Vistabella tala 700 pins junt al Penyagolosa per a vendre'ls a 25 euros

L’ajuntament de Vistabella està talant 700 pins de més de 150 anys ubicats al Bovalar, annex al Parc Natural de Penyagolosa, per a la seua venda per 25 euros l’arbre.
La tala està autoritzada per Conselleria dins d’un projecte d’ordenació i gestió de muntanyes avalat por la Llei Forestal, que permet la tala quan els arbres arriben a una edat determinada, admetent que no es tracta d’una tala per a controlar cap malaltia o plaga.

Encara que l’ajuntament de Vistabella afirmà que els arbres estaven infectats per una plaga de vesc, també va admetre que els motius de la tala eren merament econòmics, per tal de sanejar les arques municipals.
En definitiva, per una quantitat que oscil·la entre els 14.000 i 18.000 euros, el consistori destruirà una part del paratge natural que tardarà uns 150 anys en tornar a recuperar l’aspecte original (penseu el que ocupen 700 pins adults).

No sé vosaltres, però jo no sóc capaç d’entendre una llei que permet la tala d’un arbre centenari segons l’explicació científica de que ja ha complert la seua funció. I les aus que hi nidifiquen? I el valor patrimonial dels “iaios” del bosc (que desafortunadament cada vegada en queden menys al País Valencià)?.
No teníem prou amb els incendis i els tallafocs, ara faltava la crisis. Com condisca l’exemple, semblarem el Sàhara en quatre dies.


Articles relacionats

Penyagolosa
Penyagolosa per Vilafermosa
Penyagolosa als meus ulls

Comentaris

  1. Hi ha una llei forestal que ampara estes coses? Hi ha una administració que les autoriza? Per moltes pors a canvis climàtics, és evident que no hi ha consciencia política en matèria mediambiental, ecològica o paisagística... La pela ho és tot, encara que el futur que deixem no el voldriem per nosaltres

    Per algo serà que l'etiqueta "malparits" és la segona amb més entrades. Continueu denunciant (a vore si algú amb un poquet de capacitat de decidir se sensibilitza) i felicitats per la segona edició

    ResponElimina
  2. És com Judas, que va vendre a Crist per 3 monedes d'or, la nostra administració ven el nostre patrimoni per menys de 3 coxinos milions de les antigues pesetes. Els cristians ploren aquella decissió, els nostres fills ploraran aquestes... Si és que no aprenem!

    ResponElimina
  3. Diu el Levante a l'edició de hui:

    "El alcalde admite que necesitan los fondos.
    El alcalde independiente de Vistabella, Joaquim Gual, afirmó ayer que la petición de tala de los pinos en el monte del Bovalar, fue planteada hace 3 años (2007) a la Conselleria de Medio Ambiente, "que la autorizó", por lo que "la sacamos a concurso y la adjudicamos" a un maderista de Vilafranca, "a fin de obtener unos ingresos para el municipio, ante la precaria situación en que recibimos la tesorería del ayuntamiento". Se autorizó un aprovechamiento de 600 metros cúbicos de madera, por los que el consistorio percibiría unos 17.000 euros. Recuerda que "nos enfrentamos a un agobio económico y buscamos fórmulas para obtener ingresos" con los recursos de que disponía el municipio. Sin embargo, tras la adjudicación el maderista solicitó varias prórrogas que la conselleria le concedió, apunta Gual."

    Sense comentaris

    ResponElimina
  4. Però estem parlant de la tala que ha fet un ajuntament a una menuda zona fora del parc natural, pijor és la que s'ha autoritzat dins del parc.
    I és que diferents grups ecologistes valencians (Agró, GECEN, GER) han denunciat que la Conselleria de Medi Ambient ha iniciat la tala de milers de pins en ple cor del parc natural de Penyagolosa, de manera «injustificada» i «desmesurada». La Conselleria ha justificat la tala basant-se en una suposada plaga de visc, però, segons els ecologistes, el dany més greu que pot ocasionar el visc, i després de mots anys, és arribar a matar alguns arbres, de manera que no consideren adient pretendre previndre la plaga tallant ara vora 8.000!! pins adults, la major part dels quals són vius i estan ben sans anticipant la seua improbable mort pel visc. A més, han denunciat que aquesta actuació pot tindre greus efectes sobre la valuosa vegetació de la zona —han detectat danys en altres espècies protegides en efectuar la tala— i sobre el sòl fèrtil en arrossegar els troncs.

    El portaveu d'Els Verds EEPV, Carles Arnal, s'ha fet ressò d'aquesta denúncia i ha contactat amb la diputada Mireia Mollà d'IdPV perquè el grup Compromís presente com més prompte millor una bateria de preguntes parlamentàries sobre l'assumpte. Segons Arnal, l'objectiu és que la conselleria justifique la «desmesurada» tala de pins, que concrete quants arbres pensa tallar en total i què pensa fer-ne, quines són les tècniques previstes d'extracció de la fusta tallada i els estudis que sustenten les actuacions.

