Salvem de Torró la marjal de Gandia!

Salvem la marjal de Gandia
El govern popular de Gandia, autoritzat per la Generalitat i sense la corresponent declaració d'impacte ambiental favorable, vol construir un camp de golf de 18 forats a la marjal de Gandia. Un camp que golf que ocuparà 150.000 metres quadrats de terreny qualificats com a sòl NO urbanitzable protegit segons figura al Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU), uns terrenys inclosos dins d'una zona humida declarada com a ZEPA (zones d'especial protecció de les aus) i LIC (lloc d'interès comunitari), integrat dins de la Xarxa Natura 2000 i dins de l'aplicació del Conveni Ramsar. La majoria absoluta electoral que tenen els populars a les Corts i a l’ajuntament no deuria implicar carta blanca per a obviar la legislació urbanística i territorial valenciana, però ja sabem, “Spain is different”, i el País Valencià més encara!.


Abans que res, vos recomane la lectura dels articles La Marjal de Gandia i La marjal de Xeresa i l’Auir per a que conegueu l’entorn natural on pretenen construir el camp de golf.

El nou alcalde de Gandia, el senyor Torró, sembla que no ha aprés res de les errades del passat i ha tornat a recórrer al model destructiu i depredador de creixement insostenible que va arrasar amb el nostre patrimoni natural. Com un llop amb pell d’ovella, ens ven un camp de golf “sense infraestructures” per a demostrar que no volen utilitzar el camp de golf especulativament... de moment, ja que tot fa olor a que estan preparant la requalificació de terrenys per a una futura maniobra especulativa. Però si no volen construir hotels ni cap infraestructura... on s'allotjaran els rics jugadors de golf? Als mateixos hotels i apartaments plens de joventut desenfrenada? A una platja on dormir per les nits és missió impossible?. Els jugadors de golf de diners que pretenen captar, com possiblement serà és el cas del propi alcalde, se'n aniran a Oliva (a escassos 10 quilòmetres), Dénia, Xàbia o Andalusia per a jugar de debò a complexos especialitzats, amb els seus hotels i infraestructures de qualitat que demanda aquest tipus de turisme. Com a molt vindran pensionistes estrangers, que segons estadístiques del propi Consell ens costen 300 milions d'euros anuals en sanitat. Els polítics tanmateix diuen que ens portarà prosperitat, quan tots sabem que els únics beneficiats seran els bancs i unes poques butxaques, ja que el manteniment d’un camp de golf sense infraestructures necessita pocs treballadors.

Marjal de Gandia
L'ullal de l'Estany - marjal de Gandia

Ens venen la moto amb que el camp de golf serà respectuós amb el medi ambient. Però no oblidem que un camp de golf fa un ús intensiu de fertilitzant químics i no orgànics, així com altres productes com insecticides, herbicides i fungicides; productes que contaminen els aqüífers i les aigües superficials, passant a la cadena tròfica i per tant afectant a la fauna dels voltants de la instal·lació, una fauna que també es veu afectada pel soroll –encara que supose estarà acostumada a les discoteques de la zona- i per l'ús de verins i altres accions per a evitar que els animals envaeixen els greens i carrers. Tampoc diuen que un camp de golf d'uns 18 forats sol necessitar entre 360.000 i 500.000 m3/any, aigua que supose eixirà dels mateixos aqüífers de la marjal, amb el greu perill que la sobreexplotació dels mateixos suposaria, sobre tot a l’estiu. L’article 7.2 de la Llei reguladora del camps de golf a la Comunitat Valenciana diu que aquestes infraestructures han de ser localitzades preferentment en zones degradades i millorant els valors naturals, situació en clara contradicció amb el projecte gandià.

