Deixeu els arbres de la placeta dels Colomets!

L’alcalde de Gandia, el senyor Arturo Torró, sent conseqüent amb el seu “talante” dialogant amb la ciutadania i la resta de grups polítics a que ens té acostumats, ha decidit unilateralment remodelar la plaça del Rei en Jaume, placeta del Segó o dels Colomets, com l’hem coneguda els gandians tota la vida. A l’igual que va fer a octubre amb la plaça Major, on va eliminar el parterre, pretén deixar un espai més diàfan, eliminant els arbres i les infraestructures de la mateixa.

L'antiga plaça del Segó, coneguda pels gandians con la plaça dels Colomets per la gran abundància d'aquestes aus, és un dels punts més emblemàtics de la ciutat, lloc on trobem l'antic edifici de correus, el claustre de l'antic convent franciscà de sant Roc del segle XVI o la fantàstica façana de l'antic Gran Cine Royalty. Certament la plaça hui dia ja no conserva pràcticament res del seu aspecte inicial. La recorde amb nostàlgia amb el seu estany central amb gespa, amb aquells enormes i perillosos jocs per a xiquets i tobogans, espais de terra on jugar a les caniques... Però per damunt de tot la recorde, i ho he corroborat mirant unes fotos de menut, verda, molt verda i ombrívola. També sempre em va cridar l’atenció un arbre que em semblava un bonsai gegant situat a l'entrada de la plaça, junt a una placa de ferro del rei Jaume I. Aquell arbre era en realitat un arbust, un magnífic pitòspor o pitospòrum, que en el seu dia ja va ser traslladat, dins d'una polèmica remodelació, al bell mig de la plaça, convertint-se amb el temps en un dels símbols de la mateixa. Aquelles obres ompliren la plaça de formigó i rajola, però encara van deixar algo de verdor, destacant les dues magnífiques palmeres centrals, els xiprer dels cantons i els bells til·lers laterals. Ara, per un nou capritx de l'alcalde i amb la que ens està caent (vos jure que no ho entenc), van a tornar a remodelar-la, llevant, com no, més arbres de la mateixa.

Pitòspor. Foto: Xavi Ródenas

Pitòspor central de la plaça
No anem a entrar en la gestió econòmica i la política de despeses de l’ajuntament, però amb l’actual situació econòmica –segons la mateixa alcaldia molt precària- no s’entén una despesa totalment prescindible. El que volem criticar és que amb la remodelació es veuran afectats 25 arbres dels 50 existents a la plaça, llevant de la mateixa les oliveres, una garrofera, els margallons i, sobre tot, el pitòspor central (Pittosporum tobira), que serà traslladat a un cantó, amb el perill que això implica. El trasllat ha implicat que siga capolat, veurem quan torna a recuperar el seu fins ara magnífic aspecte. L’actuació també contempla el trasplantament a un altre jardí (encara no han dit on) dels til·lers laterals, que tal i com denuncien diferents grups ecologistes i polítics poden patir greus conseqüències en el seu trasllat.

Arbres capolats. Foto: Àlez Ruiz

Els til·lers, per cert, seran substituïts per tarongers, ja que és una espècie molt “valenciana” i que li agrada molt a l’alcalde, tal i com informaren a l’ajuntament. Si senyor, com no hi ha prou queixes a la plaça del Prado i la insolació que pateix, anem a llevar arbres i plantar tarongers, una espècie molt poc ombrívola. Les actuacions públiques han de respondre a motius pràctics, necessaris i objectius, no a capritxos de l’alcalde. Segons conten els ecologistes de Gandia, van intentar durant tot el dia d’ahir parlar amb la regidora de Medi Ambient sense cap resultat.

A banda dels arbres van a llevar les escultures d’Artur Eras, els coneguts “pinochos”, que ens agraden o no, han de ser tractades respectuosament i com a mínim comunicar-ho a l’autor (encara que personalment sempre els he considerat perillosos, juntament amb les baranes de ferro per a un lloc on juguen els xiquets). També van a llevar els dos escenaris que hi ha a la plaça, un d’ells molt utilitzat durant les festes per a tot tipus de concerts. A la nova plaça-esplanada s’ubicarà la columna de la Creu, un pedestal que hi ha actualment a l’ermita de Santa Anna i que fins el segle XIX va estar ubicat al carrer de la Creu.

En fi, jo no estic envoltat d’assessors d’imatge, però aquest senyor, des de que ha entrat a l’alcaldia, no ha fet més que ficar a la gent en contra, especialment en tot el que te que veure amb medi ambient. Per cert, algú li ha preguntat als comerciants de la plaça la gràcia que els faran les obres davant la campanya nadalenca?
Com últimament sol ocórrer, Formigó 1-Arbres 0.

