Sender del Portitxol-Cap Prim

Illa Portitxol Xàbia
Qué calor que fa! Estem a ple agost i pel País Valencià la veritat és que no apeteix massa eixir a la muntanya, la gent se'n va a la mar, i nosaltres també! A Xàbia hi ha un senderet molt còmode, apte per a tots els públics que transcorre entre la cala del Portitxol o de la Barraca, el mirador de la creu del Portitxol i el cap Prim.



Mapa detallat, perfil i estadístiquesCom arribar-hi

Creu i illa Portitxol Xàbia
La creu del Portitxol, amb l'illot del mateix nom al fons

La ruta admet vàries alternatives, però nosaltres partirem de la cala del Portitxol, anirem fins el cap Prim i recuperarem un vehicle que deixarem junt a la creu, ja què, com hem comentat, fa massa calor i tampoc cal caminar massa.

Sender Illa Portitxol Cala Barraca Xàbia
Sender de la Cala de la Barraca fins la creu del Portitxol

Des de Xàbia, i en direcció a la mar, cal seguir les indicacions en direcció al cap de la Nao, per la carretera de la Nao, Portitxol i la Granadella, coneguda com la ruta dels Miradors. Aproximadament al quilòmetre set passarem per davant de la creu del Portitxol. Un quilòmetre i mig després veurem a l’esquerra els senyals de la cala la Barraca o del Portitxol, que seguirem fins el final del camí on deixarem els vehicles.
La cala de la Barraca o del Portitxol, de grava i roca, es troba a un dels punts més espectaculars de Xàbia. Situada entre els caps Prim i Negre, es troba envoltada d’impressionants penya-segats i denses pinedes. Front a la cala es troba a molt poca distància l’illa del Portitxol, d’uns 300 metres de diàmetre, paradís dels aficionats al submarinisme pels arcs, túnels i formacions subaquàtiques. L’illa fou habitada en l’antiguitat, on de fet s’han trobar soterraments. Un sender senyalitzat voreja els penya-segats en direcció nord, i amb l'atenta mirada de l'illot i envoltats de pins arribem al mirador del Portitxol o Pons Ibáñez, vora la carretera del cap de la Nao, on ens trobem amb una creu de pedra des de la qual sen’s ofereixen vistes increïbles sobre la mar i l’illa de Portitxol. Davant nostre, el blavíssim blau de la mar fou en l’antiguitat lloc d’ancoratge natural de vaixells com ho demostren nombroses restes tardo-romanes dels segles III i IV.

Illa del Portitxol

Des de la creu parteix un nou sender, també en direcció nord, que es dirigeix al cap Prim o de Sant Martín, als peus del qual es troben les cales de la Sardinera o de la Almadrava.

En definitiva, un bonic sender, senzill i apte per a la calor que patim, i que compta amb l'afegit de la cala del Portitxol on ens podrem refrescar a les seues cristalines aigües, perquè ja Joaquim Sorolla va dir que "Xàbia és mar i muntanya... però qué mar!".

Cap Prim Xàbia
El cap Prim o de Sant Martín


Comentaris

  1. Ani dimecres a fer ruta i al final no vaig pasar de la cala, pero tenia bona pinta, tornare algun dia, gracies per la resenya

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".