Salvem la marjal de Gandia
Mural humà a la platja de Gandia. Foto: Àlex Ruiz

Dissabte passat es va fer un mural humà a la platja de Gandia al que acudirem unes 300 persones, entre veïns de Gandia, de la comarca i turistes. Un símbol, un granet de sorra per a que Torró se n’adone de que per a res està complint amb aquella promesa de que governaria per a tots els ciutadans de Gandia, ja que de moment està menyspreant la seua opinió, deixant en evidència el veritable lloc secundari que ocupa la sobirania popular en aquest moment a Gandia. Estic molt decebut amb l’actitud d’un partit polític que encara no porta 3 mesos en el poder i ja ha demostrat un total menyspreu a la conservació d’espais naturals que són referència de la nostra vida, història i cultura, a l’hipotecar i destruir l’herència de les generacions futures. Perquè no només la marjal de Gandia està en perill, hi ha forts rumors sobre la urbanització (amb hotels i camps de golf inclosos) de la platja de l'Auir, una de les poques platges verges del mediterrani. No sorprenen gens les pretensions dels mateixos polítics que ja l’any 2006 votaren a les Corts Valencianes en contra de la proposta per a declarar la platja de l’Auir Paratge Natural Protegit. Només un any després l’actual alcalde va proposar al seu programa electoral dos camps de golf i un hotel de cinc estreles, així com una passarel·la de fusta que uniria Gandia i Xeraco; mentre que el Gival-Coalició Valenciana, de semblant signe polític, proposava urbanitzacions de luxe amb baixa densitat i possible camp de golf. Només veig una lectura clara, PP gandià + zones verdes = construcció, és tan evident que fins i tot deurien declarar la fórmula com a llei física.

El model de turisme basat en el ressort i el camp de golf va suposar una bombolla que, com va ocórrer amb la construcció, ha rebentat. Múrcia, Màlaga, Cadis, Catalunya... Els números de l'INE no fallen, els camps de golf que es regaven amb ningú sap quina aigua estan buits. És un model obsolet i ruïnós, però sembla que l'ajuntament té algun tipus d'interès econòmic ocult o del contrari no és comprensible. Perquè no promocionar la marjal amb visites culturals i etnogràfiques? Passejos en barca, zones habilitades per al senderisme o per a fer passejos amb bicicleta, zones per a córrer (haveu vist alguna vegada la de gent que correm per la platja, per asfalt? Doneu-nos una còmoda pista de terra i l'agrairem!)...

Marjal de Gandia

Actualització:

Els Bloc ha presentat un Recurs Potestatiu de Reposició, previ al contenciós administratiu, per la falta de resposta del govern local a la sol·licitud d'una còpia de l'autorització de la Generalitat Valenciana per a la construcció d'un camp de golf a la marjal. Seguint l'estil de Camps i del govern de la Generalitat, Torró ni autoritza ni permés la consulta de l'escrit, vulnerant els drets dels ciutadans.


Actualització setembre 2012:

Mentre que l’ajuntament assegura tindre llum verda amb “alguns matisos” per a la construcció del camp de golf, Conselleria ho fica seriosament en dubte exigint una seriosa i correcta justificació per a implantar unes instal·lacions a sòl protegit no urbanitzable donant-se el cas de que l’ajuntament disposa, adjacent al mateix, de sòl urbanitzable. El que queda clar evidentment és el perillós hàbit de Torró de mentir sistemàticament a l’afirmar, ara fa més d’un any, que disposava d’un inexistent vistiplau de Conselleria.






Més informació:

La Marjal de Gandia i l'alqueria del Duc
La marjal de Xeresa i l’Auir

Al Facebook s’ha creat el grup Salvem la marjal de Gandia
També podeu adherir-vos al grup “Toros" a Gandia? No, gràcies!. Ah, que no ho sabíeu? Si, desprès de 25 anys en els que podíem dir orgullosos de que a Gandia no es torturaven animals, ara resulta que el PP ens va a portar una “corrida” per a promoure el turisme.

"Tengo derecho a mi fiesta"

Comentaris

  1. Independentistes de la Safor25 d’agost del 2011, a les 8:16

    Al voltant de les 20:00 de la vesprada s’iniciava una manifestació Antitaurina pel carrers del Grau de Gandia en resposta a l'organització d'un espectacle de tortura d'animals, que, a més, sembla comptar amb finançament públic.