Vista aèria de la plaça del Rei en Jaume
Foto: Memòria de Gandia, J.M.Borja


En fi, vos adjuntem el comunicat conjunt sobre la remodelació de la plaça:


COMUNICAT CONJUNT SOBRE LA REMODELACIÓ
DE LA PLAÇA DEL REI EN JAUME

En referència a les obres iniciades de remodelació de la Plaça del Rei En Jaume (antiga Placeta del Segó), les entitats ecologistes, sindicats i partits polítics sotasignants, manifestem :

-          Que no entenem la necessitat existent de remodelar la plaça, i, al contrari, considerem esta despesa (siga la que siga) totalment prescindible, més encara amb l’actual situació econòmica municipal i les múltiples prioritats existents en matèria social que no són ateses.

-          Que l’actuació no ha comptat amb cap procés de participació pública, tot i haver-se reclamat des de diversos àmbits, la qual cosa entenem com a ben desitjable ja que hauria pogut aportar diversos punts de vista.

-          Que, al marge d’altres qüestions discutibles, ens mostrem contraris a la remodelació proposada ja que afecta gratuïtament a les diverses espècies vegetals existents que van a ser trasplantades, amb un evident risc. Així, es proposa el trasllat dins de la plaça de les oliveres, la garrofera, els margallons i el pitòspor central i el trasplantament a un altre jardí dels til·lers laterals per a ser substituïts per tarongers. Especialment perilloses poden resultar les actuacions amb el pitòspor (un arbust que ha esdevingut símbol de la plaça) i els til·lers (espècie adequada a l’espai pel seu caràcter mediterrani i les seues virtuts), els quals poden patir greus conseqüències en el seu trasllat.

-          Que amb el canvi referit de l’arbrat, la plaça perdrà espais d’ombra, molt necessaris a la nostra ciutat, ja que els tarongers no són un espècie ombrívola mentre que els til·lers si ho són i de fet, ja estan realitzant aquesta funció.

-          Que, ateses les anteriors consideracions, demanem que la intervenció (una vegada que ja ha estat encetada) es modifique i es respecten tant el pitòspor com els til·lers, demanda ben raonable que, de ser atesa, abaratiria el projecte sense desvirtuar-lo massa.

-          Que, de manera conjunta dissenyaran accions per conscienciar la ciutadania tant de la innecessarietat del projecte i la despesa que ocasiona en temps de crisi com dels perjudicis gratuïts que es poden causar als arbres existents que, segons els informes tècnics, no pateixen de cap malaltia i són espècies adequades a l’entorn.

SIGNEM:

Samaruc-Ecologistes en Acció
Plataforma pels Pobles de la Safor
Grup d’Ecologia i Lluita (GEL)
Asociación Cult. Alondra
Red Sostenible y Creativa de la Safor
Bloc-Coalició Compromís
Els Verds del País Valencià
Esquerra Unida del País Valencià
Iniciativa del Poble Valencià-Coalició Compromís
PSPV-PSOE

Vos adjunte també un magnífic article de l'amic Xavi Ródenas al voltant del parterre desaparegut de la plaça Major, molt aclaridor i interessant, publicat al diari Micro:

Vista de les obres del divendres per la nit, encara estan els til·lers

Dissabte 26 de novebre 150 persones formaren una cadena humana per a salvar l'arbrat de la placeta. El pitòspor ja havia segut traslladat, esperem que sense risc per a la seua supervivència, però encara no s'han traslladat els til·lers. Els veïns i assistents expressaren la seua queixa per la priorització de l'ajuntament d'obres innecesàries front necessitats bàsiques de la ciutadania.

Xavi fent la lectura del manifest

ACTUALITZACIÓ

L'obra està finalitzada i l'empastrà està feta. Afortunadament s'han salvat els til·lers i els xiprers, però la resta de vegetació ha segut alterada. El pitòspor ara resta a un cantó, aïllat i a soles, i al menys sembla estar en bon estat. 

Pitòspor

Però respecte a la plaça... digueu-me tiquismiquis, però no m'agrada gens. Ara disposem qual plaça del Prado d'un espai diàfan enorme, un espai buit sense contingut que dius: "per a què??". Ara els pares estem atapeïs i amuntegats al menut cantó on estan els jocs infantils, ben lluny de les cafeteries que possiblement vegen disminuides les seues vendes. 

La nova plaça dels Colomets

Però ja vos dic, jo sempre he segut molt crític amb els espais formigonats diàfans, sense arbres, per tant aquest espai no m'agrada gens ni miqueta. I a vosaltres? Vos ha apanyat?


