Incendi a Benicolet, Almiserà, Ròtova... ens han cremat la serra Grossa

Divendres per la nit es va declarar un incendi a Benicolet que durant dos dies va arrassar 1.480 hectàrees. S'ha cremat la major part dels termes municipals de Benicolet, Llutxent, Almiserà i Ròtova, arrassant al seu pas una de les joies més volgudes i valorades de tota la comarca de la Safor, els barrancs d'Atanasi i Blanc de Ròtova.
El incendi ha segut provocat, sembla que es va iniciar a prop d’una pista forestal en terme de Benicolet. Els altres tres incendis del divendres, els de Castell de Castells, Benigembla i Xelva, també són provocats, però en aquest cas per llauradors als que no se’ls ocorre una altra cosa que cremar brossa un dia amb temperatures que arribaven als 40 graus.

Ròtova en flames

El incendi, que va començar a Benicolet el divendres per la nit, va ser controlat a terme d'Almiserà a migdia del dissabte, però amb la forta ponentà que va caure les flames s'avivaren i arribaren a Ròtova per la font de la Finestra, calcinant una zona protegida que comptava amb una microreserva de fauna i dos de flora. Sembla que s'ha cremat un 75% del terme de Ròtova, mentre que a Almiserà el percentatge s'aproxima al 100%.

Mentre que a la tele des del dissabte el conseller Castellano no parava de dir que el incendi estava controlat, la veritat és que es va descontrolat completament arrasant fins les 1.500 hectàrees. El incendi ha afectat als municipis de Benicolet, Llutxent, Almiserà i Ròtova, on han tingut que desallotjar nombroses urbanitzacions. S'han cremat zones molt visitades pels amants de la natura com el barranc del castell d’Almiserà, el barranc de la Falzia i la font de la Finestra, els senders entre Almiserà, Ròtova i Llutxent... Entre Benicolet i Llutxent, una zona molt apreciada pels senderistes, tot ha quedat carbonitzat... Un autèntic desastre ecològic, sobre tot per haver perdut els majors tresors de les nostres terres, els barrancs d’Atanasi i Blanc de Ròtova i la font de Lloret a Marxuquera (encara sense confirmar).
Només espere que atrapen al culpable ràpidament i que per una vegada en la merda de justícia que tenim en este país li caiga un càstig exemplar. Ens trobem davant del primer gran incendi forestal del 2011, i encara estem a l’abril. Un 2011 que ja s’iniciava amb un retall del 50% en els pressupostos per a la protecció del medi ambient i canvi climàtic. 


M’entra una tremenda mala llet quan veig a la tele algú del Consell unflant-se el pit afirmant que disposem que la millor política i mitjans front la prevenció d’incendis. Això és el que veiem a TeleCamps i el que pretenen que pensem els ciutadans. Però sabeu que les Unitats de Brigades d’Emergència (UBE) ja fa temps que li reclamen al conseller de Governació, Serafín Castellano, canvis en el pressupost de la Generalitat, ja que amb el retall que s’ha fet no estimen poder arribar a final d’any?. D’un pressupost de 27 milions d’euros l’any anterior s’ha passat als menys de 9 milions actuals. El col·lectiu també reivindica que la Generalitat no paga a l’empresa pública Tragsa (gestora de les UBE) des de fa tres any, pel que el deute ascendeix ja a més de 70 milions d’euros, pel que perillen el lloc de treball de més de 400 treballadors abans de l’estiu, quan més falta fan. Davant de les crítiques Castellano no sap dir més que “se ha dado un salto tanto cualitativo como cuantitativo en dotaciones de servicios, infraestructuras y tecnologia”. 

Després apareix el Molt Honorable, després de cada incendi, presumint de que han enviat tropecents mitjos al incendi i que el Consell és la bomba, quan resulta que molts d’ells venen de fora del País Valencià. I el problema és que fa autobombo i campanya electoral gratuïta a costa de milers de brigades, bombers i militars que durant els dies que dura el incendi arrisquen les seues vides. Uns professionals que arrisquen la seua vida i a canvi no cobren. Sabeu que fa anys que els bombers estan en peu de guerra? Que l’entitat alacantina encarregada del salvament i lluita contra els incendis te impagaments de la Generalitat per un total de 7’8 milions d’euros? Que cap de les 450 muntanyes d’utilitat pública de la Generalitat compta amb un programa de gestió i millora forestal per al seu manteniment, malgrat ser obligatori segons ho determina la llei bàsica de muntanyes? Que en 2010 va retallar 9.7 milions d’euros al pressupost d’Emergències, Protecció Civil i Extinció d’Incendis? Que el País Valencià també és la única autonomia que no compta amb un Plan Forestal Autonòmic i fa uns anys va eliminar el Consell Forestal, un òrgan de participació ciutadana en matèria de muntanyes? O que l’any passat retallà un 40% de als pressupostos per a l’extinció d’incendis, mentre els valencians gaudien a canvi de copes amèriques, circuits de fórmula I i visites del Papa

Un insult als valencians i un desinterès mediambiental complet i absolut. Però no passa res, el Molt Honorable ens dirà que van a destinar una partida pressupostària extraordinària per a reparar els danys del incendi. És a dir, si destinen més diners a una muntanya cremada que a una ben cuidada... val més diners una muntanya cremada!. Desprès no vos estranyeu quan diuen que han detingut a un ex-brigada aturat per provocar un incendi.

Ròtova

I per cert, continueu votant a alcaldes i governants que permeten construir a les muntanyes. Els xalets són prioritaris davant d'un incendi, els bombers han de concentrar els seus esforços en evitar que el foc arribe a les cases (moltes d'elles ilegals), i a la resta, a deixar que es creme.

L'abans i el després del barranc d'Atanasi. Disculpes a Xavi Ródenas per furtar-li la foto, però tot el mon deuria veure com ha quedat.

Afortunadament, podem confirmar ja que les flames han arribat a uns 2 quilòmetres del Pla de Suros o el Surar, i s'ha pogut salvar. També s'ha salvat la Casa dels Garcia, una bona notícia. Una altra bona notícia és que tots els mitjans de comunicació, a excepció del NODO-9, estan parlant de la desastrosa política mediambiental i de lluita contra els incendis de la Generalitat.


Unes fotos per al record:

El barranc d'Atanasi
L'aqüeducte del barranc d'Atanasi

El barranc Blanc

L'entorn de la font de les Galeries. Fa ràbia perdre un lloc així, veritat?

El desaparegut barranc de la Falzia i la font de la Finestra
La casa dels Garcia





Actualització: a la web del programa Medi Ambient podeu veure l'estat actual del barranc d'Atanasi.

Comentaris

  1. Per cert, apart de que té tota la pinta de ser provocat, quan tornava de grabar el video he vist un altre menut incendi al Rebollet de la Font d'en Carròs.
    Donen unes ganes de repartir garrot... :(

    ResponElimina
  2. Jo m'estime més esperar a demà per veure el resutat del incendi, en calent no tinc més idees a la ment que Serafin Castellanos i la seua política que promou que alguns (pocs pero ahi estan) brigadistes aturats provoquen incendis, Camps mentint a la tele que la prevenció de incendis que tenim és la millor (algu li creurà, lamentablement), brigades als que caldria tancar a la pressó, llaures inconscients i imbècils que no entenen el concepte de prohibit cremar brossa...

