Foc, irresponsabilitat i mentides al País Valencià

Carta d'un brigada d’extinció d’incendis
contra la precarietat de recursos
Entre les nombroses crítiques per la gestió dels incendis que ha fet la Generaliat Valenciana hi ha també les del personal d'extinció, com el bomber que va criticar a Canal 9 la manca de recursos. També ha circulat molt per la xarxa una carta escrita per un treballador d'una brigada d'extinció d'incendis. VilaWeb s'hi ha posat en contacte: es tracta d'Eduard Benavent Laguna, brigadista des de fa divuit anys i que treballa en la brigada de Castelló de Rugat. Aquesta és la seva carta:

"Sóc treballador d'una brigada d'extinció d'incendis forestals:

La Generalitat Valenciana ha retallat de manera significativa el personal i el material per a l'extinció d'incendis i per a altres emergències. L'anomenat 'canvi substancial de les condicions de treball' s'ha traduït en la no contractació de les brigades que entraven de reforç durant l'estiu allà on fes més falta; i suposa saltar-se de manera sistemàtica un conveni que ens ha portat a molts anys de lluita. Hi ha gent treballant vint-i-quatre hores ininterrompudes, posant en perill la seua vida i la dels altres companys.
La gent que treballem en aquesta feina no mos queixem; és la nostra feina. Però quan veus que la serra crema, la serra que ens ha vist créixer, i saps que, per culpa d'uns polítics ineptes que només volen eixir en les fotos i al telediari, els incendis es fan gran grans i es posa en perill la vida de tantes persones, t'agarren ganes d'anar a les Corts i botar-li foc. A veure qui apaga l'incendi.

Crec que és hora, per molts motius, que diguem a aquestos polítics que ja està bé, que comencen a treballar per a la gent i per als interessos de la gent, i no per als interessos seus i d'uns pocs privilegiats amb padrí.

Quan vegeu imatges d'incendis forestals descontrolats, recordeu que hi ha moltes maneres de cremar la serra, i que no sols és responsable qui encén l'incendi. Un fort recolzament per a la gent que patix aquest infern. Sapigueu que nosaltres ens deixarem la pell per apagar-lo.

Eduard Benavent Laguna, brigadista de Castelló de Rugat (Vall d'Albaida)"

Notícia de Vilaweb extreta d'Amics Abres - Arbres Amics


Carta d'un altre brigadista valencià

'Els mitjans sensacionalistes i manipuladors, amb Antena 3 i Canal 9 al capdavant, només han fet que donar xifres, que en molts casos ni tan sols s’arrimen a la realitat. Fins ahir no es va fer una estimació de les hectàrees arrasades pel foc i del desastre ecològic succeït al País Valencià. S’han donat unes xifres al voltant de 50.000 hectàrees, que podrien ésser encara més, donat la forta manipulació dels mandataris de la nostra societat. Sabem que als satèl·lits no ix el sotabosc cremat quan hi ha damunt massa de pinàcies que no s’ha cremat.

Lamente molt els successos ocasionats a la meua terra, aquella que estime i que m’ha vist créixer. Probablement, si les coses no canvien, tal vegada no siga la terra que veja fer-me vell, però de moment, mentre estiga en ella –al igual que tots els meus companys de feina- deixaré la pell per salvar qualsevol metre de bosc i bosquina del meu país.

S’ha parlat de la gent que ha estat lluitant contra el foc els últims dies, i dels que encara estan en el front. Alguns reben més mèrits pel fet que són els que ixen als mitjans de comunicació. És el cas dels militars UME, que estan prop de les càmeres, més nets i lluents que el calze d’una església. Si ens hagueren de salvar de qualsevol tragèdia o guerra, la veritat que em faria molta temor dependre d’aquest exèrcit.

