Quan el dimoni no té res a fer...

Platja de l'Ahuir
Sempre s'ha dit, quan el dimoni no té res a fer, mata mosques amb el rabo. L'última ocurrència del binomi Arturo Torró - Avelino Mascarell, desprès de la genial idea de construir una carretera que travesse la marjal de Xeresa, és unir les platges de Gandia i Xeraco amb una passarel·la de fusta per als vianants, d'uns 5 quilòmetres de llargària, per damunt de les dunes de la platja de l’Ahuir. Un projecte de 5 milions d'euros que "respectarà al màxim el medi ambient" (sic) destrossant estètica i paisatgísticament una de les últimes platges del Mediterrani, la "joia de la corona", l'únic avantatge competitiu que té Gandia, junt a la marjal que volen dividir, de diferenciar-se de la resta de platges valencianes. Un preludi per a que ens anem acostumant a la transformació que patirà la platja quan siga venuda al “millor postor”.
La notícia era anunciada per Torró a Tele-7, on ens confirmava amb un "la idea és d'Avelino i meua" que tal i com la pensen, la fan. Inspirat en la passarel·la que uneix les platges nord i sud de Miami (nyas!), el projecte suposa prolongar fins Xeraco l'actual passarel·la de fusta del final de la platja, més ampla i també il·luminada per la nit. Tots dos alcaldes esperen que Costes aprove el projecte i puga estar construïda per al 2013, "respectant al màxim el medi ambient". Doncs respectar el medi ambient no casa amb la idea de construir una passarel·la que travesse el cordó dunar de l'Ahuir, una formació ecològica molt singular on es desenvolupen uns ecosistemes molt fràgils, protegit i catalogat com a LIC (Lloc d'Interès Comunitari).

S’ha acabat l’encant. La gent quan camine per la platja ja no veurà duna, senill i borró, pins i Mondúver, veurà únicament una quilomètrica passarel·la de fusta. L’Ahuir vol ser passejada vora la mar, banyant-se els peus com fan milers de persones a diari. Tampoc necessita cap “tènue il·luminació” per a gaudir de les tonalitats ataronjades que a la finíssima sorra li donen els últims rajos de sol, només necessita que mirem cap a la mar, recollida entre la muntanyeta de Cullera i el Montgó, i mirar cóm s'amaga el sol per darrere del Mondúver sense que cap infraestructura ens recorde que la nostra última platja verge està a punt de desaparèixer venuda al “millor postor”.

Mondúver des de la Platja de l'Ahuir
Una imatge per al record, el Mondúver des de la platja de l'Ahuir

La passarel·la la veig com un primer pas en la transformació de l'Ahuir en una platja exclusiva per a rics amb accés directe des de l’autopista, una transformació que suposaria no reconèixer els errors i inèrcies del passat. Un error que augmentarà la pressió humana, els embussos, les congestions, la saturació de les platges i la contaminació, deteriorant els ecosistemes naturals i perdent uns actius naturals valuosíssims que conformen l’únic avantatge competitiu respecte a altres destinacions turístiques que, a banda del nostre "bo, bonic i barat", poden oferir paisatges verges i acurats entorns naturals. Un error que ens allunyarà més encara del gust del turisme de diners i del que només es veuran beneficiades unes quantes butxaques. Moltes persones venen a Gandia i Xeraco atrets per la natura, atrets per la bellesa de l’Ahuir, un espai que podria revaloritzar-se per al turisme regenerant l'antiga devesa canviant tarongers per pinedes, netejant les sèquies, obrint sendes i espais per al turisme, ficant policía (més d'un degenerat acudeix atret per la presència de nudistes a incomodar-los), millorant els accessos, o unint-la a la marjal de Xeresa per a crear una sòlida oferta de turisme mediambiental. Fer una passarel·la no farà que vinguen més turistes, però si farà que molts altres no tornen.