    Per cert, ja m'han dit que els barancs d'Atanasi i Blanc de Ròtova han desaparegut, vos jure que se m'ha trencat un poc el cor

    ResponElimina
  3. Lamentablement el dimecres passat vaig fer l´ultima incursio a la casa del Garcies amb els meus gossos, on pel cami podien beure a les basses d´aigua i descansar a l´ombra

    ResponElimina
  4. Jo tenia hui una polèmica semblant. Que la culpa no és de camps, correcte, el incendi no l'ha iniciat ell. Però ningú em pot negar que si no para de retallar, i ens quedem sense brigades ni bombers, els focs no es poden apagar. 150 milions d'euros d'un aeroport sense avions són molts milions ue es podrien destinar al medi ambient, senyors. No necesitem un desfalco aixi com tampoc necesitem ni papa ni formula 1 deficitària

    ResponElimina
  5. Hola, quina putada més gran... particularment crec que eixa era una zona amb molt d'encant, un tresoret

    Si algú ho sap, m'agradaria saber com es fa ara per tractar de regenerar la zona... depen d'alguna institució pública (ajuntament, generalitat, estat) o de la iniciativa privada??? tampoc se si cladria intervindre ja o deixar passar algun temps. Be, qui sàpiga algo que diga, gràcies. Paco.

    ResponElimina
  6. Estic profundament dolgut en l'ànima per aquest incendi. Estic indignat davant la possibilitat que siga intencionat. M'agradaria molt poder manar o influir per evitar aquestes tragèdies, petites per al mon però grans per nosaltres.

    ResponElimina
  7. SI ESTIMATS COMPANYS, este-m a principi d´abril i a la Safor ja ens emb quedat sense bosc, pero gràcies a la política del Govern Valencià , no serà l´últim , ja que com ja saveu s´ha reduit el presupost per als departaments déxtinció i prevenció.
    Ara segurament se gastaran molt més en repoblació i tratjes... etc.
    Per enguany més de 500 persones que treballaben en les brigades d´emergència no estaran per protegir les nostres muntanyes , però! de fora vindran , i sino la U.M.E, i si cal la cabra de la legión , estic enses en flames per tot este tema , Serafin Castellanos , ara qui ens torna els paratges perduts!!! la teua verborrea me dona mal de cap, reacciona ja , sino encara pot ser molt pijor.

    ResponElimina
  8. estinc encés en flames. No s'ha cremat una muntanya, s'ha cremat l'esforç, la il·lusió i la feina de moltíssima gent de Ròtova. El barranc d'Atanasi de Ròtova i la casa dels Garcia van ser adquirits pel centre excursionista de Ròtova i des de fa moltíssims anys es van encarregar de fer feines de senyalització, reforestació i divulgació desinteresadament. Les hores que s'han tirat podant, replantant, pintant, apanyant senders... Ràbia, impotència... Ni vos imagineu la d'ajudes forestals que s'han solicitat i MAI han arribat, i no m'estranya de una pandilla de sensevergonyes (per no dir la paraula que realment pense) que fa 10 anys ens tenen sense cap pla forestal, ni ajudes a propietaris, i retallant continua i sistemàticament els presupostos...

    Perdoneu la xerrada, però estic trist, profundament trist. Hui han matat un trocet de mi mateix. Afortunadament pel que m'han dit la casa dels Garcia s'ha salvat, però per contra l'entorn diuen està carbonitzat. Valencians, per favor obriu els ulls davant els que ens governen abans que siga massa tard.

    ResponElimina
  9. Jo flipe, ahir el Castellano dia que l'evolució del incendi, amb 500 ha, era "molt favorable", hui resulta que s'han crema 1500!!! qué colló ha pasat esta nit? Respecte al teu últim comentari, estic completament d'acord, mentre els ajuntaments i generalitats donen permisos per a fer pais i osties a les muntanyes, no hi ha res que fer davant d'un incendi, ja que tots els esforços aniran digits a evitar que les cases es cremen. ja va passar al incendi d'ontinyent, estaven tots els helicòpters i bombers en les casetes i mentres tant la muntanya "verge" encesa en flames.

    ResponElimina
  10. Una auténtica pena. Comencem pronte la temporata d'incendis, a vore si hi ha sort i aquest any no hi han més. És l'únic que ens queda, confiar en la sort...

    ResponElimina
  11. El Consell tenia que disimular la falta de mitjos propis front als incendis, per aixó la xifra oficial a dissabte per la vesprada eren de 500 hectàrees. Ara resulta que la real són 1500! és una barbaritat, penseu en el mal que va fer el del Mondúver i es cremaren "només" 400 hectàrees més

    ResponElimina
  12. Respecto al comentario de Enric, estoy de acuerdo, esto es un fragmento del Levante de hoy: "uno de los flancos del siniestro siguió en activo arrasando un gran número de hectáreas y obligó a las brigadas a emplearse a fondo para que el fuego no llegase a afectar a las viviendas de la zona". Por culpa de los chaletitos en la montaña permitidos por los ayuntamientos los bomberos no pueden dedicarse a otras cosas, como apagar la montaña!

    Al final del año hay muchos incendios, todos duelen, pero este de Rótova ha sido muy muy doloroso, sólo quien no ha estado alli no sabe la putada de este incendio.

    ResponElimina
  13. Un comentario sensato, del mismo periódico:

    "Por su parte, el presidente del Consell Valencià de Cultura (CVC), Santiago Grisolía, manifestó ayer en una nota pública su preocupación por los últimos incendios forestales declarados en la Comunitat Valenciana y reclamó "una política de gestión sostenible de los bosques y una adecuada planificación del territorio y los usos del suelo, como principales medidas de prevención". En esta línea, insistió en "un mayor control de las prácticas de quemas agrícolas" y pidió "la consideración penal de los incendios forestales como crímenes contra la Humanidad y la Biosfera". "

    A ver si así los labradores van con más cuidado y escarmientan. Y que la Generalitat defina el maldito plan forestal de una vez, somos los únicos que todavía no lo tenemos y no hacen otra cosa que marear la perdiz

    ResponElimina
  14. Primer que tot un infinit agraïment als homes que s'han jugat la vida per a intentar apagar el incendi, un aplaudiment per a ells. Segon, un tiró d'orelles per la desastrosa política forestal de la Generalitat. En Ròtova sembla que no va arribar cap mitjà autonòmic fins diumenge (supose que estarien copats entre Benigembla i Castell de Castells), pel que tant divendres com dissabte els que van lluitar contra les flames foren la Unitat Militar d'Emergències, dependent de l'Administració Central, no de la Generalitat. També vingueren recursos i un helicòpter des de Castella-La Manxa. A dia de hui no tenim recursos. La privatització dels serveis forestals, els impagaments a les empreses i els retalls pressupostaris han donat com a resultat la pitjor gestió forestal de la història. No és normal que els dos últims incendis cremen 2.500 ha (Ontinyent l'any passat) i 1.500 enguany. No tenen diners per a brigades però si per a aeroports...