    Sobre unes 500 persones de diferents col·lectius o simplement a nivell individual, animades amb xaranga i dolçaines, han fet de la protesta una festa, amb lemes antitaurins i reclams per una major conscienciació dels drets dels animals.

    Al final, s'ha llegit un manifest i el recorregut de la cercavila ha acabat sense problemes. Però, quan un grup de manifestants que tornaven s'ha apropat a la improvisada plaça de bous, la policia nacional espanyola desbordada, mal organitzada i amb la complicitat de la policía local, ha respost violentament i indiscriminadament contra la gent. Almenys mitja dotzena de persones han estat agredides per dit cos policial, amb armes no reglamentàries com porres extensibles, i una certa xuleria que ha arribat a l'extrem de l'exhibició de “peinetes”, actitud característica i pròpia d'aquest cos repressiu i colonial, que continua operant amb residus del franquisme més femat.

    Així doncs, des d’Independentistes de la Safor i Endavant-la Safor condemnen l’actuació de la policia nacional espanyola i la policia local, i exigim responsabilitats tant a la delegada del govern espanyol, Ana Botella, com a l’alcalde de la ciutat, Arturo Torró.

    Aprofitem, també, per desitjar el restabliment i la recuperació, el més prompte possible, de totes les persones agredides i ferides. Finalment, animem a totes i tots a mostrar el seu rebuig per l’actuació policial, participant en la concentració convocada per a hui dijous a les 20 hores a la plaça de l’ajuntament de Gandia.

    ResponElimina
  2. Salut! No fa massa que conec la pàgina, però vull felicitar-te'n Òscar, i tota la gent que estigueu al darrere. Faré tota la difusió possible, tant de la pàgina com d'aquest article, que em sembla important, i molt ben construït. I si en alguna cosa us puc ser útil, sapigueu que podeu comptar amb mi. Xavi Ròdenas també ho sap. Ah!, i m'encanta l'etiqueta amb què classifiques aquest tipus de temes. 'Malparits': no hi ha paraula més justa i més clara. I també la seccioneta 'L'entranyable de sa setmana' Ànim, i a no parar, i a no callar, i a no deixar d'escriure. Nosaltres ho sabem fer millor que ells: no ho oblideu!

    ResponElimina
  3. Un altre motiu per a dir no al camp de golf: les altes temperatures estan assecant els ullals, segons una notícia del Levante:

    "Las elevadas temperaturas de las últimas semanas le están pasando factura al Marjal de Gandia. Ya hace días que casi la totalidad del recorrido de la Sèquia del Molí, la principal vía de desagüe del Ullal de l'Estany, se ha secado por completo. Y lo mismo ha sucedido con otras acequias próximas que forman parte del sistema hídrico del humedal. La Sèquia del Molí comunica el Ullal de l'Estany, el mayor manantial de humedal en término de Gandia, con el Molí de Santa Maria, en el Grau.
    Al aspecto que ofrece la Sèquia del Molí, totalmente seca estos días, se une también un apreciable descenso de los niveles hídricos en las zonas inundadas del Marjal, si bien este es un fenómeno habitual en épocas de verano y, en este sentido, no sería alarmante.
    Durante la mañana de ayer se podía ver algunos peces muertos en el recorrido de la Sèquia del Molí, consecuencia de la evaporación de las aguas con los calores del verano. De hecho, ya el pasado fin de semana la escasez de agua en la acequia hacía que algunos peces agonizaran en su interior, según señaló el biólogo Jesús Villaplana. Este experto remarcó que el registro de precipitaciones de este año entra dentro de los parámetros normales y no ha sido un año de sequía. Por ello, más allá del efecto del calor, en su opinión, la situación de la Sèquia del Molí constata que el Marjal "padece un déficit hídrico que se agravaría si se hace el campo de golf".

    ResponElimina
  4. Moltes gràcies Maria Josep, per a qualsevol cosa que necessiteu de nosaltres, ja saps on trobar-nos. Respecte a la secció Malparits, preferiria que no existira, significaria que les coses funcionen al mon que ens envolta, però....