Platja de l'Ahuir
Vista aèria de la platja de l'Ahuir


Un model turístic esgotat

Senyors alcaldes, regidors, simpatitzats i fanboys del PP, no se'n adoneu que el formigó ha destrossat irreversiblement totes les nostres platges? Tant de bo tinguéreu consciència de l’increïble valor que té l'ecosistema Ahuir-Devesa-Marjal i que amb tant afany intenteu soterrar. És, junt a algun menut tram d'Oliva, la Devesa de València o la platja de Sant Llorenç a Cullera, l'últim reducte que ens mostra cóm de preciosa era la costa valenciana fa només mig segle, quan teníem les millors platges del mediterrani, amples, quilomètriques i de finíssima sorra. Els nostres polítics, l'especulació i l'urbanisme desenfrenat les han transformat en quilòmetres de formigó sense cap personalitat, platges que s'han consolidat en destinacions de turistes d’escàs poder adquisitiu, turisme de botelló i festa desenfrenada, turisme de la triple P: pipes, passeig i platja. Uns turistes que venien a Gandia per la combinació de clima i preus reduïts (recordeu l'eslògan de "Sol + Alegría = Vacaciones en Gandia"?). 

Platja de l'Ahuir
Però aquest tipus de turisme comença a mostrar signes d'esgotament crònic, i la caiguda de la despesa per visitant és més acusada any rere any. Ja són més de 60 anys exprimint un mateix model basant en el sol i platja que ha provocat una imatge i una degradació ambiental a les costes saforenques que fiquen en debat la seua viabilitat a mitjà termini. El turisme de qualitat amb que tant s’omplin la boca els polítics és cada dia més exigent, ja no busca les mateixes fórmules casposes de l'Espanya canyí que triomfaven als anys 70 a Benidorm, i que l'ajuntament continua obstinat en aplicar a Gandia: tres corregudes de bous malgrat la forta opossició local ("voleu caldo, tres tasses" va exclamar en referència als antitaurins, així no es "governa per a tots"), festes d'alcohol i discoteca oferint la platja a touroperadors a l’estil de Salou, concursos de bellesa quan hui dia ja ni existeix miss Espanya, combats de boxa patrocinats per España 2000 i puticlubs, canviar les moreres del passeig per palmeres malgrat el picut, dos camps de golf ara que estan de capa caiguda, auditoris de 800.000 euros sense insonoritzar a zones acústicament saturades per a fotre als veïns, circ romà amb espectacles de gladiadors per a continuar fotent als mateixos veïns... L'única oferta cultural que s'oferia, el Palau Ducal, ha patit un retall del 50% de les ajudes veient-se obligada a retallar personal i festivals culturals. És a dir, per a enguany tenim caspa i soroll.

Totes aquestes mesures són estudiades i planificades? O corresponen als gustos i capritxos de l'alcalde i els seus regidors? Perquè desestacionalitzar una platja implica qualitat de vida, i això és absolutament incompatible amb les festes d'alcohol i música. Hem passat de la Gandia moderna i cultural a la Gandia casposa, xavacana, ordinària, malaltissa i de molt mal gust, una Gandia que fa olor a cutreria, a bous i a festa desenfrenada. I eixa imatge costarà molt de llevar, molt. Perquè de moment els turistes de qualitat que tant busca l'ajuntament pegaran a fugir espantats. Eixos turistes poden buscar golf, però combinat amb bones infraestructures -que no tenim-, patrimoni arqueològic i cultural -que tenim i no explotem-, natura i platges verges o poc saturades, també busquen sol i platja, però a llocs on els garantisquen la tranquil·litat i el descans. Són turistes que busquen "el Mediterráneo tal como era" de Croàcia, el mar Roig amb els seus quilòmetres de platja verge i hotels de luxe, paradisos com Menorca o destins més allunyats com Brasil o Mèxic... Fins i tot el nostre turisme de tota la vida, el de "sol i platja", està optant per Tunísia o Turquia, destinacions amb una oferta prou semblant a la nostra però molt més assequible, menys sorollosa i menys massificada.

Platja de l'Ahuir
Vegetació dunar

Crec que no és el millor moment per a tirar els diners en tonteries al mateix temps que s’estan pujant els impostos i s’estan retallant serveis socials com ara la privatització de les escoletes infantils amb l’acomiadament de les educadores. Senyors Torró i Mascarell, no se’ls cau la cara de vergonya al tirar 5 milions d’euros, igual em dona que diguen que ho finança l’estat (o no ho paguem entre tots?), mentre Beniopa es queda sense metge ni ATS a l’estiu per falta de pressupost?


En fi, Salvem l'Ahuir del PP! Com sempre, espere les vostres opinions.

PD: Recorreran els serveis de neteja els més de 5 quilòmetres arreplegant el fem que la gent tire a les dunes des de la passarel·la? Què passarà amb la platja nudista, prou marginada hui dia, quan estiga envoltada per passejants per davant i per darrere?


