Muntanya amb xiquets

Suposem que al bloc accediu públic de totes les edats, però per a tots aquells què, com nosaltres, comencem a ser pares, toca abandonar les eixides dures i llargues i deixar de fer el cabra, en definitiva; quan anem a les botigues de roba de muntanya ja no mirarem botes o motxilles per a nosaltres, ara ja mirem motxilles i roba de xiquet per a la muntanya.
Ens fem majors, som pares, i cal anar educant als futurs muntanyerets en els beneficis de la natura. Altruistament, perquè pensem en la seua salut física i mental, egoistament perquè pensem que si els nostres fills s'eduquen en valors ambientals, pot ser el futur de l'entorn natural que els espera possiblement siga molt millor que el que tenim nosaltres.

Amb l'experiència de l'edició del llibre 'A un tir de pedra', en el qual obrirem una secció de rutes familiars, molts ens preguntaren si era possible anar a la muntanya amb xiquets menuts, entre 3 i 10 any, quan ja caminen, i fins i tot molt més menuts. La nostra experiència ens diu que sí. Cal ser més adaptatiu, i tindre en conter les edats, condicions i característiques de cada xiquet:


Amb menys d'un any venen unes motxilles que es fiquen al pit i el xiquet pot anar mirant el paisatge torbat. Tingueu en conter que no són recomanables fins que el xiquet s’aguante perfectament el coll i que tinga l’esquena recta, en cas contrari anirà patint.
Fins l'any i mig-dos anys caldrà dur el bebè a l'esquena, amb unes motxilles adequades amb les quals els xiquets van còmodes (s'adormen completament en elles), porten caputxes per a la pluja i el vent, i sobre tot, el pare que vaja el més còmode possible. Els recorreguts podran ser de tot tipus, però tingueu en conter que a l'esquena porteu una criatura, no feu l'animal ni busqueu costeres.



Poc a poc els xiquets rebutjaran la motxilla i voldran caminar, ací evidentment tindrem que buscar senders molt plans, curts i senzills. Sembla que donarem un pas enrere, però serà en aquest moment quan els xiquets comencen a gaudir completament de la natura, quan es puguen parar a tocar les flors, les pedres (per a desesperació dels pares :D). Un pas enrere per a nosaltres, un pas de gegant per a ells.
Ja no podrem abandonar els senders senzills fins el 3 o 4 anys, però si els ha agradat i no es fiquen burrets, ja gaudiran completament de la muntanya, i si van més xiquets i no van obligats, tindrem la llavoreta d'uns futurs muntanyerets.


A la Safor tenim moltíssims senders que podem gaudir amb xiquets: el Racó del Duc, la font de Lloret, el barranc de Borrell. I no penseu que fins que siguen més majors no podreu fer excursions de més nivell, hi ha senders per exemple Penyagolosa o Ordesa que poden ser gaudits amb xiquets perfectament (encara que en més d'una ocasió vos demanaran pujar al braç).



I recordeu, la muntanya no és una herència dels nostres pares, és un préstec dels nostres fills.

Comentaris

  1. Molt bona idea, m'agrada la secció, espere ansiosament que ens oferiu senders aptes per anar amb xiquets, perque el Mondúver o la Safor no són molt aptes per a ells

    ResponElimina
  2. Tingau en compte que els nanos encara no saben apreciar aspectes de la natura, el paisatge o la historia, i que fer sendes els pot arribar a semblar avorrit. Es important que s'ho passen be per fer que vullguen tornar.

    En el meu cas vaig contant-los comptes o llegendes que he sentit d'algunes zones, perque ho visquen com una xicoteta aventura... Si es pot anar a alguna cova amb llenternes, flipen... i quan fa bon temps l'iagua (rius o basses) donen molt de joc

    ResponElimina
  3. Moltes gràcies, la veritat és que estos consells que sempre són benvinguts

    ResponElimina
  4. És cert, als xiquets els tens que fer fantasear que estan a una película o estas perdut. Al meu, quan el porte a la muntanya, després el dilluns li diu a la mestra que ha anat a caçar lleons, o ha entrat al castell de la bruixa del bosc... Així arriva el següent cap de setmana i tenen ganes de tornar a "viure aventures"

    ResponElimina
  5. Estic totalment d'acord amb vosaltres, sortir amb xiquets depèn més de la motivació que d'arribar al cim, recórrer tota la senda o el paisatge. jugant i estimulant la seva imaginació els resultara molt més facil integrar-se a la muntanya i gaudir d'ella.
    En el cas dels més menuts,us aconselle començar amb recorreguts fàcils i curts al matí, intentar evitar les hores de migdiada i beure molta aigua ja que els menuts es deshidraten més de pressa que els adults.
    Es pot organitzar un dia de muntanya amb jocs com amb un pal o una corfa de pi simular un vaixell i jugar en alguna font,portar llapis de colors i dibuixar algun paisatge, agafar flors i fer un ram o diferents plantetes (no les protegides) i a casa fer un herbari o simplement recollir pinyes de diferents formes i alternar-ho amb una petita marxa.

    ResponElimina
  6. Benvolgudes companyes i benvolguts companys,




    Encetem un nou curs per a Viarany i enguany introduïm una novetat important. Acabem de constituir la secció infantil de Viarany, Viarany Menuts (Viarany-m) i aprofitem l’inici del curs per a posar-la en marxa:




    El dia 9 d’octubre, Viarany-m anirà a fer una volta per la Murta, l’eixida està prevista a les 10h a la parada de metro de Túria. L’activitat està programada per a mares, pares i criatures menudes. Demanem que si voleu vindre, us poseu en contacte amb antelació per tal de coordinar l’eixida. Després de l’excursió acudirem junts a la manifestació de València.




    El dia 12 d’octubre, com ja va sent tradició, participarem a l’excursió Un cim una estrelada, que enguany pujarà el Montgó. Properament us remetrem informació més detallada.

    Aprofitem també, per convidar-vos al 34è Aplec Excursionista dels Països Catalans, que com ja sabeu serà a Sóller, a l’illa de Mallorca, del 29 d’octubre a l’1 de novembre.




    Així mateix, us adjuntem el calendari d’activitats previst per a tot el trimestre, per a que pugueu fer els plans amb prou temps.


    http://groups.google.com/group/valldigna/attach/3ad2463d8d739018/calendari_1rt_2010-2011.pdf?part=4



    Un curs més, salut i muntanya!

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".