Comentaris

  1. Jo no em considero ecologista, només un ciutadà del carrer que ha nascut a Gandia i li agrada la seva Ciutat.
    Això de la Plaça del Colomets em sembla una execució d'obra sense sentit comú, el condicionar d'una altra manera, ni estic d'acord amb la despesa que produeix una remodelació que no es necessita.
    Ja vam patir la desonrosa remodelació de la Plaça del Prado i ara ens apareix això.
    De veritat cada vegada entenc menys als polítics i les seves accions. ¡Quina manera de malgastar sense sentit ¡
    1º El Prado un desastre, gran inversió i remodelar altra vegada.
    2. º El Llit del Serpis, una obra faraònica sense sentit ia la vista està la seva situació actual. Cost superexcesivo.
    3º Remodelació del Passeig, fins per començar a rectificar el paviment de nou.
    4º El Paviment de la República Argentina, Plaça El · líptica, Sant Francesc de Borja, borera del Passeig tot del mateix material granit porós. Que element que es diu "tècnic" se li va ocórrer pavimentar amb aquest material quan es coneix que absorbeix tota la brutícia? Així aquesta de porc.
    I tantes i tantes barbaritats que s'han fet i es continuen fent, ceres y orelleres, Plaça del Tirant,etc. etc. per què?.
    I si no teníem prou ens deixen la Plaça de l'Ajuntament completament pelada.
    Per tot això es necessiten tants Assessors?
    És lamentable el que es veu, no en fan una bona..
    I el Serrano que no permet ni un míting polític per la seva capacitat escassa. Gandia no es mereix un Palau de Congressos i deixar-se d'obres que no són necessàries ia sobre es fan malament?

    ResponElimina
  2. El "talante" que dius de Torró, notícia de el Levante EMV:

    "No hacía ni 24 horas que el alcalde de Gandia, Arturo Torró, había anunciado que ponía punto y final al Espai Innova, un centro de investigación y vivero de empresas, por «falta de dinero», cuando la noticia de la compra por parte del Ayuntamiento de la zona comercial de un complejo hotelero en la playa para ubicar cines, una bolera y otros locales corrió como la pólvora por las redes sociales.
    La operación costará casi siete millones de euros y encendió ayer los ánimos de los grupos de la oposición, mientras desde el gobierno local defendieron a capa y espada la adquisición de este pequeño centro comercial de varias plantas situado en cuarta línea de la playa y que desde que se construyó nunca ha conseguido atraer a un gran número de clientela."

    ResponElimina
  3. Ahir no hi havia diners per a investigació i cultura, i hui hi ha set milions d'euros per a adquirir un centre comercial.

    ResponElimina
  4. Jo també recorde la plaça de menut (fa uns 30 anys) i tens rao, era mes verda i de terra pero pasaven vehicles pels costats. Crec que ara era perfecta per als xiquets, als que porte molt a sovint, i no veig quina necesitat te l'ajuntament de tirar els diners al fem, tallar arbres que fan bonic i donen personalitat a la plaça, i allò més important i que em crema de l'alcalde, i si, el vaig votar personalment: totes les promeses electorals, el diàleg, el compromís de gobernar per a tots els ciutadans... Em sembla que goberna per al grup de coneguts amics del seu voltant i prou, una llàstima, confiaba més en ell, un empresari solvent, que ara està gobernant com un empresari cacique.

    ResponElimina
  5. ON ESTÀ EL TRELLAT?
    Està molt bé que se n'hageu fet ressò.
    És realment indignant.

    ResponElimina
  6. Jo també em pregunto: on está el trellat?, Si almenys les obres fossen realitzades bé (com va dir un anterior comentarista) i en consens amb el poble que al cap i a la fi són els que haurien de opinar, però aquí es produeix el treball del matalafer "fer i desfer".
    No m'agrada que hagen tocat la Placeta dels Colomets, pera res. Em dóna la impressió que m'han fet desaparèixer alguna cosa meva i estic ressentit.
    El projecte el desconec, el mal ja està fet, però que no toquen cap arbre.

    ResponElimina
  7. 80.000€, senyor alcalde, no entenc a què està jugant

    ResponElimina
  8. No me puedo creeer lo que he leido, encima ha comprado el hotel?? Para quienes no hayais ido a votar hoy, ya veis la política del PP

    ResponElimina
  9. De nunguna manera a comprado el Hotel. Si supierais a nivel de voz populi lo que a comprado Torró en carácter privado es para descojonarse.
    Solo le falta La Colegiata, El Ayuntamiento y el Palacio Ducal. El bla, bla, bla de mucha gente reafirma el Pecado Nacional: La envidia.