    I canvieu ja el títol de Malparits per Fills de putes d'una vegada!

    ResponElimina
  15. Mientras que una vez más el gobierno de Camps anuncia a bombo y platillo inversiones sobre el medio ambiente de la comunidad valenciana, la realidad es bien distinta y lo único que actualmente estamos viviendo en materia medioambiental son recortes y despidos de personal.

    En concreto, los recortes se han producido, sobre todo, en las infraestructuras forestales de apoyo a la extinción de incendios forestales, silvicultura preventiva, repoblaciones programadas y en las labores de vigilancia preventiva de los espacios naturales.

    Que esto lo sepa todo el mundo, ya que no lo dicen en canal 9

    ResponElimina
  16. Ostiaaa, he estado el fin de semana fuera y había oido que se había quemado Benicolet, no sabía nada de Rótova... entonces el PR-100 a la mierda? Qué impotencia, indignació, rabia... Para mi era lo mejor de la Safor con diferencia. Si hasta vosotros le habíais dedicado la portada del libro!

    ResponElimina
  17. Tot l'afecte per la gent de la comarca, a tots els amants de les sendes i muntanyes, però especialment a la gent de Ròtova i del centre excursionista que em consta, perque els he vist, el treball que han duut a terme en la recuperació i manteniment del paratge pel simple amor al seu territori i paisatge.

    I si passat el colp penseu que es pot fer alguna cosa, per favor feu-ho públic, be a través d'aquesta web o com siga... perque crec que molta gent es bolcarà en tirar una mà. Ànims, que este és un deute que tenim amb les generacions que venen. Paco.

    ResponElimina
  18. El dissabte els bombers tingueren que pegar a fugir a altres focs deixant Ròtova desprotegida. Mentre el conseller ahi estava, rascan-se la panxa i fent com que feia. Els veins tingueren que organitzarse per a fer tallafocs i que el foc no arribara fins les cases. Un horror i un despropòsit.

    ResponElimina
  19. Molta indignació per l´incendi i per la manca de mitjans al Pais Valencià, però!!! on està C9 ?? la televisió pública valenciana no s´ha fet resó de la veritat , del problema que hi ha per enguany , de les manifestacions dels brigadistes per demanar que no retallen més i que se garantice així la protecció a les nostres muntanyes i també àrees rurals.
    Jo com brigadiste aturat i muntanyer de tota la vida , estic fotut , soc de Marxuquera i ara tots els matins quant m´alse de matí i veig les muntanyes dels voltans cremades , sol me be una paraula a la ment ( SERAFIN CASTELLANOS ), ojala s´acabe la gomina que gastes per lleparte el monyo , si arribe a voret en Almiserà dient que el incendi està controlat , t´ho aguera dit jo LLEPO , TENS MÉS CARA QUE UN SAC DE SELLOS.
    Amics de la natura la cosa pot ser pitjor encara, no voteu a la gent esta.

    ResponElimina
  20. Me caguen la mar, dalt de Benicolet estava tot pràcticament regenerat després d'un incendi fa 20 anys... i bum, volta a començar.

    ResponElimina
  21. No sé si sen haveu adonat, pero haveu arribat a les 25.000 visites, llàstima que l'efemeride no siga la més adequada per a celebrarla. Salutacions

    ResponElimina
  22. Sóc conscient que malament que ho estareu passant, va per vosaltres autors del llibre, lament que ha passat encara que per suposat sé que no tant com vosaltres, amants i respectuosos amb la natura. Som molts els que sentim aquesta destrucció serril de la Natura que tant us heu treballat. Estem tancats en una merda politiquera que no té nom, el màxim menyspreu per a ells.Falta de garrot.

    ResponElimina
  23. La nostra solidaritat és sobre tot per els veins i amants de la natura dels municipis afectas. Si sempre fa mal perdre una muntanya, molt més si és la que t'ha vist creixer.
    Evidentmen, tot el que es puga fer des d'aquest bloc per ajudar a la regeneració dels espais devastats, es farà.
    Estem a disposició de qualsevol iniciativa que es faja al respecte.

    ResponElimina
  24. El candidato autonómico de EUPV y cabeza de lista por Alicante, Lluís Torró, ha acusado este lunes a la Generalitat de atender el patrimonio forestal de la Comunitat Valenciana "solo cuando hay incendios".

    Torró, en un comunicado, ha indicado que el incendio de Benicolet (Valencia), declarado el pasado sábado y que sigue activo, "debe hacer reflexionar" al Gobierno valenciano que "ha ido disminuyendo de manera escandalosa los recursos destinados a la prevención y la extinción de incendios, haciendo recortes presupuestarios y menguando el personal de plantilla de las brigadas de emergencia en más de un 70 por ciento".

    Asimismo, ha denunciado que también ha reducido "medidas tan necesarias como el alquiler de autobombas y la duración de los servicios contra incendios". "La limitación de estos servicios a solo los tres meses de verano es un auténtica locura y la razón, tristemente, nos la da el incendio de Benicolet", ha destacado Torró, quien ha añadido: "estamos ante un sistema de prevención y extinción del patrimonio forestal valenciano totalmente precario".

    ResponElimina
  25. I el molt honorable, cotino-retoret i cia vanaglorianse de la grandíssima actuació que han tingut, vergonya i asco tinc d'eixa gent que sens burla en la cara continuament. Tenim el pitjor sistema de protecció d'incendis de Espanya, amb brigades que no cobren, que estan amb la corda al coll per saber si sen aniran demà al carrer, que es juguen la vida a cada incendi per a res, ja q els imbècils que ens governen només actuen quan la muntanya ja sha cremat, no abans, q es com cal ferho. Vos jure que tinc vergonya de ser valencià

    ResponElimina
  26. Volia anar en un parell de setmanes per actualitzar fotos i penjar la ruta, però crec que millor esperaré, no tinc ànims d'anar ara, recorde lo dur que va ser anar al Mondúver quan es va cremar. Per als que no conegueu la ruta visiteu la web d'Acelobert, un magnífic record d'un dels majors tresors que teniem a la comarca.

    ResponElimina
  27. Qué rao tenieu, ahir ja estava Camps a Benicolet fent-se la foto.
    Espere que este incendi valga per a fer reflexionar al govern valencià que disminuir tan dràsticament els presupostos per a la prevenció i extinció de incendis porta a resultats com este. Pero no valdrà res, ja fa anys que erre que erre disminueixen, es fan la foto, no regeneren i en pau. Per a qué, si tenen les eleccions guanyades?

    ResponElimina
  28. Lo que és acollonant, que no ho sabia, és que han reduit dràsticament la plantilla de les brigades d'emergència en més d'un 70%!!
    No s'enteren, retallaren a lo bestia el pressupost en educació i els nostres fills són uns incults (i sóc pare, parle amb coneixement), ara estan retallant en sanitat, que per no pagar ni paguen als proveedors, qué implicarà, més morts?
    I mentres tant, lo que més em crema: el camps i la rita fent-se fotos amb ferraris, alonsos, aeroports buits i demés despilfarros.

