Al-Azraq, el Blau

"Mitjan el segle XIII, les valls més septentrionals de la muntanya alacantina eren un vesper, una illa d’Islam rodejada per un embravit mar de cristianisme. Els feudals anhelaven sotmetre‐la, però La Muntanya era un castell de roca, alt i fort, i resistia. Foren anys de pactes breus, de fortaleses preses i lliurades per la força, de treves, emboscades i escaramusses entre les hosts de Jaume I i els partidaris del visir al‐Azraq, el Blau.
Huit segles després, la gloriosa conquesta del Regne de València que les cròniques medievals beneïren amb els fums dels altars ha esdevingut, a la llum de la historiografia recent, el brutal extermini d'una cultura. Així, la mateixa crònica règia que antany aprofità per enaltir la insigne figura del Conqueridor es presenta ara com la prova irrefutable de la seua feroç croada.



Amb el propòsit de reinterpretar la invasió feudal d'al‐Àndalus oriental, Al‐Azraq, el Blau enarbora l'estendard de la mitja lluna i concedeix la paraula a Abu al‐Qasim ben Hilal – conseller personal del visir al‐Azraq– perquè el relat fluïsca en primera persona, lliure, directe, visceral, per boca de qui patí en les seues carns el rigor de l'holocaust andalusí de Jaume I.

La croada valenciana del Tirà com mai no te l’han contada."



Així es presenta l'interessant i recomanable llibre "La Montaña Azul" / "Al-Azraq, el Blau", obra de l'autor beniarresí Just Sellés, que seguint la gira "Camins blaus" abandonarà el cor de La Muntanya i s’aventurarà a l’altre costat dels imponents cims de La Safor, on les places de Gandia, Oliva i Almoines esperen els últims exemplars de la primera edició de l'obra i els primers de la segona.

A Gandia el divendres 30 de maig a les 19:30 gaudirem a l'IMAB (Plaça Rei Jaume I, 10) d'una presentació acompanyada per la veu i els acords de la guitarra de Vicent Savall. El dissabte 31 a les 19:00 el trobareu al Centre Polivalent del Passeig Antoni Mestre Sanchis d'Oliva, i com a colofó el diumenge a les 12:00 el veurem pujar a l'antic ferrocarril d'Alcoi al Parc del Trenet d'Almoines, on es celebrarà un mercat de productes de la terra.

Més informació al blog Las Lunas de Perputxent

Comentaris

  1. Malauradament, el 'pecat' fundacional i original de molts països està tacat de sang.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".