La nova Llei de Costes. El desenllaç

Fa un parell de mesos vos contàrem els perniciosos efectes que per al medi ambient suposaria la nova llei de Costes, un despropòsit fet a mida dels interessos privats dels constructors per a perdonar les barbaritats urbanístiques que s'han comet, deixant la porta oberta per a que es puguen tornar a repetir. Abans de continuar repasseu l’article “L’estiu que ens cremaren per damunt de les nostres possibilitats”, on detallem totes les barbaritats que la llei contempla. En aquell moment finalitzarem l’article amb una pregunta òbvia: per què tanta pressa en traure en només 6 mesos una llei que no es trobava al programa electoral (sic) del PP? Docs ja ho va dir Zaplana: per a guanyar diners, molts diners tal i com ha destapat un demolidor informe de Greenpeace.

El primer beneficiat és el propi president del govern, ja que les costes espanyoles, amb més de 7.000 quilòmetres de litoral, segons la nova llei hauran de ser inscrites a un registre de la propietat controlat per Mariano Rajoy i un lobby que compta amb uns privilegis únics a Europa (i que damunt volen privatitzar!!!). Recordeu que Mariano, el multimilionari que va voler ser president, malgrat l’evident conflicte d’interessos manté una plaça com a titular del registre de la propietat de Santa Pola que li reportava al voltant del milió d’euros anuals.

Els beneficiats amb la llei de Costes segons Greenpeace

El segon gran beneficiat per la llei és el propi ministre de medi ambient, aquell que se’n anava als bous mentre mitja Espanya desapareixia baix les flames. El ministre, qui sempre ha manifestat públicament la seua visió de la costa com un espai per al negoci de la rajola, és un dels diputats amb major patrimoni i compta, segons Greenpeace, amb importants accions a petroleres i a nombroses immobiliàries amb interessos al litoral. El llop cuidant de les ovelles.


Una de les modificacions de la llei respecte a la qualificació de terrenys inundables ha permet que alguns concessionaris de projectes d’aqüicultura o d’explotació de salines facen el seu agost, gràcies a la desprotecció de les mateixes i a la prolongació de les concessions al menys 75 anys. Quines empreses són les agraciades? Doncs com denuncia Greenpeace el conglomerat d’empreses salineres i piscifactories d'un exministre d’Aznar i d'un expresident de Balears amb negocis a la fins ara protegida Formentera, a les reserves naturals d’illots d’Eivissa, zones costaneres de Múrcia, a les marjals de Cadis o al complex intermareal d’Ons-O Grove de Pontevedra, zona protegida de la Red Natura.

Més caldo? La nova llei permet l’ocupació dels marges de les ries. Qui traurà benefici? Doncs un exministre d’hisenda condemnat pel Suprem per delictes contra el medi ambient comesos pels seus negocis a les ries de Huelva o a la ria de Boo de Santander, on la seua empresa d’il·legal ubicació màgicament seria amnistiada com denuncien els ecologistes.

Tram de platja verge entre Piles i Oliva. Al fons, el Montgó

Ens anem ara a les platges. Segons Greenpeace, aquells municipis que han construït una urbanització il·legal a la platja i alhora un passeig marítim amb la nova llei resten automàticament perdonats (per això tindria tanta presa l'alcalde de Gandia anunciant el seu passeig marítim de fusta a la platja verge de l'Auir?). Qui eixirà guanyant amb aquesta burla a la ciutadania? Doncs empresaris afins al PP com un expresident del València, i la fins ara il·legal platja de la Patacona. Empresaris, segons el demolidor informe, amb sucosos interessos a les nostres platges, indefenses davant empreses on figuren famosos consellers com, sorpresa, el propi ministre de medi ambient, o l'omnipresent home d'una ministra que tots sabeu, els quals s'han dedicat a amenaçar legalment als mitjans de comunicació amb que s'han fet ressò de la notícia (qui es pica alls menja). Amenaces per cert fetes per la Junta de Castella-la Manxa amb diners públics de tots els castellans per a defensar a una persona privada, molt jevy!.
Il·lustració de Manel Fontdevila

Comissions, suborns, informació privilegiada, interessos, diners negres, indults descarats... la fiscalia, a la vista d’aquesta informació, deuria iniciar un procés contra els implicats per prevaricació i malversació, però a Espanyistan mai passarà, els polítics ho tenen tot tan controlat i repensat que fins i tot fan lleis a la seua mida, burlant-se dels ciutadans en la cara. Encara hi ha qui es pregunta d'on venen els famosos diners negres de l'ex-tresorer dels populars?.


