El País Valencià en flames

"¿Os gusta el aeropuerto del abuelo?" preguntava davant les càmeres als seus nets Carlos Fabra, un polític imputat per delictes fiscals, tràfic d’influències i suborn, fidel reflex d’una cultura política que durant més d’una dècada ha dilapidat els diners públics en grans esdeveniments i excessos faraònics, ha contribuït en la intervenció de tres entitats financeres i ha augmentat el deute reconegut fins els 20.500 milions d’euros; despropòsits que es finançaven retallant d’importants àrees com l’educació, la sanitat o el medi ambient. Després dels excessos i les corrupteles, el País Valencià està en flames, econòmica, social i literalment. Les obres faraòniques es troben cobertes pel fum i la cendra dels boscos que durant dècades s’han abandonat completament; cruel capritx del destí, València ja no està tan “bonica”. Des de fa dècades les nostres muntanyes són un polvorí on no es realitza cap feina de silvicultura i prevenció d’incendis; els tècnics ho alerten insistentment des de fa anys, els incendis s’apaguen a l’hivern o es tornen, tal i com hem vist als darrers incendis, inapagables. Dijous passat es va sobrepassar la barrera dels 30 graus de temperatura, menys del 15% d’humitat, vents de més de 30 quilòmetres per hora i 17 anys de la més absoluta deixadesa i falta de respecte al patrimoni natural per part del PP. Només feia falta l’espurna d’una radial i una crema incontrolada per a que tres irresponsables provocaren el major desastre ecològic del País Valencià en els últims 16 anys, els incendis forestals de Cortes de Pallàs i Andilla, tot un crit desesperat de la natura demanant atenció.
Resultats de l'incendi. Foto: Reuters/Heino Kalis

Les xifres de l’incendi són terribles, ja que en 5 dies s’han cremat 50.000 hectàrees; 3.000 persones evacuades, 14 carreteres tallades, 20 municipis afectats i 9 pobles i aldees evacuats. En només 72 hores s’ha cremat el doble de superfície forestal que en els últims 10 anys a tot el nostre territori, el pitjor incendi des de l’estiu del 1994, quan en unes poques setmanes es va cremar el 15% de la superfície forestal del País Valencià, 138.500 hectàrees compreses entre la Mariola, la Calderona, la Vallesa, Millars i Requena.

Enguany anem en camí, 50.000 hectàrees estimades, l’equivalent a 50.000 camps de futbol i més del doble de l’extensió de l’Albufera. I dic estimades ja que els nostres ineficaços i mediocres polítics tenen la boca ben calladeta i per vergonya es neguen a oferir cap xifra oficial d’uns incendis que, malgrat trobar-se estabilitzat el de Cortes de Pallàs, el d'Andilla continua actiu després d'haver afectat parcialment al parc natural de la Calderona i a l'entorn de la Cova Santa. El Consell unfla el pit presumint d’haver enviat 1.850 brigadistes i 47 aeronaus, però la xifra és evidentment ridícula i insuficient per a combatre el foc tal i com s’ha queixat la pràctica totalitat de les 20 localitats afectades, entre d’elles una aterrida Macastre completament cercada pel foc. Als diaris no llegim més que testimonis d’indignats veïns de Bejís, Turís o Alcublas que diuen sentir-se abandonats, i raó no els falta.

Foc arribant a Llombai. Foto: REUTERS/Heino Kalis

Foto: Ferran Martín
El dia de l’incendi Fabra, que acabava d'aprovar que es puga construir a terrenys cremats, semblava realment sorprès per la velocitat a la que s’escampava l’incendi; de què s’estranyava? També el cinisme portaria al conseller de Governació, Serafín Castellano, a fer una crida a “la responsabilidad de todos" i a afirmar que fer menció a les retallades és "una falta de respecte als ciutadans". Falta de respecte? Responsabilitat? gràcies a les seues polítiques de nul·la prevenció les nostres muntanyes són un polvorí, només fa falta un poc d’aire i una espurna per a iniciar un desastre absolutament incontrolable com va ocórrer la setmana passada a la Cuta. Responsabilitat? També els boscos han viscut per damunt de les seues possibilitats? Mariano Rajoy, amb l’entrada a la mà de la final de l'Eurocopa, ahir oferia a Fabra tot el seu “recolzament”. Només recolzament? Rajoy és el president del Govern, deuria haver estat ahir a València encara que fora només per a fer el paripè; celebrar la victòria d’Espanya mentre els bombers i milers de persones es jugaven la vida està molt lleig. Colló, Obama acudeix als incendis de Colorado i Rajoy se'n va al futbol! Però Rajoy no va anar ahir pel mateix motiu que no vindrà ni hui, ni demà, ni la setmana que ve. No vindrà no sols perquè sempre s'amaga sota la falda de Soraya, sinó perquè sap que a València mai perdrà vots. No vindrà per a evitar que li demanen responsabilitats per la nefasta gestió mediambiental del PP. No vindrà malgrat trobar-se davant d'un nou Prestige que mai li esclatarà a la cara. No vindrà perquè li importa una merda que el País Valencià estiga en flames. No vindrà perquè tenim el que ens mereixem, una majoria no soles absoluta, absolutíssima, que ha votat durant anys si al balafiament i a la corrupció, si a la “què bonica està València” i a la desinversió a la resta de pobles. 


No necesitem el recolzament de Rajoy o del rei, necessitem mesures, pressupostos, inversió, diners. Perquè brigadistes, sindicats i molta més gent fa dècades que estem alertant dels indiscriminats retalls que any rere any està realitzant el PP valencià, però la Generalitat mai escolta. La supressió de 5 milions d’euros i la retallada en 1.000 persones en un any que increïblement Castellano vaticinava de “complicat” és només la punta de l’iceberg. Des de fa dècades estan paralitzades la pràctica totalitat de feines de silvicultura preventiva (neteja de matoll, troncs caiguts, desbrosses, tallafocs) al País Valencià. Si afegim que a zones com Castelló s’han suprimit el 80% dels agents de reforçament tenim la desgràcia assegurada.


