L'alineació solar de la Foradà

Tots els anys, els dies 8 de març i 4 d'octubre, dia de Sant Francesc, es produeix una insòlita alineació solar entre el forat de la Foradà i el sol, il·luminant els rajos del sol les ruïnes d'un antic convent franciscà. A la Gallinera preparen el cap de setmana amb festa i excursions a la Foradà i a la font de la Mata.

La Foradà

Per a observar el fenòmen caldrà dirigir-nos a Benitaia. L'accés el realitzarem per Pego, on prendrem per la dreta la carretera CV-700 de Vall de Gallinera. Si venim de l'interior podrem accedir per Muro d’Alcoi en direcció est per la mateixa carretera. Conduint per la sinuosa carretera de la vall, passarem de l’encreuament de Benirrama i deixarem els vehicles a Benisivà, des del qual accedirem a peu pujant unes escales a Benitaia, punt d’inici de l’excursió.
Benitaia i Benisivà
Situats a Benitaia travessarem el poble en direcció sud seguint les marques del PR-V 43 "Les Valls" per un camí asfaltat. A pocs metres del poble observarem un gran recinte murallat envoltat de xiprers, punt on es realitza l'observació de l'alineació.

El 1611, només 2 anys després de l'expulsió dels moriscs, el duc de Gandia va afavorir, per promoure la cristianització de les antigues terres musulmanes, la construcció del convent de Benitaia pels frares descalços de l'ordre de Sant Francesc. En un primer moment el convent anava a ser construït a Pego, però els senyors de Gandia i Pego decidiren que era més urgent a la Gallinera, "porque con la assistencia de los Religiosos se cultivasse esperitualmente aquell Valle, rudo entonces en la disciplina Christiana y recién poblada de gente forastera". El 1644 un gran terratrèmol va destruir parcialment el convent, encara que prompte va ser reconstruït i tornat a ser habitat pels franciscans fins la desamortització del segle XIX, quan restà abandonat. Hui dia només trobem, envoltats per uns murs recents, xiprers i les estacions del calvari, algunes ruïnes, algun fragment dels murs originals i una antiga i preciosa font de dos canons amb la data de 1741 obrada en pedra. 

Convent de Benitaia

Segur que molts vos pregunteu quin interès té un convent que hui dia ha desaparegut. Doncs per què l'elecció del lloc exacte on es va construir el temple el 1611 no va ser un fet trivial; els frares franciscans erigiren la seua ubicació mitjançant observacions astronòmiques molt precises. A un document del 1620 el frare franciscà Antoni Panes, diu: “El sitio donde está el convento, es en la ladera, y falda de un monte el qual en invierno, interpuesta su mucha altura, le impide el sol, que apenas debe de gozar tres horas, pero es de notar una cosa, que no pareze carezer de motivo piadoso, y es, que el día quatro de octubre (que es el de la fiesta de N. P. San Francisco) entrando el sol por una peña que está horadada, hiere directamente en nuestro convento, y con su luz, y resplandor le alegra, como que no han podido sufrir sus rayos, que en tan festivo dia, se le oponga el monte, y assi le penetran, y le taladran”
Efectivament, tots els anys, els dies 8 de març i 4 d'octubre, dia de Sant Francesc, es produeix una insòlita alineació solar entre el forat de la Foradà i el sol, il·luminant els rajos del sol les ruïnes del convent franciscà. El fenomen, estudiat per l'arqueòleg gandià José Lull, és visible des del sud del calvari. És una llàstima que hui dia no quede cap rastre de la disposició del convent, amb la qual podríem haver esbrinat si els rajos de llum il·luminaven alguna imatge del sant o algun altar. L’alineació s’ha convertit en espectacle que atrau any rere any a centenars de persones de tot arreu. 

Alineació solar. Foto de José Lull


Articles relacionat:

Programa d'activitats 2011
La Foradà

Comentaris

  1. Amb l'oratge que hi ha no se....

    ResponElimina
  2. A sortit un dia esplèndid me'n vaig a La Foradà, que ja tenia ganes després de publicar vosaltres.

    ResponElimina
  3. Ningú va estar per a contarnos l'experiència?

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".