Més informació:

Informe de Greenpeace.
Reforma de la Ley de Costas: quien tiene un amigo tiene un tesoro
L’estiu que ens cremaren per damunt de les nostres possibilitats.
Un exministre d'Aznar el major beneficiat per la Llei de Costes

Comentaris

  1. Totalment cert, i més trist que els polítics que tenim...

    ResponElimina
  2. Però on estem?. Han parit als polítics per a enganyar-nos i alhora fer-se milionaris?. Estem fins als mateixos collons de sentir tanta corrupció. El poble passant penalitats i em pregunte que anem a fer....
    Salutasions.

    ResponElimina
  3. Gran article, habeu assolit fer una descripció perfecta del que volieu denunciar, recolzant-vos en la verdadera autoria dels enllaços provinents de les notícies incloses.
    Molt bo.

    ResponElimina
  4. Joaquin Andrés de Valdemoro31 de gener del 2013, a les 22:25

    LA CLAVE DE LA NUEVA LEY DE COSTAS APROBADA En octubre DE 2012 Y SUS CONTRADICCIONES.
    ¿A quien tenemos que creer sobre la Ley de Costas, a Montoro o a Cañete?
    Al ministerio de Hacienda o al de Agricultura y Ambiente?

    ¿En qué lugar se queda ante esta Ley de Costas a revisar el Sr. Torró, que ha proclamado a los 4 vientos que pretende hacer chiringuitos de 140 metros y Playas Temáticas?. Cuando el Ordenanza no está clara y el verano lo tenemos cerca.

    El Proyecto de Ley del Ministerio de Medio ambiente del Sr. Cañete dice entre otras muchas cosas:
    Autorización de 4 años para los chiringuitos de playa desmontables. Los chiringuitos y otras instalaciones desmontables de la playa recibirán un permiso cada cuatro años en vez de anualmente, como hasta ahora. Se estima que solamente en Andalucía, tanto los fijos como los desmontables generan más de 40.000 ocupaciones. Aunque el nuevo proyecto de ley deja al reglamento que desarrollará después la ley que CUESTIONARA LAS MEDIDAS DE ESTOS ESTABLECIMIENTOS, el ministro de Medio ambiente, Arias Cañete avanzó que se respetará el límite actual de 150 metros cuadrados.
    Existen dos documentos recientes sobre la política de costas absolutamente contradictorios, uno el proyecto de ley presentado por el MAGRAMA aprobado el consejo de ministros de octubre Proyecto de ley de Protección y Uso Sostenible del Litoral y de modificación de la Ley 22/1988 (PUSLI) y actualmente en el Parlamento y otro el informe sobre Evaluación de la Política de Costas elaborado por la Agencia Estatal de Evaluación de Políticas Públicas (AEVAL) dependiente del Ministerio de Hacienda y Administraciones Públicas.
    El Informe AEVL dependiente del Ministerio de Hacienda y contradictorio al del Ministerio de Arias Cañete recomienda en el gobierno que se adopten medidas, proyectos y programas, para cumplir el protocolo del Mediterráneo, vigente desde marzo del 2011, cuando todavía no se ha tomado ninguna medida para su cumplimiento. Así demanda una estrategia nacional de la costa, desgranada en planes y programas. En el PUSLI se olvidan estos temas y se propone una gran privatización del litoral, tanto amnistiando algunos municipios como privatizando salinas, dunas y REDUCIENDO a 20 metros las zonas de construcción de chiringuitos en muchas zonas de España. O sea el Informe Cañete ofrece hasta 150 m. de construcción de chiringuitos (el que pretende Torró) y el Informe del Departamento de Montoro-Hacienda pone como tope 20 metros de construcción. Sobre los autores y este tema es esencial, hay que reseñar que en el informe de AEVAL participaron más de una docena de expertos reconocidos a escala nacional e internacional, catedráticos, con grupos de discusión de hoteleros, emprendidas constructoras, urbanistas, representantes de CEOE, sindicados, ecologistas etc.

