El Faig Pare i la fageda del Retaule

La fageda més espectacular, carismàtica i singular al sud de Pirineus es troba al nord del País Valencià, amagada al cor dels Ports: la fageda del Retaule, ubicada a l’ombra de les cingleres que conformen el barranc del mateix nom. El faig és un arbre de latituds fredes i humides, i això és la circumstància que fa tant particular la fageda del Retaule, el ser la més meridional d'Europa. És molt cridaner i característic el fet de trobar-se els la sènia sempre orientats al nord als fons dels barrancs i junt a fortes pendents entre cingleres, buscant el màxim d'humitat, a diferència dels fajos de latituds més fredes que busquen les planeres.

La fageda es troba al nord de la Tinença de Benifassà, la més solitària de les comarques castellonenques, dotada d'una orografia molt complicada i difícil, fet que ha provocat tant el progressiu abandonament dels seus habitants com l'existència d'una variadíssima fauna i flora. Compartit per Castelló, Tarragona i Terol, a la Tinença de Benifassà es troba un extraordinari massís calcari, el Parc Natural dels Ports, on predominen el verd dels pins, bojos, teixos, fajos i avellaners. A banda de l’esmentada fageda, destaquen els boscos de pi negre, boix, auró o grèvol. Volant per damunt dels arbres trobem espècies com les àguiles reial, perdiguera o calçada, falcons, el duc o el voltor; per dins del bosc correteja el porc senglar, muflons i sobre tot la cabra muntesa, l’animal més emblemàtic de la Reserva Nacional de Caça dels Ports de Beseit.

El Faig Pare
El Faig Pare

Però entre tanta meravella natural destaca un arbre entre la resta, un faig, el més antic del bosc, un arbre monumental d'uns 250 anys, 25 metres d'alçada i quatre metres de perímetre, conegut con el Faig Pare. Com eixit d'un conte de fades, presenta l'arrel descoberta i plena de formes capritxoses que el converteixen en l'arbre més bell de la reserva natural de la Fageda dels Ports. El Faig és l'emblema del parc i es troba al paratge del Retaule, baix del Catinell, al terme municipal de la Sénia (Tarragona). El nom de Retaule potser s'originà perquè la naturalesa va fer d'aquest racó el més bell homenatge a la natura.

El Pi Gros

Molt a prop es troba el Pi Gros, un pi negre centenari amb 33 metres d'alçada i 4'8 metres de circumferència considerat com el pi més gros de Catalunya i possiblement de la Península. Se li calcula una edat de més de 700 anys. Tant el Faig Pare com el Pi Gros foren declarats el 1992 arbres monumentals per la Generalitat de Catalunya. Des del Faig Pare el camí connecta amb un monumental teix conegut com el Teixet. Encara que durant pràcticament tot l'any és aconsellable la seua visita, potser siga la tardor la millor opció per l'espectacular cromàtica que ens aportarà. L'accés es pot realitzar tant des de Castelló, a Fredes, com des de la Sénia pel pantà d'Ulldecona.

El Pi Gros

Accés pel Mas del Frare


Mapa detallat, perfil i estadístiquesCom arribar-hi

L'accés més directe a la fageda es realitza des del Mas del Frare, per una ruta circular d'unes 3 hores. Al mas podem accedir amb vehicles directament. Així, des de Tortosa passarem per la població de Mas de Barberans i a dos quilòmetres ens dirigirem a la dreta per una carretera sense asfaltar que es dirigeix a Casetes Velles pel barranc de la Vall. Arribats a Casetes Velles deixarem el vehicle i ens dirigirem al refugi del mas del Frare, gestionat per l'Associació Excursionista d'Amposta.
Des de la porta del refugi seguirem en descens el GR-7 passant per la font d’Alinso pel coll de l’Assuca. Passarem per la bassa i la font del Cap Gros fins assolir la font de la Carrasca. Caminant entre una gran espessor connectarem amb una pista forestal que puja del pantà d’Ulldecona i que per la dreta porta a Fredes. Resseguirem la pista per l'esquerra i, després d'assolir una corba, prendrem el sender senyalitzat de la font del Retaule, on a continuació es troba el Pi Gros. Fins ací hem necessitat una hora i mitja aproximadament. Retornarem a la pista i admirant la fageda ens dirigirem on es troba el Faig Pare. Per a tornar seguirem la pista i ens desviarem per l'esquera al Mas de Pataques; el camí ens durà al coll de la Portella Calça, on prendrem el camí de l'esquerra que ens durà fins Casetes Velles, on deixarem el vehicle.