D'altres, com el cas del meu col·lectiu –brigadistes UBE, BRIF i bombers-, a penes se'ls ha mencionat i poc ixen als mitjans perquè les càmeres no arriben allà on treballem. En canvi, presentem aspectes horrorosos quan acaba la jornada i estem més bruts que el jupetí d’un mecànic. Això, és la demostració que hem estat lluitant contra les flames sense estar de braços creuats, com alguns altres. Moltes vegades, arrisquem la vida en la lluita contra el foc.

Però, més enllà dels éssers humans, està la fauna animal que no s’ha mencionat en cap mitjà de comunicació. La zona cremada de Cortes de Pallars és una de les reserves de fauna més importants de l’estat espanyol, pel que fa a la cabra montesa i mufló. En aquestes zones d’alta biodiversitat de fauna, a banda de cabres monteses i muflons, hi viuen llops, raboses, teixons, genetes, cérvols, entre molts més. Són les víctimes anònimes i oblidades que no han pogut fugir de la devastació.

A les tasques d’extinció de l’alt Palància, el diumenge els meus companys van topar amb dos cérvols desorientats i plens de pànic. En veure'ls van fugir en direccions oposades. Un va anar cap a la zona verda i va tenir la sort a favor. Malauradament, l’altre va anar cap al front del foc. És a dir, cap al suïcidi. Simplement és un exemple de la temor de la fauna en la seua fugida, moltes vegades descabellada per l’estrès i desorientació que els ocasiona el fum i el no saber que està passant. No vull imaginar la quantitat de cries, individus vells, i femelles prenyades que no hauran pogut fugir en aquesta època de l’any, quan hi ha la majoria d’aparellaments i naixements.

Molts animals han estat víctimes d’aquesta tragèdia, ocasionada pels humans. Perquè no només es responsable qui encén la mistera i fa foc. El polític inepte que només es preocupa per eixir a les fotos i no fomenta una gestió forestal adient també n’és de responsable. Responsable és el nostre govern per no protegir els boscos i retallar des de fa uns quants anys en prevenció i extinció d’incendis, per tal d’intentar estalviar-se uns quants gallets, que malauradament, s’han gastat ara en l’extinció, amb la contrapartida que hem perdut gran part de la nostra flora i fauna. I responsable és el conseller de Governació, Serafin Castellano, que sembla que està més preocupat pel seu futur dins del PP que pels incendis. Quan parla als mitjans de RTVV com Canal 9, moltes vegades no sap ni què està ocorrent.

Els valencians, hem perdut una gran batalla contra el foc, que ens ha demostrat que ha cremat fins que s’ha cansat. Som una societat amb molts polítics podrits, ineptes, corruptes, inconscients i terroristes ambientals.

Una societat amb poca memòria. El temps esborra els records de les seues febles ments. Recentment el govern –o desgovern de Fabra- modificà la llei forestal per a poder construir en terrenys cremats i no esperar a 30 anys quan siguen d’interès general. A les zones cremades tenen projectat construir camps eòlics. Deixaran ara via lliure per a la seua construcció? Això podria fomentar la propagació d’incendis, i explicar en part, la falta de gestió forestal del nostre territori.

Desitge i demane, que açò no s'oblide i recuperar prompte les zones cremades. Per això demane conscienciació, i mobilitzacions. Al bitllets marqueu el País Valencià de negre als llocs dels incendis i escriviu 'mai més'.

Som un poble que ha perdut molt. Som una societat que s’ha cremat per damunt de la nostres possibilitats.

Durant molt temps, no em podré treure del cap aquesta tragèdia i, quan em pregunten com estic, el meu silenci ho dirà tot. Perquè el meu somriure s’ha cremat, la meua ment està trista i el meu cor partit.'


