Orba recupera un bosc de 79 hectàrees de carrasques i freixes

L'ajuntament d'Orba ha destinat 63.406 euros del Plan E a recuperar el paratge del Castellet, un excepcional bosc de carrasques i freixes de 79 ha representatiu dels boscos mediterranis orientals, desafortunadament cada vegada més rars a les nostres muntanyes. També ha sol·licitat que la muntanya, situada al sud-oest del poble, siga declarada Paratge Natural Municipal.

Les tasques de regeneració s'iniciaren fa tres mesos, durant les quals arrancaren fins a 30.000 pins per a facilitar la germinació de noves carrasques i freixes, arribant a retirar fins a 155.000 m3 de biomassa per a dificultar la propagació dels incendis.


El bosc del Castellet


Orba ha segut pionera i únic municipi que ha destinat diners del Plan E en la natura, i tal i com diuen els entesos en la matèria, ha obert un camí pel qual la gestió sostenible dels boscos pot convertir-se en una nova activitat econòmica cap a la qual poden reconvertir-se empreses de construcció o jardineria.

la muntanya del Castellet

Dalt de la muntanya del Castellet (420 m) es troba el castell musulmà d'Awraba, en un estat de ruïna molt preocupant, del qual només se conserven restes de muralles i la torre principal (només fins als 4 m d'alçada). En l'antiguitat comptava amb varies torres i es trobava cercada per muralles per l'accés sud-est, trobant-se l'accés nord-oest inaccessible.

Castell d'Awraba


Un sender a prop de la carretera, al sud-oest del poble, ascendeix còmodament fins el castell i permet conèixer el paratge:



Mapa detallat, perfil i estadístiques


Fa uns quants anys visitarem la zona per a pujar al castell, i recorde clarament que em va cridar molt l'atenció un bonic i frondós bosquet que hi havia a la base de la muntanyeta del Castellet, a la vessant sud si la memòria no em traeix. A falta de més informació, supose que deuria ser aquell bosc el que s'ha recuperat. I és que notícies com aquesta són les que m'encanta transmetre. Si alguns pobles més hagueren realitzat tasques semblants a les d'Orba, en lloc fer i desfer voreres de carrers i omplir maletins amb els diners del Plan E com ha fet la majoria, el País Valencià seria un lloc millor on viure.

Comentaris

  1. No puc estar més d'acord amb la teua conclusió.
    És una gran notícia. Esperem llegir moltes més com aquesta, encara que lo bo seria que no fora notícia, sino realitat quotidiana.

    ResponElimina
  2. Evidentment allò de que la gestió de boscos pot convertir-se en una "nova activitat econòmica cap a la qual poden reconvertir-se empreses de construcció o jardineria" cal agafar-ho amb precaució, ja que cal preguntar-se qui pagarà, si ho paga papa-estat o ajuntaments, perfecte, però recordem que la creació d'un negoci d'explotació forestal privat no sé si faria més mal que be... però si hi ha diners pel mig, negoci per a les empreses i per a la població!

    ResponElimina
  3. ¿Hay algun sitio donde no habeis estado? Parece que os conoceis las marinas de pe a pa

    ResponElimina
  4. Buuuf, no ens queden llocs que visitar ni res, i gràcies, que seria un rollo tindre que repetir sempre :)
    Un avantatge que tenim es que els que escribim al bloc no sempre anem junts, i així s'acumulen les experiències de tots amb distints grups.

    ResponElimina
  5. Como muy bien dices Oscar, en el último párrafo de tu artículo "El Pais Valenciá sería un lugar mejor donde vivir". A pesar de la época del ladrillo contínua siendo de los mejores.¿Te imaginas que hubiese pasado si ésto no para, (Urbanización a lo bestia en Villalonga, Tavernes de la Valldigna, Cullera (que por cierto se ha quedado sin la montaña del faro) y hay una pésima gestión urbanística,y así´media Comunidad (hasta al interior de la Marina Alta querían urbanizar a lo GRANDE SIN AGUA. También te digo que hay mucha hipocresía en individuos que se las dan de respetar y amar la natura, conozco casos de ésta índole que el constructor con la saca llena a comprado terrenos a propietarios que defendían el lugar y paisaje y con el bolsillo lleno de euros por hanegada han vendido y esa gente en el futuro que cierren la boquita (se han hecho ricos) cuando defiendan el entorno de su pueblo. Repito HIPOCRITAS.
    Con su patrimonio y dinero cada uno hace lo que quiere, pero que no prediquen la voluntad de lo que ellos no respetan.

    ResponElimina
  6. És cert, però també conec gent que tenia un bancal, va arribar el promotor amb la saca plena de diners i el fill concienciat li va dir al pare que no li'l venguera. "treballaras tu la terra, fill?". "no, pare".
    Els interessos i necessitats de la gent són massa diversos per a que els puga jutjar. Però si es compra la terra per a protegir-la, ja no podrà entrar cap especulador amb el maletí. I és la única manera, no podem demanar a la gent que venga un tros de muntanya, si el necesita vendre, el vendrà. Per això són tan necessaries iniciatives com la d'Orba, per que la declaració de parcs naturals o zones protegides està completament aturada, el tio Camps no té un clau.

    ResponElimina
  7. Per cert l'ajuntament de Gandia vol comprar terrenys a la marjal per a garantir la zona protegida, una bona notícia

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".