Conseqüències de l'incendi. Foto J.A.Lara

El País Valencià en flames. Foto: NASA
Diuen que no hi ha diners. Mentre les nostres muntanyes eren abandonades a la seua sort per un partit que té un de cada cinc membres imputats per corrupció, els nostres lamentables polítics tiraven els diners als forats negres d’Emarsa, la Fórmula 1, la visita del papa, el nou Mestalla, l’America’s Cup, l’aeroport “del abuelo”, Marina d’Or, la ciutat de la Llum... Ara diuen que no hi ha diners per al medi ambient, ni per a l’educació ni per a sanitat, però no ens diuen on estan els 27 milions d’EMARSA, els 6.000 milions de la CAM, els 3.000 del banc de València, el forat desconegut de Bancaixa, els diners de la trama Gürtel, els diners del cas Brugal, els 24.000 € de lloguer de l'embaixada a NY o els milions desviats per les subvencions a ONGs. No hi ha diners per al poble, però si per a la banca, per a AVEs, per a mantenir els privilegis de l’església, per augmentar les subvencions als bous, per a incrementar el nombre d’assessors i alts càrrecs, per a ajudar amb 3.000 milions a les concessionàries de les autopistes, per als policies nacionals que escolten la mansió de la Cospedal, per a retrats de polítics o per a que els nostres hipòcrites consellers vagen a missa amb cotxe i escoltes oficials... Hi ha diners per a tots excepte els treballadors, pensionistes, estudiants, dependents, funcionaris, investigadors, farmacèutics, ONGs, proveïdors o transportistes.


En quatre dies s'ha perdut sobradament tot allò que el Consell havia estalviat en dècades de retalls en mitjans i personal. Fabra ja ha anunciat unes ajudes per a la regeneració de la zona afectada amb les que algú guanyarà molts diners. Moltíssims.

Cal deixar de plorar i exigir responsabilitats. Castellano DIMISIÓ, Cotino DIMISIÓ, Fabra DIMISIÓ!!!!!

PD: Gràcies bombers, brigadistes i militars que vos haveu deixat la pell i jugat la vida. Un d'ells, el conductor d'un helicòpter, ha perdut la vida.


PD2: després de l'incendi, Rajoy va exclamar a la televisió: "Todos tenemos problemas, pero millones de españoles están felices". Una frase molt encertada mentre es creamaven 50.000 ha, s'aplicava el "medicamentazo" i mentre pujava la llum un 3.65%, el gas un 2.26% i el butà un 5.92%. Eixe és el nivell dels nostres polítics. Per cert, on estan els 500 milions d'arbres que tenien que plantar si guanyaven les eleccions? I els 45 milions del PSOE? Gaudiu d'allò que haveu votat.

#EstoyQuemadoConRajoy



Altres veus


Premi a la burrera periodística i desinformativa per a Super Deporte. Lamentable. Trist

Comentaris

  1. Una situació realment lamentable, per a plorar

    ResponElimina
  2. Però que mal gust de portada la del super,la mare que els va fer... Una putada enorme, tinc família per Millena i sé el que patiren l'últim incendi

    ResponElimina
  3. El foc una vegada més ens ha deixat orfes, ens han cremat un dels nostres tresors. Tresors ignorats per alguns i estimats per molts que valoren les nostres muntanyes, la nostra terra... Que aquest video siga un manifest de la rabia que sentim.
    Després del foc - atzukak

    ResponElimina
  4. "En la catástrofe del "Prestige" sólo hay un culpable: el barco" (Ana Botella, 12 de Diciembre del 2002)

    "En prevención de incendios no ha habido recortes, sino optimización de recursos" PP de Valencia

    "Para que no haya incendios talamos todos los árboles" George W. Bush

    "Desde 1995 la inversión se ha duplicado pasando de los 45 millones de euros a los casi 100 que se destinan este año" Rita Barberà

    Els pperos i els seus eufemismes "neocon".

    ResponElimina
  5. Rajoy té temps per anar a entregar el códice furtat a Santiago però no per anar a València o a Astúries. Tenim un boniato per president.

    ResponElimina
  6. Los políticos de Valencia son sociópatas. Si no, no se explica. Nunca dimiten, nunca hacen nada mal, mienten, manipulan y conciben los puestos públicos como herramientas para la promoción y el enriquecimiento personal, o como agencias de colocación para dar cargos a los afines y pagar favores o comprar voluntades. Todo lo que tocan (las cajas de ahorro, las asociaciones, las televisiones, las empresas y organismos públicos, todo) lo infiltran y lo corrompen, con un desprecio infinito por el bienestar y el porvenir de los ciudadanos a los que en teoría se deben.
    Son el producto de unos partidos donde la lealtad y las intrigas palaciegas determinan tu ascenso, sin meritocracia, sin importar el interés general. Son el mayor cáncer de este país.

    ResponElimina
  7. La nostra major solidaritat amb les comarques catalanes de l'Alt Empordà que estan patint un terrible incendi forestal.
    http://www.20minutos.es/noticia/1546120/0/incendio/la-jonquera/desalojo-viviendas/

    ResponElimina
    Respostes
    1. Diuen que davant de les desgràcies ix lo millor de l’home, però també apareix lo pitjor i afloren els miserables i malparits per tot arreu. Com a mostra:

      http://apuntem.cat/recull-de-comentaris-sobre-els-incendis-de-lemporda/

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".