El Molló de la Creu per Meravelles

El Molló de la Creu és una de les muntanyes emblemàtiques de la Safor què, malgrat la seua poca alçada, ens proporciona unes vistes magnífiques, donada la seua situació central a la comarca. De les quatre rutes que ascendien al cim, actualment sols queden dues accessibles, ja que tant la de la Casa del Cigró com la del Barranc del Molló pràcticament han desaparegut per falta d'us. Hui visitarem la més coneguda d'elles: la ruta per la Cova de les Meravelles.
Powered by Wikiloc
Per accedir anem per la carretera Gandia-Barx i sobre el Km. 5 ens desviem en direcció a l'Ermita de Marxuquera. Uns 500 metres després deixem a la nostra dreta el camí de l'Ermita i continuant un poc més ens desviem a l'esquerra per el camí de la Cova Meravelles-Cova Negra. Seguint aproximadament 1 Km. podrem observar a l'esquerra, entre horts, el Morabit. En aquest punt podem deixar els vehicles.
El Morabit es una curiosa construcció circular que data del segle XVII. Està declarat Be d'Interès Cultural, i hi han diverses teories sobre la seua funció original, des de edifici de pas per a les rutes del gel, fins lloc d'oració i retir d'un santó musulmà.
A hores d'ara l'edifici es troba tancat amb una porta metàl·lica i ha estat parcialment restaurat.

El Morabit, Marxuquera
El Morabit

Com que l'accés tradicional roman tancat per una explotació agrícola, desfarem camí uns cinc-cents metres, enllà on naix el primer dels caminals que remunten la serra, i prenent una senda ben marcada passarem la descomunal boca de la cova Oberta, coneguda internacionalment al món de l'escalada com el Bovedón. Els abrics reconvertits en zones d’escalada se succeeixen. Ara el Bovedín, més endavant el gegantesc abric de Meravelles o Bovedós, magnífic, i a la seua vera, tancada amb pany i forrellat, la cova de les Meravelles.


Abric de Meravelles, Marxuquera
Abric de les Meravelles

Abric de Meravelles

La Cova de les Meravelles, formada per una sala de 30x18 metres, ha estat utilitzada de sempre pel ser humà, i és un important jaciment arqueològic que fa uns pocs anys va proporcionar nous descobriments, al ser trobades pintures rupestres paleolítiques per l'arqueòleg gandià Carles Miret. Donada l'importància de la troballa, la cova resta tancada amb una imponent reixa, i encara continuen els treballs d'estudi.


Cova de les Meravelles, Marxuquera
Cova de les Meravelles

La ruta continua per la dreta de la Cova fins unes parets que es superen per la dreta, per l'anomenat Pas de la Rabosa. Encara que no te molta dificultat tècnica, si que és prou exposat pel que hi ha que anar amb molt de compte amb les relliscades.


Pas de la Rabosa, la Falconera, Marxuquera
Pas de la Rabosa

Ací la senda quasi desapareix, però es fàcil continuar, pel centre del barranc buscant unes marques que indiquen la ruta, les quals seguirem fins el coll situat a la zona superior, on podrem veure el sender que ve del Barranc de l'Escaleta. A l'esquerra retrobem el nostre camí, el qual seguim ja fins el cim, visible des d'ací.

Ja al cim, que regna sobre la ciutat de Gandia, podrem veure, des del Montgó passant per tota la Conca de la Safor, Cullera, l'Albufera, i en dies clars la Serra Calderona i fins i tot l'illa d'Eivissa.


Cim del Molló de la Creu, la Falconera, Marxuquera
Cim del Molló de la Creu, amb el Mondúver al fons

Comentaris

  1. Desconeixia completament que existira un sender que pujara al Molló, sempre he pensat que l'ascens era camp a través per la part que es veu des de Gandia. No hi han follets o tríptics de l'ajuntament?

    ResponElimina
  2. Es una ruteta molt agradable i curteta per fer-la en un matí, de vegades es perd un poic la senda pero es facil de retrobar i no te dificultat. No fa falta cap triptic, sols ves fins el morabito i es seguiex el cami asfaltat que passa per una caseta d'apers i segueixes les indicaciones d´aquest bolg i de seguida dalt a disfrutar.