    Estem a un país de pandereta, hui van a jutjar a Garzon per investigar el Gürtel molt abans que jutjen als acusats del Gürtel. Com s'explica aixó??????? Qualsevol dia Zapatero fa un programa d'humor a la tele com Hugo Chávez i semblem per fi la república bananera que realment som

    ResponElimina
  29. Ni practico senderismo ni soy de la zona, pero viendo las fotos parecía ser un paraíso. Independientemente me quiero solidarizar con todos aquellos que han perdido su montaña, que sufrirán por la pérdida de turistas y todo por unos desalmados. Definitivament jamás comprenderé a los pirómanos. Saludos

    ResponElimina
  30. Per a la gent que tanta rabia demostra als comentaris: ni Camps, ni Cotino ni Castellano segueixen este bloc, per tant per molt que ploreu (amb motius), mai s'enteraran de les vostres súpliques.
    El que teniu que fer és castigar als governants que han provocat esta situació, no votant les properes eleccions ni a PSOE ni a PP. Voteu a un altre, el que vullgau, segur que no evitarem que guanye algu d'ells dos, però com a mínim que li vegen les orelletes al llop i no es descollonen de nosaltres en la cara.
    JL

    ResponElimina
  31. Quanta raó teniu en el que esteu dient. No sóc muntanyenc ni senderista però em dol que destrossen el nostre patrimoni natural. ¿Què està passant en aquest País?. Hi ha malbaratament per tot arreu, chupopteros polítics començant, obres faraòniques (el que més es veu), despeses sense necessitat espectaculars i Premsa i TV. comprades per fer d'aquest País un mas particular que assegure les seves necessitats. (si no estan en una butaca, estaran en un altra)
    Per a l'educació, sanitat, necessitats socials, jutjats, policia, Protecció Civil etc. no hi ha diners. És de vergonya, som el País més burlat, enganyat i corrupte d'Europa i estem passant a una situasió de dictadura pura i dura.A la merda els polítics responsables del caos que estem travessant i fora els seus previlegis. Però també dic, tots ens queixem però ningú es mou, tot continuarà igual, donant-nos pel sac a costa dels nostres impostos. Som l'indicatiu burlesc més identificat de la UE

    ResponElimina
  32. es clar que este blog no és EL MARCA , però ! cada vegada hi han més i més comentaris al respecte del trist tema del incendi i ja no sols d´aixó sino de la política tan dolenta del actual desgovern valencià.
    El Molt Lamentable president d´alguns valencians, te molt clar que va a tornar a guanyar les eleccions , pot ser ho faça , pero el boca a boca , ( que no canal pp9 ) farà que se mosegue eixa llèngua viperina , i no bullc oblidarmen del estimat Serafin Castellano , que amb eixe nom ja ho diu tot , Serà llepo el tio ).
    Fare-m el que calga de nou per recuperar els paisatges perduts i els nostres fills gaudiran com nosaltres ho ferem dels barrancs i muntanyes que ens veguerem creixer ,( si Xapi com be deies ) llàstima de la fauna perduda també , de la casa dels Garcia que amb tant d´esforç els companys cel C.E.R. restauraren , de segur que prompte estem mans a l´obra per retornar la verdor a la zona.

    ResponElimina
  33. Aquesta desgràcia ens a afectat a milers de valencians però hem d'anar per endavant, a nosaltres no ens queda més que reclamar, insistir, reivindicar i vore si aquest Govern es dóna compte de la seva mala i deplorable gestió. Per desgràcia és un Govern d'asfalt i luxes i els importa un pebrot la muntanya i els seus voltants.

    ResponElimina
  34. M'han dit que a desaparegut fins l'arcada que figura a la portada del llibre A un partir de pedra, l'he portat aquest matí a ampliar tipus pòster perquè a banda de ser preciosa la vull conservar en el meu record i maleir cada vegada que passe al costat d'ella a la paret de casa meva, els culpables d'aquesta calamitat.

    ResponElimina
  35. Disfruten lo votado:
    "La Generalitat Valenciana afronta este año la anticipada temporada de incendios forestales con una reducción de presupuesto de hasta tres cuartas partes de lo que era habitual y con una disminución de hasta el 70% en el número de efectivos y medios desplegados en los montes valencianos, según han coincidido en destacar los sindicatos UGT y CC OO y organizaciones políticas como Esquerra Unida.

    Los recortes afectan por igual a las Brigadas Rurales de Emergencia de la Conselleria de Gobernació -las responsables de atajar la extinción del fuego antes de la llegada de los bomberos- como a las Brigadas de Vigilancia Preventiva operadas por Vaersa por encargo de la Conselleria de Medio Ambiente.

    La falta de recursos puede resultar dramática si se mantiene el déficit hídrico y las elevadas temperaturas.
    El recorte llega, además, después de un año en el que apenas ha habido inversiones en materia de prevención de incendios. Victor Codina, responsable de UGT Vaersa afirmaba ayer que el recorte ha sido "brutal" y no ha habido apenas inversión en mantenimiento de caminos ni cortafuegos, por lo que la dificultad de llegar pronto a un incendio y controlarlo "se multiplica".

    En el ámbito de la vigilancia preventiva que desarrolla la empresa pública Vaersa desde 1995, la reducción asciende a 2,5 millones de euros, según UGT. Los coordinadores de voluntariado que trabajaban todo el año han visto reducido a 9 meses y los de 9 podrían pasar en breve a periodos de seis meses y medio, según estas fuentes. Eso significa dejar el monte sin vigilancia preventiva durante los meses en los que el riesgo disminuye, aunque solo "aparentemente" como desvela el incendio de Benicolet que ha arrasado 1.500 hectáreas dos semanas antes del "dispositivo especial" de Semana Santa y Pascua, fechas en las que según el conseller de Gobernació, Serafín Castellano, se movilizaran "una media de 500 profesionales".

    Protestas
    El primer incendio grave de 2011 ha coincidido con las protestas sindicales y de Esquerra Unida por los recortes presupuestarios. Javier Alandes, de Fecoma-CC OO, advirtió el miércoles 6 de abril que en las condiciones actuales, en referencia a los recortes, era muy difícil garantizar la "normalidad" en el servicio. En 2010, la Generalitat presupuestó 27 millones para brigadistas forestales, mientras para 2011, sólo hay 9 millones.

    La administración autonómica debe 100 millones a Tragsa, empresa estatal que contrata a las Unidades de Brigadas de Emergencia (UBE) y que solo contratará este año cuando reciba el dinero del
    CC OO eleva a 400 trabajadores la disminución de personal, sólo para los meses de verano, y en la plantilla de refuerzo de emergencias.

    Por su parte, el diputado de EU, Lluis Torró, advierte que de los 445 brigadistas contratados el año pasado, entre fijos y discontinuos, se ha pasado a 100, en 2011, discontinuos, reduciéndose los contratos a los tres meses de verano.

    La contratación de las brigadas con autobomba no se ha producido todavía y los vehículos serán asignados a unas pocas brigadas esparcidas por el territorio. Un brigadista aseguró que muchos desconocen incluso los caminos de las zonas que se se les asigna ahora. "No es que haya una redistribución de medios, la realidad es que no hay medios"."

