Quan plou, eixen els cargols; quan fa ponent...

El divendres 26 d’agost es va declarar l’alerta màxima per risc d’incendis forestals al País Valencià; com tots els anys, una asfixiant ponentà va atraure als piròmans com mosques a la mel, donant com a resultat 32 incendis forestals que arrasaren 75 hectàrees a Vilamarxant, Manises, Cases Baixes, Riba-Roja, Guardamar del Segura, l’Atzúvia, Xàbia, Cabanes o Benicàssim. Però quan semblava que els incendis estaven controlats, a mitja nit una negligència va provocar un incendi de 50 hectàrees a la muntanya de Santa Anna a Beniopa. La nit seria molt llarga, ja que les marjals de Xeresa i Gandia patirien fins a 5 incendis intencionats.

Incendi a la marjal de Borrons. Foto: Àlex Ruiz
Quan encara estem indignats davant la pretensió de l’ajuntament de fer un camp de golf a la marjal, de sobte ens trobem amb 5 incendis a la mateixa. A migdia de divendres es va produir el primer dels incendis, que va afectar un àrea de canyís. A les 18:00 es va produir un nou incendi que va carbonitzar completament les 4 hectàrees de la muntanyeta de la Creueta  i la zona de marjal adjacent, que no serien sufocades fins passades les 23:00 hores. A les 4 del matí i a escassos 500 metres es declarava un nou incendi a la marjal de Borrons que va afectar la reserva del Samaruc, un indret on s’havien invertit milers d’euros. El foc va arrasar 5 hectàrees i es va acostar perillosament al nucli urbà, no sent controlades les flames fins les 18 hores del dissabte. Però algú li la tenia jurada a la marjal, ja que quan encara no estava controlar l'incendi, es va produir un altre conat en els voltants de l’alqueria del Duc, a la marjal de Gandia, i un altre incendi junt a la muntanyeta de la Creueta (de nou!) que cremaria una hectàrea més. I això no és tot, ja que diumenge a les 11 de la nit encara li van pegar foc a una zona de canyís vora la sèquia de l’Ahuir, junt al camí del Caminás (el que uneix Xeresa i la platja).

La muntanyeta de la Creueta

La marjal a prop de la sèquia de l'Ahuir

Els incendis a Xeresa, clarament intencionats, tenen un sospitós comú denominador, ja que s'han efectuat a les àrees de marjal protegides on la Confederació Hidrogràfica del Xúquer anava a iniciar una restauració ecològica, recuperant la marjal i connectant-la amb les actuacions ja realitzades a la marjal de Gandia. De fet, el Ministeri de Medi Ambient havia comprat per 115.000€ 30 fanecades a la marjal per a regenerar l'entorn de la muntanyeta, ara arrassada. Evidentment, entre Xeresa i Xeraco hi ha algun malparit hi ha algú a qui no li agrada la recuperació de la marjal.Imagine la frustració dels bombers, ja que encara no havien apagat un foc algú fill de sa mare encenia la marjal per altre punt.

Està finalitzant un estiu negre i devastador per als boscos de la península, un estiu amb un denominador comú: els piròmans. Quan finalitza un incendi girem els caps cap a la Generalitat –jo el primer- i els fem culpables dels incendis; i tenim motius per a estar indignats, ja que el Consell ha reduït un 90% el dispositiu de Brigades d’Emergència, deixant només 9 brigades de reforç i 5 autobombes per a tot el País Valencià. Una vegada es dona per extingit un incendi els polítics ixen per televisió presumint del desplegament humà que han fet –normalment amb brigades d’altres províncies- i fan promeses de repoblació que mai s’arriben a complir. Després, els polítics fan del silenci la millor arma en la lluita davant dels incendis per a intentar desviar l’atenció de la seua falta d’inversió, afirmant tímidament que els incendis són propis del clima sec i calorós dels nostres estius i de la nostra vegetació, formada per matollar -sec a l’estiu- i pins inflamables. Els incendis efectivament són propis i inherents al nostre clima i vegetació, però no amb la freqüència amb que ens afecten!!. A Espanya es produeixen una mitjana de 20.000 incendis i es crema una superfície d’unes 140.000 hectàrees tots els anys. Un 96% d’eixos incendis són provocats per l’home -negligències o intencionats- i només un 4% són provocats pels llamps i causes naturals que els polítics afirmen. I les xifres no paren de créixer. 

En fi, solem criticar i maleir als polítics i a l’administració per no ficar mitjans per a la prevenció dels incendis (un conseller de medi ambient va afirmar que “fa més feina un ramat d’ovelles que una brigada forestal”), però no critiquem que no s’estiga fent cap esforç –ni voluntat- en el vertader problema: la persona que encén el misto.

Els incendis són autèntics crims contra la Humanitat, delictes eco-terroristes que ens furten el nostre patrimoni i el dels nostres fills, i en els quals bombers i brigades es juguen la vida. Quan algú li pega foc a la muntanya està arrasant amb la fauna i la flora, molta d’ella protegida, amb bancals i zones de cultius, amb propietats, cases, vehicles, línies elèctriques, infraestructures, jaciments arqueològics, castells, torres... Una catàstrofe natural i econòmica sense CAP conseqüència per a l’infractor, perquè ser incendiari o piròman ix molt barat.

I és que en aquest país de pandereta només 1 de cada 1.000 responsables d’incendis forestals acaba sent jutjat. Damunt, el 86% de les sentències són dictades després d’un període d’entre dos i set anys. Per tant, si un maleit piròman o incendiari te la mala sort de ser detingut, tampoc li passarà res, ja que la condemna més llarga que ha hagut a Espanya ha segut de 9 anys, que com és habitual per bon comportament i cursets de formació suposen que en quatre o cinc anys estiguen de nou al carrer, dispostos a pegar-li foc de nou a la muntanya. En total només el 5.5% de la superfície cremada durant els últims 10 anys ha tingut com a conseqüència una sentència condemnatòria.


