El neandertal d'Oliva

Sabíem que a la cova Foradà (Oliva) hi havien troballes de Neandertals, però la última troballa ens ha deixat bocabadats, i és que han trobat, a uns 9 metres per sota terra i en uns estrats intactes un esquelet molt ben conservat de Neandertal d’uns 40.000, convertint-se en les millors restes neandertals del País Valencià i en el conjunt ossi més complet de la Península. Al jaciment s’han desplaçat, donada la seua excepcionalitat, peleoantropòlegs i especialistes de prestigiosos centres espanyols, alguns d’ells procedents del grup d’investigació d’Atapuerca (Burgos). Fins ara, a la península només s’havien trobat ossos solts, queixals, costelles i cranis, el que ressalta més encara la importància del jaciment.

Situada al sud del terme municipal d’Oliva, junt a la marjal, i investigada des de l’any 1975 per José Aparicio (cap dels serveis arqueològics de la Diputació de València), la cova s’ha revelat com un dels jaciments més complets d’Europa. S’han descobert nivells estratigràfics que abracen des del Mesolític Inicial (8.000 aC) fins el Paleolític Mitjà o Mosterià (100.000 AC). D’aquest últim nivell es trobaren les restes d’un maxil·lar adult i un crani infantil de neandertal, així com restes de fauna, ossos, elefants, rinoceronts, lleons i hienes de les cavernes, comuns a aquella època juntament als hipopòtams, aus, tortugues i felins que habitaven a la propera marjal de Pego-Oliva. S’hi han localitzat diverses eines de pedra i os per a caçar, tallar carn, manipular la pell, per a fer vestits, etc. Els vora 100.000 anys d’ocupació humana fan única aquesta cova, perquè cobreixen el Paleolític Mitjà, el Superior i el Mesolític Inicial.

Comentaris

  1. Parpalló, Malladetes, Bolomor, Meravelles i Foradà. Tota un completa seqüència que ens compta la importància de la zona qye hui dia ocupa la Safor en l'antiguitat. Tenim les primeres probes de l'us continuat del foc a la Península, la major col'lecció de peces paleolítiques d'Europa i ara el millor esquelet de neandertal. Altres zones matarien per un passat així, nosaltres només explotem el turisme de baixa qualitat

    ResponElimina
  2. Molt bon article. Us recomano també la lectura de l'article 'Els neandertals menjaven crispetes?' d'en Rafael Balaguer: http://desdelamediterrania.cat/2011/03/05/els-neandertals-menjaven-crispetes/

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".