    ResponElimina
  3. Te recomane, benvolgut anònim, si estàs interessat en sendes per la Safor que compres el llibre A un tir de pedra. De la 50 de rutes que te la veritat és que no coneixia ni una quarta part. No sóc un dels autors (però doneu-me comisió per la propaganda! :D)

    ResponElimina
  4. jajaja, gràcies Paco, per la publicitat :D
    La Serra Falconera em sembla una de les grans oblidades de La Safor, a pesar de tindre rutetes molt interesants i molt a prop de Gandia. No recorde haver vist res publicat, ni per l'ajuntament ni per cap altra organització referint-se a les seues sendes.

    ResponElimina
  5. No sols està oblidada per l'ajuntament i organitzacions. Si busques al google només trobes la pujada al Molló per Escaletes a les següents webs:

    http://acelobert.spaces.live.com/blog/cns!87E64788514AA8A!7872.entry
    i
    http://elqueensenvolta.blogspot.com/2008/05/serra-falconera-moll-de-la-creu.html

    No hi ha cap informació de la pujada per Meravelles més enllà d'aquest bloc o al llibre 'A un tir de pedra'
    Efectivament, és la gran oblidada i és una autèntica llàstima. Encara que per altra banda no li ha vingut gens malament, ja que és una de les poques muntanyes de la comarca que s'han lliurat del foc els últims 20 anys, i això es nota i molt simplement contemplant el vessant est (el que dona a Gandia), on s'observa com la vegetació va ascendint any rere any cobrint d'un tapís verdíssim tota la muntanya.

    Per altra banda, tampoc podem criticar tant a les administracions, ja que al menys podem dir que el Molló és el primer espai natural amb conveni de custòdia del País Valencià (gràcies al pare de Jon Peralta!).

    ResponElimina
  6. Per cert, gran foto m'he trobat del Molló:

    https://glscnq.bay.livefilestore.com/y1me3APZvrL_oZg3OOiWRrwkowk-DZ0nG3H-m21zvdm-9B0MYoi9LY_rBrnmx08K3z5GoQt4ktkf7csDN_bhOLPlHCzKjzRs8rv3Pl_FY2suYT4bvCXxS1dD_2wZIcYzW1OrxUGs57Q2i3Ra_06AcD6mw/IMG_12048.jpg

    ResponElimina
  7. Jo vos he comprat 5 llibres, 3 per a companys de muntanya, un per a mi i altre per a mon pare. Vullc comisió també :D

    ResponElimina
  8. Òscar, no criticava a l'Ajuntament de Gandia, si be es clar que voldria que feren prou més, però no és el que meins fa.
    Sí que es bona la foto, sí.
    Josep, amb lo baratet que és el llibre, si us donem comissió ja no ens queda res per nosaltres :D
    Gràcies a tots per comprar-lo. Per cert, ens diuen que s'està esgotant. Esperem reeditar-lo prompte, així que no patiu massa els que no el tingueu encara i el vullgueu.

    ResponElimina
  9. El benvolgut anònim :D5 de novembre del 2010, a les 0:25

    No existeix cap accés per la vessant oest, la que dona a Gandia?, la veritat és que té un perfil molt agrest, si fora més alta seria una muntanya increible.

    ResponElimina
  10. Es pot pujar per el barranc de l'Escaleta, pasant pel pla de Bancalets. L'entrada està a les Cases Blanques, prop de Benirredrà.
    Hi havia una altra per la carretera de Barx pasant l'autopista, la del barranc del Molló de la Creu, pero l'última vegada que ho intentarem estava pràcticament perduda.

    ResponElimina
  11. Aixó de perfil agrest... Busqueu al google el Cervino i voreu, és indèntic!! (encara que amb només uns 4000 metres de més :P=

    ResponElimina
  12. Sempre dic que es una maqueta a escala 1:10... :D

    ResponElimina
  13. Només cal fer-se la foto al cim des d'un teleobjectiu a Gandia, quan neve a l'hivern, i podrem dir que hem estat als Alps :D

    ResponElimina
  14. Els amics d'Acelobert ens indiquen la pujada per la cova de la Recambra, perduda irremediablement com comentava David:

    http://acelobert2010.wordpress.com/2010/11/08/serra-falconeramoll-de-la-creu-por-la-cova-de-la-recambra/

    ResponElimina
  15. El pixavi que no puje alguna vegada al Molló per a contemplar el seu poble des del lloc més privilegiat, no te perdó de Déu

    ResponElimina
  16. He fet la ruta, i llevant de la part final on cal fer camp a través sense cap dificultat, he de dir que les vistes ho mereixen, són increibles, no entenc que no estiga com a pr i es tinga en conter. A gandia quin organisme és l'encarregat del manteniment dels senders? L'ajuntament, el club Alpí? Ja podria espabilar qui corresponga. Pel que veig al llibre, llevant del sender del portalet i el de la caldereta, cap sender està senyalitzat. Si és que aci només miren pel turista de la capital, sol platja i pipes...