El càstig als responsables dels incendis forestals deuria ser exemplaritzant, ja que en cas contrari els piròmans continuaran actuant amb total impunitat

I ja sabeu, l’estiu que ve, més i pitjor.

Un mon sense color

Comentaris

  1. ràcies companys com sempre! esteu fent un bon treball! Ànims, només ens tenim els uns als altres perquè el país està en mans d'una panda de inútils! Endavant!
    xv

    ResponElimina
  2. Quan fa ponent ixen... els FILLS DE PUTES incendiaris, més clar aigua!

    ResponElimina
  3. El xic de dalt té raó, se t'ha caigut el FILLS DE PUTES del títol. Per altra banda, excel·lent reflexió, com ben dius, hem gastat molta mala baba i esforços criticant a Camps per la seua -inexistent- política forestal, i tens raó a l'afirmar que els incendis no s'originen soles. Canya al piròman i castig exemplar, que donen bombo a la tele i als diaris, que a la pròxima s'ho pensen millor, i que castiguen al piròman com si fora un terroriste, que per furtar un xoris te cauen més anys que per cremar una muntanya matant animals, plantes i destrosant cases, cultius, etc.

    ResponElimina
  4. que castiguen al piròman com si fora un terroriste ? no, que en quatre dies estarien fora, que ho castiguin com un pobre desgraciat que roba un parell de rodes per donar de menjar als seus fills. A aquests si que els tanquen pels segles dels segles.

    ResponElimina
  5. El càstig als responsables dels Incendis Forestals dèuria ser exemplaritzant, ja que en cas contrari els piròmans continuaran actuant amb total impunitat.
    I és que en aqueste país de pandereta només 1 de cada 1.000 responsables d'Incendis Forestals acaba sent jutjat.
    Estic d'acord amb aquestes dues frases extretes del teu article, però això és el peix que es mossega la cua.
    Critiquem que Camps i la seva cúpula van reduir els elements actius i preventius per a la lluita contra incendis.
    Això és un tàndem que s'iguala a la delinqüència que dia a dia es supera: Solució cal contractar més policia. Jo em pregunto perquè?. Els actes delictius es van a reduir, afirmativament NO. El que cal reviindicar és un canvi del sistema judicial que el que la face la pague. Si no hi ha càstig la gent es repeteix fins a la sacietat en els seus delictes. Com que no passa res ........ Les presons estan plenes de xoriços d'altres nacionalitats, una despesa. Cada vegada hi ha més policia, guàrdia civil, etc. més despesa. Som el País Europeu amb més alarmes i reixes que hi ha. En resum als piròmans i delinqüents mà dura i menys despesa per controlar-los.

    ResponElimina
  6. Impactant les dues fotos de la muntanyeta i de la marjal carbonitzades. De pena, per a plorar. Hui a la radio el psoe demanaba al pp que accelerara la repoblació de Beniopa, però el problema és que l'ajuntament de Xeresa té més bona voluntat que diners -no tenen un clau-, així o conselleria i CHJ amollen els caragols, o poc tenim que fer per a la repoblació. Una coseta bona, és que algun arbre encara te la copa verda, encara es salvarà...
    J. Roselló

    ResponElimina
  7. He leido el comentario del que dice aplicar mano dura y estoy con él.
    Un buen simil es el siguiente: Cuando hay una plaga hay que "matarla" antes que se extienda y no cuando ya no podamos con ella recurrir a insecticidas a manta y pocos resultados. En este caso es lo mismo tenemos plaga de pirómanos y delincuentes como no los "matamos" recurrimos a pedir más Vigilantes Forestales, Avionetas, bomberos, policias Guardia Civil etc.Hay que "Prevenir antes de curar"
    Así que a ver si se aumenta la estadística actual de detenciones y castigos ejemplares (que es vergonzosa) y ahorraremos en gastos y disgustos.

    ResponElimina
  8. Veo que seguis de vacaciones. Después de un buen descanso se vuelve con más ganas, así que tratad de desconectar para meditar sobre la gran tarea que habeis hecho y podreis seguir haciendo, saludos
    Fernando

    ResponElimina
  9. Conec als tres i això de vacances és un dir. Estan segur per rutes allunyades que no els permet anar quan estan treballant, recopilant dades, fotos, topografia etc.

    ResponElimina
  10. Un va per Pirineus, un altre per Pics d'Europa, l'altre fa dos dies també a Pirineus. Vacances per a ells és patejar-se el nord

    ResponElimina
  11. Yo por mi en un pais multicolor ideal como las 12 tribus de Israel haria el ojo por ojo,y los qemaria en el patibulo (es la muerte mas dolorosa),pero no es el caso tristemente...

    Asi qe ciñendonos a la realidad,por lo q lei m da a entender q era provocado para construir algo,xo en los demas incendios,se trata al piromano como un carterista o un asesino comun cuando no es asi...Porqe meter a un violador o un piromano en una carcel, en vez de un manicomio???...Se pueden leer muchos articulos dnd ves q no hay piromanos mujeres,pq solo hombres??cual es la influencia de la testosterona??cual es papel de la testosterona en los trastornos psiqiatricos...

    Yo acabaria x amor a la montaña cn una lobotomia rapida cm en alguien volo sobre el nido del cuco,xo estoy seguro q 5 años a base de psicofarmacos y terapia encerrados en un manicomio,haria q no volviesen a reincidir.Es como un violador,si lo encierras y no haces nada luego repetira...

    En fin,esperemos q este verano no pase nada,y si pasase q el cabron se torciese el tobillo y se qemase en su propia mala accion...

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".