    ResponElimina
  36. Xe, no vos entereu, Camps vos està preparant l'aeroport internacional de Ròtova i Almiserà i encara ploreu!

    ResponElimina
  37. Una cosa positiva, encara que tampoc ho tinc clar, és que l'alcalde de Ròtova, Toni Garcia, és del PP i està ben clavat a València, hui va al poble Cotino, espere que entre ells s'aclarisquen i inicen la neteja i reforestació amb la major celeritat

    ResponElimina
  38. Que tinc que dir ,que no sapiga la gent ja ,despres de tot el desastre que hem tengut...Hem dol com a moltisima gent que estima la natura i tenim un poc de sentit comú amb el tema i responsavilitats davant dels incendis forestals.He treballat varies temporades a la Brigada de Rótova,i ja es quedarse sense paraules cuant pasa aço.He pujat a la Casa dels Garcies com molta gent fa i en dona pena pensar com haurà quedat,he pasat per el Racó del pi o camí de les coves d'Almiserà ,i molts mes racons que no pararia de nomenar.
    Ara tenim a molts"culpables" en definitiva el govern del País Valencià no ens el mereixem,pero tornaran a eixir els mateixos...eixa es la pena.
    Reducció de personal d'incendis tant en prevenció com en extinció,on anirem a parar??, si en estiu molts anys no donen a bast!!! es anar cara a un suicidi de les nostres montanyes!!.Com sempre ,pagara el "pato" la montanya ,la unica que no es queixa ni diu res,pero pateix mes que ningú...
    Serralconera.

    ResponElimina
  39. En alemanya, un país on teòricament no hi ha atur, la gent guanya una pasta i han sortit de la crisi per la porta davantera. Només pq la Merkel ha canviat d'opinió respecte a les nuclears, l'han afonat electoralment a la regió, casualment, més pròspera.

    Ací tenim la pitjor sanitat, la pitjor educació, les pitjors carreteres, la pitjor política mediambiental, un dels majors índex d'atur, polítics corruptes, que es burlen del ciutadà sistemàticament, polítics expulsats del partit per corruptes que els tornen a presentar i el major despilfarro del mon amb la que està caiguent... i ningú es queixa!!! Acollonant, en altre lloc tota eixa gent deuria estar en la presó, i ací els aplaudim i els votem. I no parle només del PV, a la meseta tenim a un Zapatero que no ha donat peu amb bola, ens ha afonat en la merda, i ara que se retira, tots a votar a Rubalcaba (i no m'estranya, amb Rajoy com alternativa). Però si les ordres les dona el partit (perdó, la banca i les elèctriques), és el mateix gos amb diferent corretja!!

    El valencià mitjà, amb la idea del "és que l'altre és pitjor", està cavant la nostra tomba.

    ResponElimina
  40. Este incendi si que ens ha fotut a tots, el piroman responsable i els politics que per omisió e incompetencia han permes açó deurien de....QUE OSTIES, MORIR CREMATS, no vaig a ser poticament correcte, la serra com molb be han dits abans, pobra, no es queixa, imagineu la quantitat de plantes, insectes i animals que han mort, per qué?

    ResponElimina
  41. El Cotino a través de Vaersa, empresa pública de la seua familia (sic), ha retallat 5 milions d'euros en els últims 2 anys, ha despedit a 100 treballadors, ha reduit en un 70% els efectius per a la lluita antiincendis i les feines de servicultura preventiva estan paralitzades. Doncs prepareuvos: Vaersa ha repartit 785.000€ entre els alts càrrecs de l'empresa. Ja sabeu pq ha retallat tants diners, per a repartir-lo entre els seus.
    Ahir esta a Ròtova i li van preguntar el perquè del retall en els presupostos, i la resposta va ser: ""es mentira, no contesto", com els xiquets menuts quant els pillen fent una trastada.

    ResponElimina
  42. Notícies del Levante EMV:

    "Los recortes previstos por la Conselleria de Gobernació supondrán la no contratación de entre 220 y 350 profesionales y una reducción en el número de brigadas desplegadas por la superficie forestal valenciana que podría ascender a 32 y a las que cabría añadir 15 autobombas de refuerzo.

    En la campaña de extinción de incendios de 2010 se desplegaron 34 Brigadas de Emergencia y 24 autobombas forestales a las que se sumaron en verano 40 Brigadas de Refuerzo y 21 autobombas de refuerzo. Con el presupuesto anunciado por el conseller, este año solo se mantendrían igual las 34 Brigadas Rurales de Emergencia y las 24 autobombas forestales, mientras que el número de Brigadas de Refuerzo se limitaría a 8 (en lugar de 40) y el de autobombas forestales de refuerzo a 6 ( en lugar de 21).

    En consecuencia, aseguran las fuentes, no cabe esperar una pronta respuesta ante los siniestros ya que el despliegue en el territorio es "menos denso", el tiempo de respuesta aumenta y el conocimiento del terreno que tenían las brigadas de refuerzo se pierde. "Muchas veces-advierten- no sabrán ni como llegar al incendio".

    El problema, subrayan, es que Tragsa, la empresa estatal que contrataba estas brigadas por encargo de la Generalitat Valenciana, ha dicho basta tras soportar durante años los impagos del Gobierno Valenciano, que ahora mismo le adeuda unos 100 millones de euros."

    ResponElimina
  43. M´alegra vore que esteu informats e informeu , és cert no hi hauran mitjos i els pocs que hi hauran no coneixeran el territori , ja que els anviaran on brama la tonyina per redistribició de perdonal.
    La Safor és junt La Ribera zona d´alt risc d´incendi i ho sé perque porque alguns anys treballant en brigades i en estiu , per posar un exemple la B.R.E. de Alzira empalma fins tres incendis en un mateig dia i la de Ròtova idem de lo mateix.
    Aquest estiu ja voreu ja , LA SERAFINADA ens costarà milers d´hectàrees i demane a Deu que no pase rés pitjor.
    Els profesionals que aniran cagalló per sequia amunt i al davall , acabaran fins el escroto , i ja saveu que abans son les vides humanes i les cases que la muntanya , per aixó de vegades pode-m observar increduls com de sobte els bombers sen van del foc de la muntanya , i és que els han cridat per un tràfic o una vivenda.

    ResponElimina
  44. Gràcies als que voteu a Camps, som els pallassos de la Península

    ResponElimina
  45. Y digo yo,si no seria mas barato y sobre todo mucho mas efectivo poner vigilancia a la entrada de cada pista forestal en cada uno de los ya poquisimos parajes que todavia conservan alguna riqueza forestal.Y con el paro que hay ahora,tampoco estaria mal una recompensa por aportar cualquier tipo de pista fiable para detener a los piromanos(si,como en el oste),mas de uno cogeria la camara con el zoom y haria guardias escondido por la sierra.Aunque parezca de risa,seguro que a mas de uno pillarian con la latita de gasolina y el mechero.La pena de toda esta historia es que nuestro todavia rico patrimonio natural(en vista de los datos aportados,es increible que todavia quede algo por quemar!!)esta TOTALMENTE DESPROTEGIDO.Lo que esta claro es que locos que le peguen fuego al monte siempre va a haber y eso es irremediable,pero lo que si podemos hacer es poner los medios necesarios para que cuando comience cualquier incendio forestal,que al principio TODOS SON PEQUEÑOS no convierta todo el termino en un PARAJE LUNAR.Yo mismo fui testigo en directo de como se les iba de las manos el incendio de Rotova cuando parecia estar ya controlado.Perdonad el toston pero es que esto da para mucho mas.