    Este proceso no ha producido en el PUSLI que se ha aprobado directamente y presentado en el Parlamento, no se conoce ni su autoría,ni quienes han sido los expertos que han asesorado en el gobierno. Excepto el Sr. MATUTES que ha reconocido que ha trabajado mucho en la ley, que tiene importantes intereses inmobiliarios e industriales en la costa, aunque se supone que el Sr. CANELLAS también es beneficiario del la privatización de las salinas de Ibiza y hoy públicas también puede haber tenido algo que ver.
    Como conclusión: El Ejecutivo propone que se devuelva el proyecto de ley y se inicie un verdadero proceso de consulta para mejorar la ley actual con el máximo de consenso y apoyo científico para que se haga una verdadera ley de costas con el máximo consenso, basada en la mejor ciencia disponible y con la máxima participación y consenso, posible para que dure al menos otros 25 años.
    No quisiera que al Sr. Torró le pasara como le ocurrió en el Caso del chiringuito Varadero que se instaló sin tener conocimiento del cánon a pagar a la Autoridad Portuaria y lo ha perdido por impago, (dificil de entender).
    Creo que los chiringuitos van para largo
    Saludos, Por cierto Oscar, gran composición detallada de tu artículo.

    ResponElimina
  5. DIRECTIVES europees segons WWF.
    “La seua aprovació suposaria una garrotada per a la riquesa del nostre litoral”

    WWF ha denunciat davant la UE la modificació de la Llei de Costas, aprovada pel Consell de Ministres a la fi del passat any i actualment en tràmit parlamentari. L'organització ha presentat una queixa davant la Comissió Europea perquè considera que vulnera la normativa europea. De fet, WWF argumenta que suposaria un impacte profund en el nostre litoral, augmentaria la seua desprotecció i fomentaria la inseguretat jurídica.
    Els ecologistes denuncien i argumenten que la nova Llei de Costas va en contra de la legislació europea en matèria de medi ambient.
    WWF considera que la nova Llei de Costas va en contra dels pilars bàsics defensats per la UE en matèria de medi ambient. De fet, denuncia que la reforma de la legislació podria vulnerar les següents Directives europees:
    Turisme sostenible, normativa, Unió Europea, Normativa turística, Comissió Europea, UE, legislació europea, medi ambient, turisme de sol i platja, recursos naturals, Llei de Costas, qualitat d'aigües, protecció del litoral, WWF, risc d'inundacions, aigües residuals,

    Diferents tipus de platges. El Ministeri de Medi ambient distingirà entre dos tipus de platges en un reglament posterior: les platges urbanes i les que estan envoltades d'espais protegits, Platja D l’Ahuir per exemple. En aquestes últimes la regulació serà més estricta.

    Plans municipals. La reforma permet al delegat del Govern suspendre els plans municipals que envaïsquen el domini públic. Falta per veure si aqueix punt superaria un recurs davant el Constitucional i si les demarcacions de Costas tenen capacitat suficient per a supervisar un a un els plans municipals i donen l'alerta a temps.
    Davant la contínua oposició d'Entitats i Organitzacions i a gratcient que els beneficiaris amb més interès en l'aprovació definitiva es tracten “casualment” de 2 Ministres un en actiu i un altre exministre, més 4 afins al poder, encara La Llei ha de passar per tràmit parlamentari, així que no està clara i ben definida, ara sí: Ben reglamentada als interessos econòmics dels de sempre.
    Salutacions,

    ResponElimina
  6. La Demarcació de Costes, dependent del Ministeri de Medi ambient, ha ordenat a Gandia retirar fins a 36 palmeres plantades per l'Ajuntament en l'arena de la platja, al costat del passeig marítim. A més, Costas tampoc autoritza en aquesta campanya que els gerents dels chiringuitos instal·len elements decoratius sobre l'arena al costat dels kioscos que tenen en concessió, i que l'Ajuntament va traure a subasta pública recentment.
    Si comencem així, que passarà amb les Platges Temàtiques que Torró pretén fer en el futur?.
    Salutacions,

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".