    ResponElimina
  17. Alex, tens tota la raó el que dius. Ara podria aprofitar l'Ajuntament per senyalitzar les rutes que falten que són gairebé totes i que s'espavilin que per això hi ha el Gabinet de Medi Ambient. Que agafin el llibre A un tir .. i que comencin ja, que tenen les rutes ben explicades. Ara resulta que per un llibre ens assabentem del que tenim a l'abast. Oblida't del Clupés Alpi i altres que això ha de ser treball de l'Administració.
    Si miressin almenys pel turista de la platja, aquesta no estaria 10 mesos a l'any com un Cementiri i encara anirem a menys perquè s'ha implantat a Gandia-Platja el botellón sense control i no ho corregeixen perquè no volen. El turista fuig d'aquests escàndols i gamberrades i cada dia vindrà menys. Que consti que el Sol, la zona de sorra molt extensa i la muntanya tant bonica y desconeguda sobre el mar, ens l'ha donat la natura i no ens podem vanagloriar més que de fer apartaments per llogar a 12 o més persones.

    ResponElimina
  18. Però que espereu de l'Administració Pública (Departament a qui li toque), va fer senyalitzar 1 o 2 rutes, les més fàcils i en terreny mes que coneguts. ¿Han fet alguna cosa més? I per cert amb una publicitat impressionant .. Sempre em pregunte la tasca del Gabinet de Medi Ambient i dels Verds, que diuen tornen a repetir. ¿Que han fet que fan i en que ocupen el seu temps remunerat? Ara resulta que en un Llibre amb autors de per lliure ens donen a conèixer 50 rutes (y ara en el blog tambè de altres provincies) i ens diuen els mateixos que hi ha bastants més però no van poder publicar totes. I res fet per organismes oficials sinó per joves aficionats sense interès i amb experiència. Ara passeu per la biblioteca i veureu publicats fins a la sacietat la biografia dels Borja i Ausiàs March (quan es coneix bé la biografia d'una família no hi ha necessitat de repetir tantes vegades, ia més amb mes conferències). Per cert és curiós la major part de tal publicació pesada està feta per "honorables erudits" (que pensen que són) donant a més conferències però pertanyen a la nòmina de asesors culturals del Excm. Ajuntament o anexos. Justifiqueu el sou amb altres iniciatives que ja està bé dels Borja que al cap ia la fi van ampliar les seves possessions amb la influència i dictats res ortodoxos de el Papa i el Rey. Així a simple vista a la Secció Local de la Biblioteca Municipal hi haurà sobre 300 publicacions ¿Perquè cal repetir tant una biografia tan exposada a tots els nivells, quan totes les seves generacions s'inclouen en una mateixa publicació? I l'any Borja,!! que despesa de diners i favors!! . ¿S'ha notat en el turisme, o el turisme ho han fet els de sempre els arrimats? Per favor que forma de malgastar i afavorir ...
    El que han fet aquests jovens si que és fer publicitat a un País, donant-lo a conèixer en tots els seus vessants, ia canvi de res.

    ResponElimina
  19. Me han aconsejado este blog y veo que es muy completo, os lo recomiendo, los artículos son de gran calidad. Enhorabuena a los autores.

    ResponElimina
  20. Ens han traslladat més d’una vegada la dificultat en resseguir la senda des de Meravelles, un problema que any rere any es complica donat l’estat d’abandonament de la mateixa i per no formar part de cap PR. Així que intentarem explicar-lo un poc millor:

    Una vegada passeu Meravelles, uns 50 metres cap la seua dreta busquem el cau del barranc que baixa prou vertical. una vegada allí, a la vostra dreta seguim unes senyals per un pas anomenat "de la Rabosa", que sorteja la part més complicada de pujar. Quan tornem al cau del barranc per dalt,la senda està prou perduda pel que tindreu que armar-vos de valor i tirar cap amunt, sempre amb el cau del barranc a la vista. Abans de la zona més alta, a l’esquerra naix una senda més visible que es dirigeix cap al nord-oest. O be tirem per allí, o be tirem recte fins la part superior del barranc, on conectariem per un coll amb la senda que puja des de Bancalets. Una i altra opció ens portaràn fins la base del molló. No tindreu més que dirigir-vos fins el visible coll que separa els dos cims més alts, i des del mateix buscar el camí més còmode per a fer l’ascensió (el Molló és el de la dreta). No hi ha un bon camí definit, però les vistes paguen l’esforç sobradament.