El model de Miami Beach que desitja Torró: una passarel·la i l'urbanització. Més clar aigua


Més informació:

La notícia a Las Provincias

El vídeo a Tele 7

Més opinions:

Comentaris

  1. Tot el text molt bé, però degenerat atret per la nudísta? no sóc nudísta, però no crec q els que el practiquen siguen degenerats...no sé...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Perdó, volia dir "degenerats atrets per la presència de nudistes". Modifique el text ràpidament per a que no aparega la confusió"
      Gràcies

      Elimina
  2. No fa tant dinamitavem el monestir de la Valldigna i semblava normal. Hui, quan els visitants escolten aquella barbaritat es fan creus de lo imbècils que som en aquest país fent la feina del matalafer: fer i desfer. La plaja de l'Ahuir, per més que ja està deteriorada per la falta de cultura mediambiental, és la resta d'allò que va ser. Si volem models no cal anar a Miami, cal mirar els parcs del nord d'Europa i les instalacions turístiques dels Alps que compatibilitzen i rentabilitzen la natura amb el turisme. Hem de tenir criteris econòmics per a defensar la nostra postura i si és així pensar que tots els que venen a la plaja de Gandia resalten com el major atractiu aquesta posibilitat de gaudir mar, sorra i muntanyes de la forma més pareguda a com va ser un dia. Salutacions i enhorabona per l'article. J.Garcia

    ResponElimina
  3. QUAN EL DIMONI NO TÉ RES A FER ........ Jo acabaria la frase: VA EMPREÑANT ALS DEMES. Politics de debò hau analitzat la situació de l'Ajuntament, hi ha un dèficit d'aproximadament 50.000 milions de ptes?., Són molts diners per pensar en:
    Testos aeris a San Fco de Borja i Sant Pasqual.
    Noves plaques identificatives del carrer per posar el nº on et trobes.
    Plaques de bronze a terra dels principals carrers del Centre històric.
    Urbanització de Natzaret i Les Foies amb 1400 habitatges que no es faran, justament aquest mes Bankia treu al mercat 1000 habitatges en la Safor a preus de fins al 70% de descompte.
    Piscina al Raval.
    Passarel · la de fusta entre Platja de Gandia i Xeraco pel Ahuir.
    Compra d'un reforç de Policia, amb quantitats desorbitades.
    Continuació del Passeig Marítim en Tano Port.
    Canvi de moreres en Passeig Marítino per Palmeres, sense importar la plaga del picut roig, ni els problemes que vindran dels residents a 1ª fila per evitar la vista al mar.
    Camp de Golf.
    Intromissió de l'Ajuntament a Hotel Oasis per a la seva realçament.
    Projecte d'una Sala d'Esdeveniments en condicions, on s'emplaça la Carpa davant l'Església de la Platja. etc.etc. etc.I no em digueu que moltes iniciatives surten gratis al Consistori per adjudicar-lo a tercers.
    No teniu l'experiència de l'anterior Govern que amb la falsa idea de tenir subvencions per tot arreu, malgastava els diners i en finalitzar es va adonar que no es pot mantenir tanta extructura amb les despeses de manteniment?.
    Jo comprenc que alguna iniciativa és bona, però a mi em van ensenyar que quan hagi de reformar la cuina que tingue els diners per pagar-la si no em puc aguantar amb la que tinc i és més en valenciá el 90% d'aquestes iniciatives que teniu és consideren fermes xorrades que no serveixen per res.
    No cal que cite, que tot això a costa de què?. Retalls socials per tot arreu, pujada de l'energia en general, IBI, sanitat, educació, atur generalitzat, esperances de futur poques, patrimoni rebaixat al màxim amb impossibilitat de convertir el patrimoni en diners si en tens, per tirar endavant , per treballar i pagar hipoteques i altres més.
    Segur que trepitgeu terra o esteu a la Lluna?.
    Déu ens guard de les gestions al.lucinants dels nostres polítics.
    Salutacions,

    ResponElimina
  4. Muy bueno y explicativo el artículo y una verdadera barbaridad el proyecto de la pasarela. Un costo estremadamente caro e inútil. No está el horno para bollos y menos aceptable el emplazamiento escogido.
    Saludos,

    ResponElimina
  5. Per l'amor de Déu, Torró portarà 3 corregudes de bous i un circ romà a la platja per a fer espectacles i combats de boxa. Mariano, vine i emportate'l ven llunt abans que ens afone!!!!!!!!!!!

