdicament.

Reitere: és molt greu que davant d’un delicte ecològic tant greu ens trobem organismes oficials implicats, que resulten ser aquells dels que depèn la gestió de les aigües superficials i el benestar i la recuperació de la fauna i flora amenaçada per una banda, i la pròpia conselleria de Medi Ambient per l'altra banda. Se suposa que la seua feina és evitar desastres ecològics com els denunciats, no provocar-los!. I el mal és que als responsables no els jutjaran ni els ficaran cap sanció administrativa per la seua responsabilitat en la mort de milers de peixos. Així ens va.

Comentaris

  1. Jo no parlaria d'atemptat, jo parlaria d'incompetència de les administracions i de "llaurarisme" dels regants

    ResponElimina
  2. Ja està el retoret (Cotino) i el perillós de la CHJ fent de les seues. Contínuament fan animalades com aquesta, mireu:

    Riu Albaida

    ResponElimina
  3. Eixos dos tenen més perill que Chuck Norris marcant a Messi! Com diuen a la següent web, mireu com va ser La Mare de totes les Chapuses!!:

    http://www.mediterranea.org/cae/txema.htm

    ResponElimina
  4. El retoret Cotino :D, excelent definició!

    ResponElimina
  5. Tenen més perill que una resaca de Chuck Norris!! :D

    ResponElimina
  6. Por supuesto hacen los que les viene en gana. Me gustaría que leyeran éste artículo los pequeños agricultores de la Marjal Gandia-Xeresa, me entenderían perfectamente a lo que voy.
    Ocasión perfecta aparte para preguntar, ¿porqué no amplian el camino que existe entre Playa Gandia y Xeresa? Esto que hace falta para descongestionar la salida de la Autopista, (sólo serían 3 u 4 metros más de ancho). Según Medio Ambiente no lo pueden hacer porque perjudicaría la existencia de no se que pescado autóctono, ¿no será por las culebras?. Que decisiones tan incoherentes.Con unos temas no apoyan al Medio Ambiente y con otros que interesan a los ciudadanos se ponen firmes con la negativa según ellos protegiendolo, así vamos..

    ResponElimina
  7. Pregunta: estes actuacions i tantes altres que descriviu son denunciables, no? Penal o administrativament, no? Deu haver un control administratiu (policia, Confederacio Hidrogràfica) i judicial (fiscalies), no? En el seu defecte, encara que no deguera ser la seua tasca i que segurament no tenen mitjos, hi ha moviments ecologistes organitzats que poden denunciar-ho... Aleshores perque mai (o casi mai) hi ha responsables?

    Al meu entendre el tema ecològic no ha estat interioritzat per la societat, es redueix més a una qüestió estètica (fer normes que no pense cumplir) per quedar com a sensibilitzat amb el medi ambient i obtindre rèdit politic.

    Recorde haver llegit la sentencia de l'alcalde de Xeresa, on es notava que el fiscal i el tribunal tenien molt clar els valors dels que estaven parlant... el text desprenia una lògica i una sensibilitat acollonant, però per llàstima, ara per ara, és una gota dins el mar.

    ResponElimina
  8. Al anterior comentario: Está más que demostrado que el tema ecológico lo defienden personas que sin ningún interés económico colaboran a que no se produzcan barbaridades como las que se efectúan, denunciándolo. Tu bien lo has dicho, los otros lo hacen "por quedar como sensibilizados con el Medio Ambiente y obtener beneficio politico".Me imagino (conociendo mi ámbito de cobertura) el total de técnicos de Medio Ambiente que tienen las Administraciones, te asombrarías, me gustaría que nos indicaran la labor de que se ocupan tanta gente diariamente, porque cobran, ¿no?. A éste paso tenemos que intentar trabajar para la Administración o a pasar penalidades. Me recuerda mucho ésta situación a los Gobiernos Progresistas-Comunistas o Dictatoriales. De 1ª Clase los Politicos y enchufados por ellos y el resto a buscarse la vida si es que pueden o les dejan.Creo que en la Constitución Española no infunde confianza la frase repetitiva Igualdad para todos los Españoles.

    ResponElimina
  9. Denúncies hi ha, en aquest cas concret per part del Grup d´Estudis Mediambientals de la Safor. Està la Llei 42/2007, de 13 de desembre, del Patrimoni Natural i de la Biodiversitat obliga a mantenir unes condicions adequades per a la vida de les espècies, el que requereix un cabal ecològic suficient per a garantir la continuïtat de la biodiversitat que es contempla a eixe ecosistema. Es denuncia i no val per a res? Sembla que sí, mireu la següent pàgina.

    ResponElimina
  10. Respecte a l'alcalde de Xeresa, li va caure la del polp perquè es va clavar l'UE pel mig (hi ha una protecció bestial a l'UE de les marjals), perquè les denúncies que tenía a l'àmbit autonòmic eren fum

    ResponElimina
  11. He de donar l'enhorabona al Bloc de tenir entre les seves files a una persona qualificada tècnicament, divulgadora de la natura i per descomptat compromès amb al medi ambient com Xavi Ródenas.
    Aquest Sr. cal per dirigir el Gabinet de l'Ajuntament de Medi Ambient i que no se'ls passe responsabilitzar gens ni mica a Joan Francesc Peris que ja estem cansats de veure-ho canviat de jaqueta. Si Orengo ja ha ficat la pota ajuntant a les seves files, li aconselle el pose a càrrec de Fires, Festes i Falles que és on hi ha aperitiu i beguda, la seva participació en aquest Gabinet serà total. Garantit.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".