    ResponElimina
  46. Y yo me pregunto: ¿Si detienen a algún pirónamo que le hacen?. Yo opino que una comedia ante los medios de comunicación. Sabemos que aquí no pasa absolutamente nada; los llevan a la comisaria hacen el paripe y al poco de firmar, a su casa.
    ¿Tanta vijilancia para que sirve?, si al final la policia, guardia civil, guardia rural y todos se desengañan y pasan de todo.
    ¿Pero es que tenemos justicia?. Si alguien dice que si en alguna ocasión es porque está delante de algún medio de comunicación, si no no lo diría. Es una vergüenza de pais. Aquí el que manda es el delincuente.
    He leido un comentarista que opina tratar a los delincuentes como los Americanos hacían en el siglo XIX, colocando vías de tren de sol a sol. Aunque parezca una barbaridad,para mi no lo es. Si no llegamos a soluciones drásticas de éste estilo lo estamos pagando caro y vamos a peor, es una buena solución, pagar con trabajo duro para la comunidad, el mal que hacen. Si algunos en la cárcel además de hacer gasto viven mejor que fuera....

    ResponElimina
  47. S'ha salvat Lloret, un bona notícia dins de la maldat

    ResponElimina
  48. Fa 5 anys li botaren foc al Mondúver. Algú ho recorda? Jo si, va passar el mateix que a Ròtova: poc mitjos, tots de fora (recorde que vingueren de Castella i d'Aragó), tots els esforços concentrats en els xalets, molts bombers i brigades a Xeraco mirant com es cremava la muntanya... I després Camps va anar al lloc del incendi i va prometre que es quedaria millor que abans del incendi. Resultat: anaren unes brigades uns pocs dies a tallar troncs (hi hagueren moltes queixes perque tallaren molts arbres que encara estaven vius), i només en alguns trams (al terme de Xeresa, per exemple dalt del voltador de Blasco, encara està tot ple d'arbres socarrats. I ja està, ningú més ha tornat, ningú més ha repoblat, ningú (és a dir, Camps) ha ficat diners per a cuidar el Mondúver, que ara mateix està a rebosar d'engilagues, si ara hi ha un incendi es torna a cremar de dalt a baix com l'altra vegada. Aixó és el que li passarà a Ròtova, abandonada completament, menys mal que està la gent del centre excursionista que s'ho curra, que si no...

    ResponElimina
  49. Qué asco de políticos. Y el problema es que tienen comprados a los mass media. Seguro que si votar sirviera de algo, sería ilegal.

    ResponElimina
  50. Escolteu, davant un incendi d'un bosc com aquest, que es millor, netejar i replantar... o deixar que naturalment el bosc es regenere per si sol? He sentit dir que la segona és l'opció que cal... que el bosc mediterrani està "preparat" per cremar-se cada cert temps... és cert? algú sap d'això?

    ResponElimina
  51. Te aclaro un poco tu duda sobre la conveniencia de la reforestación natural del bosque mediterráneo ante un incendio.

    Las etapas de dispersión de las semillas, su germinación y el establecimiento de las plántulas son fases demográficas clave para comprender la regeneración forestal en condiciones naturales. Sin embargo sabemos poco sobre los requerimientos de regeneración de las especies leñosas mediterráneas en relación con las prácticas de reforestación. Ello se debe a que aún desconocemos mucho de la historia natural básica de nuestros árboles y arbustos y, como dijo Bradshaw (1987), "la restauración exitosa de un ecosistema alterado es la prueba de fuego de nuestra comprensión de ése ecosistema". Nuestra historia forestal reciente se ha caracterizado por una AUSENCIA de comunicación entre equipos de ecólogos y biólogos que trabajan sobre vegetación mediterránea y los equipos más técnicos, de ingenieros forestales, que desarrollan su actividad desde una consideración diferente del bosque.Por lo que existe una total falta de coordinación y dejadez por parte de la Administración. A esto se ha unido la reciente importancia de equipos de gestores que tienen la obligación de administrar y gestionar los espacios protegidos (que tampoco ponen ninguna enfásis positiva en su cometido).La principal secuela es el de la erosión al desaparecer la capa vegetal. Esta deprotección del suelo frente a la elevada erosividad de las lluvias provoca grandes pérdidas de suelo y nutrientes, pero no es solo este el efecto sobre el sistema edáfico. Las altas temperaturas modifican la composición biológica y química del suelo.

    Los incendios forestales han sido siempre un modelador de los sistemas ecológicos sobre todo el mediterráneo. Durante millones de años la naturaleza se ha servido del fuego por lo que numerosos estudios ponen en duda la conveniencia o no de una extinción rápida del mismo. Algunos ecosistemas han necesitado el fuego para regenerarse, siendo en estos casos, necesaria la introducción de QUEMAS CONTROLADAS o fuegos controlados. Son muchas las especies vegetales que utilizan el fuego. Lo que no cabe duda de que un incendio descontrolado y cerril como se produce frecuentemente y abarcando varias hectáreas, nunca es beneficioso para la autoregeneración de un bosque.
    Un pixavi.

    ResponElimina
  52. Resumint un poc tot aixó, encara hi ha diverses opinions al respecte degut a la falta d'informació de projectes i resultats dels mateixos.
    La meua és que en la gran majoria de casos no te cap utilitat o son negatius, ja que la gent que sol portar a cap aquestos treballs no està dirigida per especialistes, i fan més mal que be.
    Per una altra banda tenim els posibles interesos econòmics que puguen haver per darrere. Sols diré que les principals empreses d'extinció i vigilancia d'incendis, TRAGSA i VAERSA, son les mateixes encarregades de la gran majoria de repoblacions. Dit d'una altra manera, si no es crema la muntanya, en quant finalitce la temporada més forta d'incendis, quasi tots al paro. El llop vigilant les ovelles.
    A més està l'ús electoralista que fan els polítics, que no compleixen sistemàticament ni una quarta part de les actuacions que prometen.
    Com a mostra un retall d'un informe d'AGRÓ: "Como muestra podemos citar el acto realizado para celebrar el día del árbol por la Consellería hace 2 años (2006). Se realizó en Vilamarxant, en el monte de la Pea, y participó el President de la Generalitat, Francisco Camps. Fue puramente testimonial y propagandístico. Solamente se plantaron unos 100 plantones, que debe ser lo mínimo para hacerse la foto."