Accés per Fredes seguint el GR-7


Mapa detallat, perfil i estadístiquesCom arribar-hi


Fredes, a 1.090 metres d'altitud, és el municipi situat més al nord de la província de Castelló. Des de Fredes seguirem les marques roges i blanques del GR-7 en direcció a Paüls, per una pista forestal que es dirigeix en direcció nord-est buscant el refugi de la font Ferrera. Passat el refugi seguirem la pista fins arribar a una corba on veurem el sender senyalitzat de la font del Retaule, on a continuació es troba el Pi Gros. Tornant a la pista ens dirigirem a la fageda per a veure el Faig Pare. Podeu consultar l'excursió sencera en la ruta GR-7 Fredes-Paüls.



Accés per l'embassament d'Ulldecona


Mapa detallat, perfil i estadístiquesCom arribar-hi

El Teixet
Ens dirigirem al pantà d'Ulldecona, accessible des de la població de la Sènia (Tarragona) seguint la carretera de Fredes (CV-105). Junt a l'embassament seguirem una pista forestal sense asfaltar que es dirigeix pel barranc de la Fou (obviant als 3 quilòmetres el desviament a Fredes) fins a la font del Teix (uns 12 quilòmetres), on deixarem els vehicles. Tingueu en conter que els quatre últims quilòmetres són de circulació només recomanada per a 4x4. El recorregut d'anar i tornar són unes 5 hores per pista forestal perfectament senyalitzada, encara que hi existeix una variant molt interessant per senda. Triem el que triem, els senyals ens duran fins el sender de la font del Retaule, molt a prop del Pi Gros. De volta a la font accedirem a la fageda per a visitar el Faig Pare. Per a tornar continuarem en la mateixa direcció però a l’encreuament, en lloc de pujar al Mas de Pataques o la Portella Calça, com seguirem a la variant per Casetes Velles, girarem cap al sud. El sender ens durà, baix de la Mola de Boix, al Teixet, un teix monumental que completa la nostra visita botànica. El sender, ja en direcció sud-oest, ens durà fins el barranc del Racó del Tabac, al naixement del qual trobarem la pista forestal al punt on deixarem els vehicles.


Articles relacionats:

GR-7 Fredes-Paüls
GR-7 Fredes-Vallibona-Morella
La via verda del Baix Ebre - La Terra Alta

Comentaris

  1. Els arbres son els nostres germans,inclus els nostres pares.Abraceu un arbre i trobarreu la seva energia.

    ResponElimina
  2. Molt recomanable, jo vaig quasi totes les tardors a Fredes i continua impresionant-me la fageda. Aprofiteu també per a visitar El portell de l'infern

    ResponElimina
  3. Hola,
    Impressionant aquest paisatge i aquests arbres. Segur que deu ser una ruta magnifica aquesta que expliques.
    Ens ha agradat aquest article i ens hem pres la llibertat de reproduir-lo:
    A la fageda del Retaule
    Suposem que no us molestarà.
    Salut, gràcies i endavant.
    Amics arbres • Arbres amics

    ResponElimina
  4. La ruta més completa per a visitar la fageda és la que segueix el GR7 entre Fredes i Paüls, prenent el desviament de Casetes Velles

    ResponElimina
  5. Efectivament, la ruta del GR7 és la més completa, i la tenim ja al forn, pròximament la tindreu pujada al bloc

    ResponElimina
  6. Uns arbres excepcionals, bon article i millor blog

    ResponElimina
  7. Excel·lent article i també excel·lent els itineraris per poder anar a visitar tan venerables arbres.

    ResponElimina
  8. Molt bo l'article i cal veure el que és capaç de fer la naturalesa que ha estat respectada.

    ResponElimina
  9. Desde fredes se puede ir a el pi gros y cuánto tardaríamos ...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola!
      A un ritme bastant ràpid i molt a ull unes 3.5 hores, amb la qual cosa anar i tornar és una bona caminada; us recomano quedar-vos a dormir al refugi de la Font Ferrera que hi ha de camí, està aproximadament a 1.5 hores de Fredes.
      Espere us agrade la zona i gaudiu, salutacions!

      Elimina
  10. Bon dia, a la pista sense asfaltar fins a Casetes Velles es pot circular amb un turisme qualsevol o fa falta un tot terreny?

    Moltes gràcies!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon dia, el camí del barranc de la Galera, entre Mas de Barberans i l'àrea de Lleure de la Vall, es troba en bon estat, però fins Casetes Velles, pel camí de la Solana, almenys fa un bon grapat d'anys es trobava en prou mal estat per a un cotxe, 10 quilòmetres de corbes i badalls. No sabem ara com estarà...
      Salutacions

      Elimina
  11. Hola bon article pero sols uma cosa la fageda del retaule es troba al twrme mumicipal de la senia a les terres de l'ebre provimcia de Tarragona

    ResponElimina
  12. Totalment d’acord amb l’Albert.
    Si es va des de el pantà del riu de la Sénia cap al Retaule per la pista del barranc de la Fou, en el punt on la pista travessa la llera del barranc s’entra a la comarca del Montsià, terme municipal de la Sénia, i tot el recorregut (pi gros, faig pare, .., casetes velles) és dintre del principat.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".