Indignació i foc a l'ànima

Encara fumeja l’incendi més dolorós i que més ens ha perforat l’ànima als amants de la natura, 500 hectàrees de la més benvolguda, icònica i representativa de les serres valencianes, la serra Mariola. Massa flames per a uns ànims encara encesos per les brases dels incendis de Llíber i Pedreguer, Cortes de Pallas, Andilla o la Cuta. La indignació, exaltada per l'anunci de retalls del govern, esclata quan recordem que l'any passat el conseller de Governació, Serafín Castellano, defensava un retall de 15 milions d’euros gràcies a un augment de l’eficiència, argumentant al seu favor que amb eixos retalls no s’havien augmentat les hectàrees cremades. Crec que 60.000 hectàrees en només un mes demostren la més absoluta i total incompetència d'un senyor més preocupat en controlar el poder intern al seu partit que en previndre i apagar els incendis.

Un estalvi de 15 milions per una major eficiència... Sí que deu ser eficient el seu mètode que ha implicat reduir un 70% el pressupost en prevenció des del 2008! Tan eficient que ha pogut reduir un 94% les ajudes per a netejar les propietats particulars. Però eficiència és també eliminar els ridículs 69.000 que es destinaven per a la ramaderia que netejava les muntanyes? Eficiència és eliminar el vol d’un avió que a l’estiu estava contínuament volant al nostre territori per a acudir ràpidament al focus de l’incendi? Eficiència implica que el 98% del nostre territori no estiga ordenat, trobant-se abandonat, brut i preparat per a ser assolat pel proper incendi? Eficiència implica retallar després dels incendis un 20% les ajudes a la difusió dels recursos turístics de l’interior? Eficiència implica que els mitjos aeris tarden 2 hores en arribar a Andilla i els terrestres 4.5 hores?

Jo vos diré què és l’eficiència per al PP valencià: fer-se la foto envoltat d’helicòpters i autobombes. Això ven més que eixir amb un llegó a la mà o plantant pins. L’oratge extrem és l’únic argument amb el que declara “desastres naturals” els incendis, evitant assumir així qualsevol responsabilitat. Oratge extrem a l'estiu? Vivim al País Valencià! Encara no haveu aprés res de les 138.000 hectàrees del gran incendi del 1994? Serafín Castellano, sinó tens la dignitat de dimitir, al menys Fabra deuria tindre la valentia política i moral de destituir-te pel mal que has fet al País Valencià.

L’incendi de la Mariola, amb 500 hectàrees, és el més greu que ha patit la serra des de la seua declaració com a Parc Natural, arrasant espais naturals valuosíssims com l’Alberri, Penyes Monteses, Cavall Bernat o la microreserva de flora de la Mola Alta. La Mariola i la veïna Font Roja, tots dos Parcs Naturals, només compten amb una brigada a l’estiu per a més de 15.000 hectàrees, i en aquesta ocasió no hi havia excusa amb les condicions meteorològiques ni havia cap altre incendi per no haver actuat amb una major rotunditat i celeritat.

PD: Els bombers i brigadistes que haveu apagat els últims incendis no sereu idolatrats per milions de persones malgrat portar els mateixos colors dels futbolistes als que Rajoy va preferir anar a animar mentre apagàveu l’incendi de Cortes; tampoc sereu rics com aquells i tindreu que suportar que vos baixen un 7% la nòmina (l’eufemística congelació de l’extra de nadal) malgrat jugar-vos la vida. Però recordeu, sou els herois de moltíssimes persones que ara més que mai preguem al poble valencià que òbriga els ulls, abans que ens ho furten tot.

Comentaris

  1. Tens tota la raó, de moment s'ha salvat la Mariola, però les 60.000 ha. ja s'han perdut, i els bancs tenen 15 milions més. També en tens en demanar la dimissió de Serafín, i de retruc que ho faça també Fabra.

    ResponElimina
  2. Ahi li has donat, és políticament més relevant fer-se una foto indicant que s'han batut rècords en desplegament de mitjos aeris i humans, tal i com està fent Castellano als últims incendis, que dedicar un euro a polítiques de prevenció, eixes mesures no són atractives per a fer-se un polític la foto.

    ResponElimina
  3. Jo també són un indignat amb el foc a l'ànima. Hi ha uns documents intens que el PP està passant-se per a que tots afirmen el mateix, que la gestió dels incendis ha segut exemplars i que res es podia fer amb les males condicions de l'oratge. Res d'assumir responsabilitats

    ResponElimina
  4. Jo també he llegit eixe document intern, el mateix que una i altra vegada repeteixen a les notícies. La meua lectura és, per tant, que si reconeixen NO PODER FER RES davant de l'oratge, del nostre oratge més habitual a l'estiu, estan reconeguent que amb els mitjans actuals són incapaços de fer front a qualsevol incendi forestal que es presente. L'única solució, diguen el que diguen els populars, és netejar les muntanyes a l'hivern i augmentar els dispositius de vigilància i prevenció.

    ResponElimina
  5. Ahir per la nit li pegaren foc a les Creus, afortunadament ho han pogut controlar ràpidament

    ResponElimina
  6. El meu avi sempre em a dit que contra qualsevol delicte, gamberrisme i mal comportament de la societat, el millor és el càstig però ben aplicat, però estem en un País que no existeix la justícia i cada vegada anem a pitjor.
    Això deia el meu avi, jo dic contra això garrot però ben aplicat.
    Molt bon article, felicitats pel bloc. Vosaltres no podeu fer més del que feu que és denunciar públicament el que s'està produint i ja és molt ja que qui havia de denunciar i castigar no ho fa.
    Salutacions,

    ResponElimina
  7. Ruta interessantíssima, jo l'he fet però després de llegir el teu article em proposo repetir perquè veig que no em vaig assabentar de molts aspectes de la mateixa.
    Molt interessant la descripció y detallas.
    Salutacions

    ResponElimina
  8. 24-25 de setembre de 2012, final de l'estiu, ara mateix estan en flames els termes municipals de Chulilla, Bugarra, Pedralba, Sot de Chera i Gestalgar (5.500 ha), Benicolet (altra vegada!!), Ribarroja i Vilamarxant.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".