    ResponElimina
  21. Tampoco es tan complicado, sólo tener en cuenta que a partir de Meravelles se pierde, y a partir de ahí hacia arriba hay que ir repitiendo el karma "No hay dolor". Al llegar a la zona superior hay una senda que viene de las casas del Algar (la de Bancalets que comenta David en el comentario anterior), por la cual nos acercamos, a nuestra mano izquierda, a la base de la cima, ya "a un tiro de piedra". Saludos.

    MarcosTM

    ResponElimina
  22. Hola Amics de Pedra!!

    Otra manera loca de subir al Mollo… http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=762215 …Por la montaña de detrás del Algar…Rodeas varios precipios con naturaleza salvaje y cuesta verla hasta con GPS…Algún usuario le comento eso al autor pq tiene varias parecidas en su cuenta…¿Quién se apunta conmigo a la aventura? Jajaja…Hay que ser experto en campo a través y yo no lo soy…

    Si sabeis algo de la ruta, sobre todo del primer tramo, comentarmelo por no aventurarme solo por sitios superexpuestos y lleno de maleza.

    Por cierto, Oscar me di cuenta que la primera vez que intente subir al mollo per la cova de meravelles antes de llegar cruce la montaña por un atisbo de senda hasta la pared del pas de la rabosa por fuera…Porque el gps del movil no era exacto por eso falle pero me di cuenta que las marcas empezaban casi dos metros delante de donde me desvie casi al lado de la cova de les meravelles…

    Dwww!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La coneixem prou be, l'ascensió a la cova de la Petxina és camp a través total, no té pèrdua ja que l'objectiu està dalt dels nostres caps, està molt empinada però quan arribes dalt de la Penya Foradada (el tossal dalt de les Cases de l'Algar) tens el premi d'una de les vistes panoràmiques més brutals que te pots imaginar. Després continua, també camp a través, fins Bancalets, on connecta amb la senda de tota la vida del Molló de la Creu. Torna per la senda de Meravelles i baixa pel barranc d'Escaletes. Apasionant i molt xula, però efectivament la primera part és camp a través. No la recomane si no es coneix be la zona.

      Elimina
    2. M'he confundit, és la cova de les Goteres. De totes formes, recorda, pot ser perillosa si no es coneix la zona, hi ha zones perilloses i molta, moltíssima vegetació.

      Elimina
    3. Jeje Oscar tmp es pa tanto...La hice hoy y me molo siempre por detras de por las peñas,la unica parte dura era por detras de la primera peña la vegetacion era frondosilla xo sigiendo el gps se podia,aunqe puede q se desvie por la pared.una vez pasada la primera pena la senda era senda de animal muy clara y por dnd decia grimalt.

      A lo mejor es q ya cogi experiencia campo a traves,no la vi muy tecnica excepto la primera trepada hasta pasar por detras de la primera peña dnd tenias q orientarte bien.

      Me lleno de orgullo y satisfaccion y m hizo sentir como goku cuando entrenaba en la montana de peque.Q wapoooo!De todas maneras cuando encuentre el puto cable del gps la pasare al pc con fotos de los sitios del campo a traves (hice 9),si lo encuentro xq creo q m cayo del bolsillo haciendola.

      Qien tiene una montaña,tiene un tesoro!

      Elimina
  23. Hoy la hice completa y super chula. El pas de la rabosa todo wapo pq en menos de 10 metros subes casi 30 metros como a 2 pisos jajaja…Y casi al final del pas cerca de la pared (La cual bordeas) esta que esta abajo vertical hay un pequeño trozo donde tienes que colocar un pie y mover rápido pero con destreza porque no hay más agarre posible.


    Respecto al tramo del 1km al 1,3km el alternativo para subir al mollo paralelo a la senda normal. Probe unos 200 metros y lo mande a tomar por culo. Aparte que no me aportaba nada, porque veia lo mismo que desde la senda del Algar, y aun yendo con pantalones de cazador duros sentia los pinchos y mas lento no se podía ir.