    ResponElimina
  6. Es un buen artículo y voy a ponerme de abogado del diablo porque a Torró excepto por el tema de sus actitudes antidemocráticas en los plenos creo que lo intenta de veras por el bien de Gandia. Toros, boxeo, chicas en bikini, chiringuitos carbeños... Es perfecto para nuestro turismo, cutre pero es lo que hay, está buscando turistas en Coudad Real, Toledo... Carne para la picadora

    ResponElimina
  7. Restaurador de la Playa14 de maig del 2012, a les 22:38

    I que turisme de qualitat preten portar-nos el Sr Torró amb tots els meus respectes, a la gent de Ciudad Real, Toledo, Conca, Albacete etc. on està promocionant nostra platja?.
    Que pregunte als Directius dels Hotels de la Platja dels preus que estan oferint només per mantenir costos.
    Si sents a aquests directius les ocupacions per Setmana Santa, Ponts, etc. són bones. Saben portar la seva política encara que sigue falsa ja que no hi ha Empresari que digue la veritat encara que pugue, ha de dir que el seu negoci va vent en popa en cas contrari es desvaloritza, però d'aquí a la realitat va una falsedat que sempre es a encobert per aquests professionals, com passa amb els restaurants. Cap propietari va a comunicar que en el seu negoci no entra ningú, és tirar-se pedres al seu mateix teulada i així no anem a cap part.
    Salutacions,

    ResponElimina
  8. El menut dictador de la Safor ens està portant a la ruina. Està tirant els diners en bobades (maceters de 1.000€ l'unitat??? per l'amor de Déu!!), asfixiant-nos amb impostos i condenant el futur de la platja i del medi ambient amb projectes que planteja sense comptar amb cap regidor de l'ajuntament per al seu benefici propi o dels seus amics. Una altra cosa lamentable és la doble vara de medir amb els pubs del Prado, es nota quins sons els seus o del Sydharta i els demés per l'hora que tanquen... Això a Italia es diu Mafia

    ResponElimina
  9. A vore quan s'enteren els empresaris que han votat a Torró que el PP no és dreta liberal, neoliberal, neocon o com li vullgen dir: és dreta casposa, tradicionalista i conservadora, dreta de futbol, de folclòriques i de bous. La resta de coses només importen si els beneficia la butxaca.

    ResponElimina
  10. Ja li han suspes a Torró 2 concerts a la seua carpa Arena, Pitingo i Estopa, totes dues per falta de demanda. Mentres tant, la carpa albergant festes del PP i amics, sense insonoritzar i donant la llaga als veins. Fins a quant més hem d'aguantar els veins les seues festes? Fins que ens fiquen els romans bramant totes les vesprades?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja te diners del pla confianza reservats per a remodelar el parc, sonen rumors a auditori d'obra, ho lamente molt per vosaltres. Què poreta em fa eixe home, senyor.

      Elimina
  11. És difícil d'entendre la mentalitat dels polítics. Com té en ment el Sr Torró fer una passarel · la per les dunes de l'Auir que uneixi la platja de Gandia amb la de Xeraco amb un cost de 5 milions d'euros, si no tenen ni per resoldre els problemes socials. La gent menjant en Menjadors Socials i de les escombraries i aquests Srs fent barbaritats. ¿També és a cost zero?, Perquè tot el que fa manifesta que no li costa res a les arques municipals. Algú s'ho creu?.
    Salutacions,

    ResponElimina
  12. I jo em pregunte que necessitat existeix en aquest moment de fer amb premura el Passeig que enllace el Passeig Marítim amb l'Església del Port, per l'Escola de Vela del Club Nàutic?. O és que aquest projecte tan car atraurà més turistes?. Segur que no.
    M'importa un rave si és subvencionat per Diputació o per qui siga però hi ha altres necessitats i drets que amb tota la poca vergonya del món se'ls a llevat als pobres, discapacitats i classes mitjanes i més existint menjadors socials per tot arreu. Cal tenir poca dignitat per a procedir d'aquesta forma estant com estem en fallida total i ací tots callats....i la classe política aliena a aquests problemes, malgastant els nostres diners i necessitats bàsiques i alhora fent florir una nova classe social de nous rics: els polítics. QUE PAIS.....
    Salutacions,
    Salutacions,

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".