    Santi, respecte el que dius del dèficit hídric, és cert i completament observable, l'altre dia ja em va cridar molt l'atenció, i no només a algunes sèquies de Gandia, les de Xeresa també estan més eixutes que un torrat!

    ResponElimina
  5. No existe ningún permiso de la Conselleria de Infraestructuras para construir el campo de golf en la zona del marjal anunciado por el nuevo gobierno municipal de Gandia.

    Lo ha revelado hoy el portavoz del grupo municipal del Bloc-Compromís en la entrevista que ha concedido a Radio Gandia SER y que han podido escuchar en nuestro tiempo de magazine. Josep Miquel Moya ha señalado que el documento del que hacía gala el gobierno para aseverar que ya tenían permiso de la Generalitat para poner en marcha este proyecto es una mera consulta urbanística y no una autorización.

    El grupo municipal del Bloc-Compromís ha conseguido este documento tras hacer un requerimiento judicial, el paso previo a ir a los tribunales, exigiendo al gobierno de Gandia que aportara dicho permiso.
    Ahora se ha visto, según Moya, que lo que realmente dice la Conselleria de Infraestructuras es que, para poder hacer un proyecto de este tipo, el Ayuntamiento debe redactar un Plan Especial que NO sea incompatible con la legislación vigente. Esta exigencia, dice Moya, es inviable en la zona escogida por el gobierno para realizar dicho proyecto, el marjal.

    ResponElimina
  6. Pues Torró i cia van jurar i perjurar que els documents favorables estaven presentats i que "pronto los haría públicos". Eixe és més mentirós que pijo!!

    ResponElimina
  7. Tinc un dubte i si algú me l'aclareix sortiria d'una situació que no entenc:
    Quin és perímetre que situa o marca la ubicació de la Marjal com a lloc protegit?. Sempre sento catalogar la Marjal de Xeresa. Gandia no la té?
    Hi ha urbanitzacions com el Kentuky, totes les de la carretera tocant al Gamba, Hotel Tano Resort, Càmping, Club de Tennis, Club Hípic i xalets per tot arreu dins dels camins de la Marjal i m'atreviria a manifestar: Els edificis universitaris estan dins de la Zona Humida protegida?. Disculpeu la meva ignorància però no ho entenc quan es parla de respectar la Marjal (cosa que estic d'acord per totes, totes). Tot el que he exposat no és Marjal? i si alguna edificació ho és, perquè s'ha permès ....
    Gràcies,

    ResponElimina
  8. Al final de l'article La marjal de Gandia està el mapa de la zona protegida: carretera, Tano Resort, Tennis, Hípica, Kentuky, Universitat etc estan fora de l'àrea protegida, només tinc dubtes amb el càmping. Salutacions.

    ResponElimina
  9. El juzgado de lo penal número 1 de Gandia ha condenado a cinco meses de prisión por un delito de coacciones a un vecino de Xeraco que embistió con su tractor a un grupo de estudiantes del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València que trataba de hacer fotografías sobre aterramientos en el marjal para un trabajo universitario. La parcela donde ocurrieron los hechos es propiedad del condenado.
    Como vereis ésta noticia de Levante de hoy pone de manifiesto lo que se ha hecho, se hace y se hará con la Marjal.
    Los intereses económicos superan al respeto a la Marjal, montañas con sus incendios forestales y todo lo relacionado a la Naturaleza.
    Este individuo está bien situado en este apartado del blog de Malparits, yo le diría algo más fuerte, no lo hago por respeto al blog. La condena me parece escasa por la magnitud de la acción.
    Saludos,

    ResponElimina
  10. Gran article amb les dificultats tècniques i administratives que exposes per aconseguir la instal · lació d'un camp de golf a la Marjal.
    Al final la Conselleria té seriosos dubtes sobre la seva legalització i amb això es dedueix per el teu article que estàs més preparat per donar una opinió al tema que la pròpia Administració i sobretot que l'Ajuntament.
    Felicitats, gran reportatge.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, sempre es una bona notícia saber que fins i tot des de dalt li intenten aturar els peus

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".