    És a dir, per unes o altres, ni els Parcs Naturals es respecten, i això que compten amb unes lleis i mesures de protecció prou estrictes. Com dius a la denúncia, el Sàhara semblarà açò

    ResponElimina
  5. Jo canviaria el nom de l'etiqueta "Malparits" per "Fills de putes" i em quedaria curt

    ResponElimina
  6. La tala de 8000 exemplars és notícia vella. Hui es veuen les conseqüències: una part de l’històric Camí dels Pelegrins ara és pista forestal pel pas de camions i maquinària pesada. Al voltant del camí està ple de clarianes al bosc amb restes no retirades de la tala. I parlem d'actuacions de la Conselleria sobre un Parc Natural i el Monument Natural del Camí dels Pelegrins.
    S’han tallat pins vius i concentrats, provocant clarianes, han utilitzat maquinària pesada destrossant camins i creant pistes, no han retirat les restes de tala, no han reforestat el que devien i on ho han fet els forats del sól els han fet amb màquines, el que provoca impactes sobre la coberta vegetal.

    En definitiva, les actuacions de la Conselleria són incompatibles amb la protecció mediambiental que la mateixa Conselleria ha promulgat, i amb la normativa de la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea. Amb dos collons.
    I encara no han parat, qué va... mentre dure la plaga de vesc ("muérdago"), continuaran la tala.

    ResponElimina
  7. Sóc el pesat d'abans, vos adjunte un copia-pega d'una notícia que he trobat al google:

    "Els valors naturals i culturals del bosc de Penyagolosa exigeixen un tractament molt acurat que no pot basar-se, com pretén la Conselleria, en la simple tala dels arbres i així ho subscriuen diferents opinions tècniques que qüestionen la seua conveniència.
    El bosc de Penyagolosa és justament això, un bosc i com a un bosc (no com a una reserva de fusta) ha de ser tractat.
    Cal, doncs, una anàlisi més profunda de la situació que hauria de conduir a l’elaboració d’un Pla Integral de Tractament del Vesc al Massís de Penyagolosa. Aquest Pla no pot estar reduït a una petita àrea (40 Ha), com pretén la Conselleria, sinó que ha de considerar tot el Parc natural i ha d’incloure diverses mesures (seguiment, prevenció, gestió del sotobosc, usos controlats del vesc, poda...), amb una visió global de l’ecosistema forestal, sense limitar-se a la més simple i irreversible com és la tal de pins.
    La gestió dels boscos no pot continuar fent-se al segle XXI, ni en els seus continguts (prioritzant l’extracció de fusta), ni en les seues formes (oblidant la participació social) igual que al segle XIX. Cal defensar una gestió forestal amb objectius ecològics, de manera democràtica, participativa i transparent, defensant un bosc viu, amb tota la seua riquesa, diversitat, valor i capacitat ecològica.
    Considerem, per tant, que a la vista d’aquestes consideracions i de l’informe de la Junta Rectora del Parc Natural de Penyagolosa, la Conselleria de Medi Ambient ha de paralitzar totalment la tala prevista al bosc de Sant Joan i ha d’ajornar qualsevol decisió sobre aquest tema a l’elaboració d’un Pla Integral, el qual ha de ser sotmès a un intens procés de participació social."

    ResponElimina
  8. Com comentava Paula Cervera a l'entrada del Penyagolosa per a xiquets, el gegant de pedra està ferit, i trist.

    ResponElimina
  9. La Safor està plena de la plaga de la processionària. Com s'entere el consell ens bombardegen amb Napalm!!

    ResponElimina
  10. jaja, molt bona eixa.
    Matant mosquits a canonades!

    ResponElimina
  11. Massa sovint els politics es venen l’enteniment.
    Hem trobat interessant aquest article i ens hem pres la llibertat de reproduir-lo:
    Vistabella tala 700 pins per fer uns calerons
    Suposem que no us molestarà.
    Salut, gràcies i endavant.
    Amics arbres · Arbres amics

    ResponElimina
  12. Tot el contrari, cal fer soroll davant d'aquestes barbaritats contra el medi ambient.

    ResponElimina
  13. Que asco me donen els polítics! Que es rebaixen el sou o que no gasten tant en menjars.

    ResponElimina
  14. Perquè estes notícies ja no m'alteren? Estaré tant acostumat que tot em fot? Mira, just això és la definició clàssica del valencià. Qué trist!

    ResponElimina
  15. Meninfot: persona a la qui li dona igual tot, és incapaç de rebel·lar-se o queixar-se, encara que la situació a la que s’enfronta siga completament perjudicial per a ell. En els diccionaris deuria ficar, a la definició de Valencià, “Veure Meninfot”. És trist, molt, però cada vegada és més evident.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".