    ResponElimina
  53. David: He intentado contestar al comentarista que pregunta si el bosque mediterráneo está preparado para quemarse cada cierto tiempo y si se regenera él solo. He expuesto lo que sé.Así como afirmo que la Administración no pone en práctica lo que debería hacer y no lo hace por motivos ya repetidamente expuestos y además la pregunta no iba por ahí.
    Por supuesto conozco el problema de TRAGSA Y VAERSA que ya se comenta hasta la saciedad y nunca es bastante, y debería desaparecer ésta coalición de éstas empresas en sus "actividades". Pero desgraciadamente como otros muchos que nos afecta se trata de un problema de nuestros políticos y como dicen, el pueblo soberano es el que manda y "dispone" y muy a pesar de las personas amantes de la naturaleza creo que ésto se repetirá y repetirá. Sólo hay una solución el voto en las urnas, pero como dice el dicho popular "España es diferent".
    Y entre tu y yo te pregunto ¿En cuantos pueblos de nuestra geografía votan por mayoría absoluta a un Alcalde, Presidente, Consejero etc. que saben positivamente que es un presunto malversador y corrupto, o dejemoslo en non grato para gobernar?. Aparte en la mayoría de los casos el más votado creyendo el pueblo que es el indicado, resulta que no manda porque el 2º hace coalición con el que tiene menos representación y al final manda en que no vota el pueblo.La ley electoral debería cambiarse, ¿pero cuantas cosas más deberían cambiarse?. Al final la gente se pregunta ¿para qué votar si se burlan del resultado de las urnas?.
    Un pixavi.

    ResponElimina
  54. Quan aneu a la muntanya fixeu-vos be i voreu centenars de plantons secs i resecs: planten i s'obliden, no hi ha diners per a res. Això són les replantacions del país valencià

    ResponElimina
  55. Molt bona l'exposició del comentarista "Pixaví" 1º en la part tècnica i 2º en la política, té raó, si al final som uns Semin fots.
    Molt parlar però al final a votar als mateixos i si no governar els que volen ells, no nosaltres, o no és així. Som un país sense personalitat. Jo voldria que algú em donés la solució per evitar la crema de muntanyes. ¿ o és que si canviem de color polític no es cremaran?. Cada any parlem del mateix. Què estrany trobada tenir polítics preocupats pel seu entorn. Si al final té raó manen els que volen ells, nosaltres no tenim opinió en res.

    ResponElimina
  56. Agraït pels vostres comentaris, tot i que encara m'apareixen més dubtes ja que ni el tècnics semblen tindre clar si fer alguna cosa o deixar-ho com està...

    El que si està clar (que no ho sabia), despres de llegir molts dels comentaris és que la tasca de prevenció està deixada de la mare de Deu... dieu que les muntanyes no protesten... però i la gent que hi viu? voleu dir que la gent d'Almiserà o Ròtova no veuràn el que ha passat? seré ingenu, i se que la tele fa d'anestesia, pero em sorprendria que es deixaren enganyar... també es cert que alternatives electorals no es vislumbren.

    ResponElimina
  57. La cuenca Mediterránea es la más castigada por incendios forestales, por sus características. Cuando apliquemos lo que hace Francia y otros a éstos menesteres, seremos un pais concienciado con el tema. La Justicia que aplique también su obligación como se verá después, si es que los políticos pasan de ello aquí.
    EN FRANCIA la quema controlada (efectiva y recomendada técnicamente toda la vida) atraviesa por una importante fase de expansión desde hace aproximadamente un decenio, y en la actualidad se tratan por este procedimiento de 6.000 a 10.000 ha, según las condiciones meteorológicas. Existen equipos especializados (integrados por forestales, pastoralistas y bomberos) establecidos por las autoridades locales, que trabajan en una zona geográfica determinada constantemente. El costo de las quemas controladas varía según las condiciones de aplicación, pero en todo caso es relativamente bajo: de 250 a 500 francos por ha. en los terrenos sin árboles de las faldas de las montañas, y de 1000 a 5.000 francos por ha. para desbrozar los terrenos con árboles de gran tamaño. Incluso en este caso, la quema controlada cuesta la mitad que la limpieza mecánica y pruduce menos daño ambiental.
    ·
    PENAS IMPUESTAS A LOS CULPABLES DE UN INCENDIO FORESTAL. La mayoría de los países mediterráneos disponen de varios instrumentos legales para castigar a los culpables de un incendio. Las penas para el incendio intencionado son siempre mucho más severas que las aplicables al incendio involuntario. Son diversas las aplicadas últimamente, desde trabajos forzados (Marruecos [Zitan, 1986], Argelia [Grim, 1989] o Túnez [Chandoul, 1986]), penas de prisión de sólo unos meses (Chipre), HASTA PRISION PERPETUA (FRANCIA).
    QUE APLIQUEN LA JUSTICIA QUE TIENEN ESTOS PAISES MEDITERRANEOS Y VEREIS COMO DEJAREMOS DE QUEJARNOS Y SUFRIR TANTO.
    Un pixavi.

    ResponElimina
  58. Segons conta Salvador Palomares via Facebook: "Reunió amb la directora de la conselleria de medi ambient , tècnics de la Generalitat i l´alcalde de Ròtova, se crearan grups de voluntaris als quals es formarà per tal de mampendre les tasques de retirada de la fusta cremada , restauració dels senders i netetja dels llocs on s´han salvat arbres, per aquesta tasca se contarà amb l´ajud de les brigades de Imelsa i de Vaersa , amés amés dels nomenats voluntaris forestals.
    Seguire-m informant"

    ResponElimina
  59. De las Provincias:

    «El papel de los voluntarios será fundamental», así lo explicó ayer el alcalde de Ròtova, Toni García, antes de la reunión que se celebró en su población para estudiar cómo se abordará la regeneración de las montañas afectadas por el incendio que calcinó 1.480 hectáreas hace sólo unas semanas entre los términos de Benicolet y Ròtova.
    Hasta la población del Vernissa se desplazaron responsables de la Consellería de Medio Ambiente, entre ellos se esperaba la visita la directora general de Medio Ambiente, Mª Angeles Centeno, con el fin de tratar con los alcaldes de los municipios afectados la forma de actuar en los montes devastados por el fuego, pero lo que está claro es que el trabajo de los voluntarios será «importante», como relató García.
    «Ya en la extinción del fuego trabajaron muchos voluntarios y colectivos implicados, como el Centre Excursionista de Ròtova», destacó el alcalde.
    Esto no quiere decir que no se vaya a establecer un plan de regeneración por parte del Consell, dijo el primer edil, pero añadió que se va a contar con la ayuda de la población: «Los voluntarios se encargarán de mejorar las sendas y otros espacios que están por definir». La formación de estas personas correrá a cargo del Consell.
    Por otra parte García señaló que en el encuentro, que arrancó a las 19.30 horas, se iba a tratar el «proyecto de reforestación»
    La primera reunión se celebró hace unas semanas. En ella participó el conseller Juan Cotino y los alcaldes. Tras este encuentro comenzaron los trabajos de evaluación del terreno por parte de los técnicos forestales con el fin de estudiar una posible replantación y determinar qué caminos hay que recuperar.