Una de realitat, una altra de mentides

I ara analitzem la gran mentida que ens ha contat Serafin Castellano. Segons la Generalitat, s’han cremat unes 48.500 hectàrees. Però si ens fixem al mapa del FIRMS Web Fire Mapper de la NASA només la superfície de l’incendi de Cortes de Pallàs equival aproximadament a l’illa d’Eivissa, 50.000 hectàrees (al dibuix he rotat la imatge de l’incendi a l’illa per a il·lustrar-ho millor gràficament). Com podeu veure, ja tenim quasi les 50.000 ha de la Generalitat, diguem-li 40.000. Ara si ens fixem, simplement a ull podem veure que l’incendi d’Andilla és com a mínim ¾ parts del de Cortes de Pallàs; una xifra exacta no puc vos oferir sense comptar amb algun programa informàtic que calcule superfícies a partir de Shapes, però com a mínim podem atrevir-nos a dir que s'han cremat 75.000 hectàrees. Ai Serafin, amb la NASA has topat.

FIRMS Web Fire Mapper de la NASA
Superfície cremada al Google Earth, Compareu amb les 50.000 ha d'Eivissa o amb l'Albufera

La informació dels incendis és dinàmica, així que al següent enllaç he pujat les xifres en format SHP per si algú disposa del software adequat per a calcular la superfície correcta.

ACTUALITZACIÓ

Ens hem passat de llestos! A partir de les xifres de la NASA Víctor Centella, enginyer en Cartografia, ha transformat eixes dades a la referència ETRS89 UTM Fus 30 Nord i calculant un polígon al voltant del foc ha obtens, aproximadament, 34.418 ha per a l’incendi de Cortes i 23.225 ha per a l’incendi d’Andilla, un total de 57.643 hectàrees desaparegudes baix les flames. Us adjuntem els mapes on s’aprecia la magnitud de la tragèdia i les capes de punts i polígons SHP que ha generat. Gràcies, Víctor!.

Incendi de Cortes

Incendi d'Andilla
Incendi de Cortes

L'Institut Cartogràfic Valencià ha publicat una ortofoto amb una imatge de l'incendi de Cortes de Pallàs.
Amb eixes dades i, altra vegada molt aproximadament i amb segures imprecisions, Víctor Centella ha tornat a calculat el perímetre de l'incendi de Cortes, unes 29.955 ha. Gràcies per l’aportació!


Comentaris

  1. Algunos apuntes del incendio:


    -Denuncian que los efectivos de emergencia tardaron 4 horas en acudir a Andilla.

    -La Guardia Civil a una mujer preocupada por su padre: 'Saldrá al ver el humo'

    -Andilla, segundo pueblo en extensión de Valencia tras Requena y primero en masa forestal con 16.000 hectáreas de monte, no tiene a día de hoy su propia motobomba, ya que le fue retirada.

    Desde Gobernación "ningunean a los agentes medioambientales, que son los que conocen la zona". Mientras estos proponían hacer cortafuegos en el monte para contener las llamas, "los aviones salían a las ocho y se retiraban a las doce, otra irresponsabilidad". Desde el Puesto de Mando Avanzado pidieron ayuda a empresarios mineros de la zona para trabajar con maquinaria pesada en los cortafuegos, pero "cuando se presentaron con las máquinas los dejaron colgados". "Estos cortafuegos se han empezado al mediodía de este domingo, cuando el fuego avanza sin control hacia Abejuela y Teruel.

    -Apunta Luis Súller que Ecologistas en Acción y algunos vecinos de Andilla presentaron una denuncia a la Conselleria para que retiraran la leña que dejó en la zona un empresario que taló miles de árboles en la zona.La respuesta personal a Súller de uno de los responsables de la Conselleria fue que "tenía que ir acostumbrándome a este tipo de cosas".

    -Andilla podría haber perdido "el 85% de su masa forestal".

    En España a un político le sale más rentable recortar en prevención y justificarse posteriormente si ocurre algo amparado en la (supuesta) imprevisibilidad de los sucesos, que destinar mayor y mejor presupuesto y justificar posteriormente el gasto si no ocurre nada --entre otras cosas gracias a la mediación de los medios que han evitado que ocurra--.

    Los políticos se la juegan, si recortan, hay suerte y no hay incendios, pues cojonudo. Pero si los hay, pasa como ahora: a echar balones fuera

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".