    ResponElimina
  10. Efectivament; Guillermo, no ha comprat l'hotel, ha comprat el centre comercial però no ho ha fet amb els seus diners, que és com el blablabla li atribueix mitja Gandia, ho ha comprat amb diners públics, dels que no hi han. Me la pela que Torró compre o no compre mitja Gandia, sempre i quan ho faça amb el seu patrimoni, en eixe cas si que te diria que li tinc enveja, perquè no. Però està despilfarrant diners dels ciutadans en un moment que toca estalviar, i que conste que visc a la platja i l'obertura dels cines em vindrà de perles. Però ara no toca, igual que tampoc toca gastar-se 80.000€ en remodelar el Segó

    ResponElimina
  11. Me parece indignate, con o sin envidia que dice el comentario anterior: no está el horno para bollos, al menos con dineros públicos. Torró, Benjamín y cia que hagan con su dinero lo que quieran, pero que gestionen adecuadamente el de los demás. Rosa

    ResponElimina
  12. No conozco Gandia, pero que maravilla de fachada la del Gran Cine Royalty por lo poco que se ve en las fotos, algún dia nos teneis que contar su historia y detalles

    ResponElimina
  13. Estic indignat amb Torró: populisme folclòric i un menyspreu absolut a la natura.

    ResponElimina
  14. No paro de preguntarme però perquè?. Que volen fer amb La Placeta dels Colomets?. Si com diuen els Pinotxos molestaven o eren un perill per als nens, fora. Però d'aquí a descompondre tota la plaça... De veritat no ho entenc. Algú sap el que pretenen fer a part de plantar tarongers? ¡Que varbaridad ¡¡. M'heu tret un record de la meua joventut sense cap trellat i pel capritx d'algú que no arribaré a entendre .. Era la Plaça més emblemàtica de Gandia. Veurem en què queda ..

    ResponElimina
  15. Acampada La Safor-Valldigna24 de novembre del 2011, a les 13:45

    CADENA HUMANA PER SALVAR L'ARBRAT DE LA PLAÇA JAUME I (pl. dels Colomets)
    L’Assemblea 15M Safor-Valldigna, la Plataforma Pels Pobles de la Safor, el Grup d'Ecologia i Lluita (GEL), el GEMAS (Grup d'Estudis Mediambientals de la Safor), Samaruc (Ecologistes en Acció de Gandia), Arc de Mig Punt (Associació Memòria i Patrimoni de la Safor-Valldigna), Col·lectiu de Mestres de la Safor i Escola d'Estiu Marina-Safor convoquem a la ciutadania a participar, el proper dissabte, en una cadena humana per protegir, de manera simbòlica, però contundent, l’arbrat de la Plaça Jaume I de Gandia. L’acció també vol denunciar el malbaratament de diners públics en obres innecessàries, mentre que les necessitats bàsiques de moltes famílies continuen desateses per part dels governs municipals i autonòmic.

    El proper dissabte, 26 de novembre, a les 12,30 hores, membres de l’assemblea, militants i simpatitzats de la lluita ecologista i ciutadana, la ciutadania en general, grans i menuts, formarem una cadena humana al voltant de la plaça Jaume I, per a protegir-la, davant les obres de remodelació que estan executant-se i que suposaran el trasllat fora de la plaça de part del seus arbres, així com la substitució d’altres, en detriment d’un model d’arbrat mediterrani i ombrívol, com el que hi havia, fins ara. De manera simbòlica, però amb un missatge contundent, unirem les nostres mans en favor de mantenir els arbres a la plaça i en contra de fer despeses innecessàries com aquesta, en un moment en el qual les necessitats bàsiques de la ciutadania i l’endeutament haurien de fer servir més el sentit comú a l’hora d’executar obres com aquestes.

    Donades les preses i la poca participació ciutadana en aquestes decisions que afecten a tota la ciutadania, res hem pogut fer per canviar, fins al moment, el rumb d’aquesta remodelació. Així que dissabte, acudirem a aquesta cadena humana vestits de dol rigurós. Dol per la manca de participació ciutadana, inexistent, en aquest procés; dol pel trasllat del pitòspor (veurem si sobreviu); dol pels til·lers que, si no recapaciten des del Consistori, seran traslladats fora de la plaça i, possiblement, moriran com a conseqüència.
    Una vegada finalitzada la cadena humana, grans i menuts podran participar en una visita guiada per la plaça, a càrrec de Xavi Ródenas (enginyer forestal i membre de la Plataforma pels Pobles de La Safor), qui farà un recorregut per cadascun dels arbres (dels encara presents i dels ausents), del seu valor i la seua contribució a la vida i a un model de ciutat mediterranis.

    Anirem informant de les futures accions en defensa de l’equilibri social i mediambiental de la nostra ciutat i, per tant, dels qui formem part d’ella.

    VINE TU I PORTA A TOTES LES PERSONES QUE PUGUES!
    LA UNIÓ ENS FÀ MÉS I MÉS FORT@S!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".