    OBSERVACIONES ACTUALIZADAS EL 5-1-2013 para los que quieran subir desde el pas de la rabosa hasta el sendero del Algar. El track es perfecto ya que calava donde está la senda el problema es que a partir del km 0,9 se tapa…Yo me desvie por el sendero de que habia en el km 0,9 (aparece en gmaps) y me diriji hacia la izquierda desviandome un poco hasta alcanzar un poco de altura y quedar a 5 metros del sendero del algar en el km 2´4, pero al ver desde lejos el sendero de oscar me dirigi hacia desde mi sendero, la sorpresa es que me encontre fitas y no lo dude.


    CONSEJO MUY IMPORTANTE: Los GPS del movil como el oruxmaps, buenisimo para sendas muy abiertas, se desvían lo que no está escrito entre barrancos y paredes altas. Ese tramo requiere de habilidad orientándose, de un buen GPS (Magellan o Garmin me da igual), y un poco de suerte. Gracias a ella no me pinche pero ir campo a través no me mola mucho por los arbustos y pq no sabes si te pillarás un desnivel fuerte.

    PD—Oscar creo que la ruta esta nueva del mollo la dejaré en paz porque sin poder moverme y ni avanzar casi es una mierda… Aparte que si el tramo desde el Pas de la Rabosa hasta el sendero del Algar tardamos más en subirlo que desde el morabito hasta la cova de les meravelles es una señal…Ya que en escasos 15 minutos subimos hasta la rabosa y de ahí al algar era 20 metros casi en 25 minutos… Pues imaginate 1km así…

    ResponElimina
    Respostes
    1. una llàstima, és la via de tota la vida, però per falta d'ús acabarà desapareguent...

      Elimina
    2. Esperemos que a alguien como nosotros vaya por aqui...Porque vale la pena el trozo de les meravelles...Siempre habra un loquillo mas que la quiera hacer...Ya sabeis montañeros de gandia NO SUBAIS TANTO POR EL BARRANC DE LES ESCALETES QUE ESTA MOLA MASSSSS!!!!!

      Elimina
  24. Hola amics de Pedra!Borre mis anteriores comentarios pq exponia diferentes rutas de la falconera x separado.Asi q ahora los pondre todas en una con mi blog.En el expongo todas las rutas q son 9 con enlaces a otros tracks y webs para documentarlo bien.Ahi va y espero q os guste:

    Sierra Falconera y el Mollo: Todos los sitios de subida - http://sierrafalconerayelmollodelacreu.blogspot.com.es/?m=0

    ResponElimina
  25. Estimats amics, volia fer-vos una pregunta. És assequible aquesta ruta amb xiquets de 8 anys, incús un de 4/5 anys? Ho dic pel pas eixe empinat. L'altre dia vam fer la de la Font del Lloret sense problema i ens va encantar i volem fer-ne una altra per ací. Gràcies

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola, Dani, No te l'aconselle, si voleu pujar al Molló millor busca l'accés pel barranc de les Escaletes (http://www.auntirdepedra.com/2014/01/el-mollo-de-la-creu-pel-barranc-de-les.html); a prop tens també el Portalet (http://www.auntirdepedra.com/2011/11/la-senda-del-portalet.html), la Caldereta a la Drova (pots consultar el llibre A un tir de pedra) i el més que recomanable barranc de Manesa, la joia de la comarca (http://www.auntirdepedra.com/2011/04/pla-dels-avencs-barranc-de-manesa-prv.html) que amb xiquets deuràs fer al revés, començant per Barx.
      Si tens alguna inquietud més no dubtes en preguntar.
      Salutacions

      Elimina
    2. Gràcies pel teu consell Oscar, et prenc la paraula

      Elimina
  26. Ahir vam intentar fer aquesta ruta, deixàrem els cotxes al "morabit" i férem una hora de metres endavant i no trobarem cap passera que duguera a la muntanya, tots els camps de tarongers estaven tancats en portes. Es vam trobar amb una altra parella que també buscaven el pas. No el vàrem poder fer.
    Pepe

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sembla que l’amo dels horts per on passa el camí l'ha tancat amb pany i forrellat :(
      Ja li ho notificàrem a l’ajuntament, per si existia algun pas alternatiu, però…

      Lamentem que no poguèreu fer la ruta

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".