    ResponElimina
  60. Salut amics! Gràcies de nou per generar aquest debat que aporta moltes coses noves. Ha sigut la gran putada, això és claríssim. Totes i tots estem fets caldo i seguim rebent òsties i segurament les rebrem el diumenge 22 de nou, però és la gent com vosaltes i com molts dels qui escriviu ací, la que estima i cuida el país i per la qual val la pena continuar lluitant, continuar avant. Propostes com el blog o com el llibre, ens parlen d'uns valencians i d'unes valencianes sensates, valents i amb un gran cor...per això mereix aixecar-se després de cada incendi. Gràcies per penjar el vídiet de Jordi i meu, és un detall que ens ompli de goig. Gràcies per contar amb la nostra paraula.
    Un abraç
    xv

    ResponElimina
  61. Una espècie que encara que no soluciona el problema dels incendis forestals alleuja una mica la nostra zona.
    Les suredes és un tipus de vegetació arbòria boscosa, on destaca la presència de l'alzina surera, Quercus suber. Aquest interessant arbre ha estat al llarg de la història molt apreciat per la seva gruixuda escorça, que és el suro, encara avui en dia tot el procés d'extracció i preparació d'aquest element han necessitat d'expertes mans i han estat tasques molt arrelades en la nostra comunitat, constituint un tipus de treball molt artesanal.

    La presència d'aquest gruix ritidoma en la surera, permet que resisteixi bé els incendis forestals. Així mentre que la carrasca després del pas de l'incendi és capaç de rebrotar de soca, la surera ho fa des de la copa, de manera que el temps de recuperació és més curt en aquesta última espècie.

    Un altre detall a tenir en consideració és que les sureres només poden desenvolupar-se sobre sòls desproveïts de carbonats (que són minoritaris en la Comunitat Valenciana). Tot i que són típiques les localitzacions a: Serra de Marxuquera en les proximitats de Gandia, comarca natural de la Safor, on hi ha uns sòls descarbonatats, originats a partir de roques carbonatades que s'han lixiviat a través de milers d'anys de fortes precipitaciones.En això no justifica els incendis intencionats o que patim per la climatologia pròpia de la Mediterrània. O sigue que si s'ha de regenerar havien de comptar més amb l'alzina surera.

    ResponElimina
  62. Malparits hi ha a tot arreu i en concret en tots els grups polítics, per tant espere que els noves eleccions facen reflexionar a algun malparit, encara que no ho crec ni carregat de tequila.
    Però el tinc clar que al blog continuarà aqueste apartat guanye qui guanye. No creieu que aquests problemes de falta d'atenció i conservació a la natura es van a acabar.

    ResponElimina
  63. Un incendi forestal roman actiu al municipi pontevedrès de Agolada, concretament a la parròquia de Berredo, segons informen fonts de la Conselleria de Medi Rural.

    El foc es va iniciar la tarda de dissabte a les 15.20 hores i roman actiu fins al moment, afectant a unes 30 hectàrees, segons les estimacions provisionals.

    En els treballs d'extinció de les flames es troben participant tres agents forestals, sis brigades, quatre motobombes, quatre helicòpters i tres avions.
    Però si això és un sense parar ara, que passarà a l'estiu..

    ResponElimina
  64. Masa comentaris per a res, NO han servit res, el PP ha arrassat, els valencians han donat el consentiment i el vistiplau a un govern i a un mètode de portar la política forestal nefasta. Res més que parlar, jo per la meua part, renegue dels valencians, ja no em representeu. No vos entenc. Tinc vergonya. I no sóc de fora, sóc de Gandia, on també ha guanyat la dreta. Els molts ecologistes que han entrat aci aneu preparant-vos a perdre la marjal i l'Ahuir, no ho dic jo, ho diu el programa electoral del engominat eixe que han triat els borregos dels meus veins.

    ResponElimina
  65. No sóc molt "andarín", però m'agrada saber del meu voltant i sobre tot de la vostra secció Malparits, que excepte l'incendi últimament teniu molt abandonada. Mai vos he escrit perque només sé parlar de política, i sé que parlar de política no és l'àmbit d'aquest blog, però hui no m'aguante, veig que aci hi ha un public prou heterogeni i molts semblem que sóm de Gandia. Gandians i gandianes que apreciem el medi ambient: estem perduts! Torró representa l'empresari pepero típic, irrespetuós amb la natura i el medi ambient. I no ho dic per dir: dins del seu programa electoral es troba la inclusió de dos camps de golf de gestió municipal a la marjal i un hotel de cinc estreles com a oferta de "turisme desestacionalitzador i de qualitat". I una platja chill-out a l'Ahuir, qué ganes li tenia, qué content està Torro ara que la platja és seua!!!!!! Porta anys ensomiant amb soterrar l'Ahui baix rajoles i casinos, i ara és tota seua!!! Sabeu que l'ajuntament estava adquirint terrenys de la marjal per a protegir-la? Qué content estarà Torró ara que ha guanyat, no tindrà ni que plantejar expropiacions, ho tindrà tot fet, una cridà als seus amics constructors, que estaran frotant-se les mans, i tindrem un nou Benidorm. Afortunadament, a Xeresa ha tornat a guanyar el Bloc, pel que la marjal, al menys un trocet, estarà salvada, perquè el PP també ha guanyat a Xeraco, on la marjal era residual, i a Tavernes, on ja no queda res. Europa, ajúdans, que els valencians hem perdut absoluta i completament el nord.

    ResponElimina
  66. Jo pense que ens hem tret un mort de damunt el partit que proclama el seu suport al treballador ¡vingui ja ¡ Per descomptat que s'ha de fer respectar el Medi Ambient i per això si no es compleix cal sortir al carrer a protestar, cosa que no han fet els sindicats per defensar-nos, per estar comprats. Ni tampoc ho han fet els partits considerats "Verds" o ecologistes, quan han descuidat els polítics la seva comesa, (o no és així, molt parlar però d'forment ni un gra).
    Mai en la Democràcia nostre país a estat la vergonya de tot el Món com ho és ara. Està bé que vulguem protegir la Natura, em sembla perfecte però si això segueix així, perdem la Casa, la butxaca, la dignitat i les nostres senyes d'identitat. Crec que primer cal menjar i tornar a l'estat de benestar, que està perdut i després donar suport el que vingue i no a un partit que només a donat suport al Gran Capital, els bancs en perjudici de la classe obrera i diuen ser Progre ¿que? .
    Sempre s'ha dit que el Poble no està tonto i aquí tenim un inici de la demostració. Menys especulacions sobre Torró i el que haurien de fer (i per descomptat amb el PSOE és impossible) són iniciatives de creació d'ocupació. A tota Europa hi ha muntanyes, llacs, naturalesa en si, però la gent també viu i millor que nosaltres i amb menys favoritismes en l'Administració que aquí. Tenen una educació i experiència en vot més arrelada que nosaltres i una justícia que compleix amb la seva comesa i no està manipulada com aquí ..
    ¿Hi ha dret que deixin entrar a ETA a les alcaldies? Que conya i burla per al nostre veí França amb l'ajuda que ens ha donat en la lluita contra el terrorisme.
    Espere que el Partit Popular no s'atreveixe a dirigir al Tribunal Constitucional com ho ha fet fins ara el Psoe. Aplique la justícia en tots els camps i en concret qui face mal a la Natura que ho pague com cal. Així es demostraria que estem en Pais amb "Democràcia" que ara no ho estem.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".