Adéu Cuta, adéu serra d’Ador, adéu vall del Vernissa

No és normal. Encara no hem inaugurat l'estiu i ja hem tingut incendis a Calp, Benaixeve, Guadalest, Ebo, Llombai, Tuejar, Xelva... més de 250 incendis i encara estem encetant juny. Portem més hectàrees cremades a juny que tot l'any passat. I com a mal endèmic que tots els anys ens colpeja reduint a cendres la nostra comarca, enguany li ha arribat el torn a la Cuta i els municipis que l’envolten: Llocnou de Sant Jeroni, Vilallonga, Ador, Alfauir, Castellonet de la Conquesta, Terrateig i Montitxelvo. La verda i arbrada vall del Vernissa s’ha transformat en un corredor gris i lunar, ja que a les 1.500 hectàrees cremades l'any passat al vessant nord caldrà afegir les 1.350 del vessant sud. Un incendi intencionat que es va iniciar dimarts a les 12:45 del migdia a l’ombria de Llocnou i desprès d’escampar-se per tres fronts no seria controlat fins a 30 hores desprès, no sense abans haver ficat en greu perill el Racó del Duc i la Safor.

Fa un any vaig finalitzar un article amb un “I ja sabeu, l’estiu que ve, més i pitjor”. Maleïdes siguen les profecies complides, un any més la realitat ens torna a colpejar despietadament. L’incendi ha assolat completament un dels paratges més bonics alhora que injustament desconeguts de l'excursionisme valencià, la serra d’Ador i la Cuta, uns indrets que han viscut sempre a l'ombra de la seua continuació natural, el Benicadell, i als que algun malparit acaba de condemnar encara més a l'oblit.

Grisor i tristor a la Cuta, vista des de Castellonet. Foto: Javier Barber

Passaran dècades fins que l’agut vessant nord de la Cuta torne a ser aquell paradís verd i ombrívol farcit de magnífics boscos de pi adult. Passaran anys de tristor i cendra per a que recuperem aquells passejos per la major concentració de fonts de la comarca: Major, Nova, Llibrells, Gauet, Fita, Xe Aca... Ens han furtat la possibilitat de tornar a gaudir xafant sendes com el PRV-400 i el seu bancal de la Creu, d’ascendir al camí de la Cuta i la seua coveta Orenga, de recórrer el senderol que ascendia pel cordal de la Cuta, encara recuperant-se de l'últim incendi, d’aturar-nos a les agraïdes pinedes de la solana, de sorprendre'ns amb les falgueres de la font de Gauet, de suar a interessants travesses com la que anava de Vilallonga a Terrateig, de sentir-nos com xiquets ascendint a penyes com l’Hedra o Negra, de resseguir el ziga-zaga de la senda de ferradura de la Cuta o de descendir pel barranc del Moro... Fins fa poc ploràvem perquè la construcció del gasoducte havia obert una pista forestal, quina tonteria si ho comparem! Ara Llocnou i Terrateig ploren en haver perdut el 100% de la seua massa forestal. Ara els pobles del Vernissa ploren les quasi 3.000 hectàrees perdudes. Ara molts valencians plorem per la injusta pèrdua, plorem de ràbia, però també plorem d'indignació.

Incendi a la Cuta. Autor: EFE/Rubén Francés

A les pèrdues patrimonials i mediambientals cal afegir les casetes i infraestructures cremades i l'evacuació de l'alberg per a xiquets d'Ador i més de 300 persones entre veïns de Llocnou, Terrateig, Ador, Vilallonga i Castellonet. 350 bombers, brigadistes i militars i fins a 20 mitjans s’han jugat la vida tractant d’extingir l’incendi. Però de res val ficar damunt de la taula tants mitjans provinents majoritàriament de fora de la nostra geografia sense prevenció. És el mateix que negar l'atenció d'un malalt durant tot l'any i només quan està morint-se envoltar-lo de metges. Perquè com continua sent una tònica general, els retalls han eliminat completament tota feina de manteniment dels nostres boscos. Sense neteja i manteniment, sense silvicultura preventiva ni ajudes als propietaris o ajuntaments per a mantenir els boscos nets quan hi ha un incendi ocorre com al Mondúver, al Toro, a Ròtova o ara a la Cuta, s’acaba cremant la pràctica totalitat de la muntanya. I malgrat la demostrada intencionalitat de l’incendi, només hi ha un clar responsable: el PP de València.

Columna de fum de l'incendi des de la webcam del Menejador (Alcoi)

El problema no és nou, ve de lluny. Quan encara fumejava el terrible incendi del Puigcampana i els seus voltants l'any 2009, els nostres benvolguts i poc honrats polítics "valencians" reduïren en 7.5 milions d'euros unes polítiques de prevenció d'incendis forestals que ja havien patit un retall del 40% respecte a 2008. Recordeu l'incendi d'Ontinyent del 2010? Eixe any l'empresa pública Vaersa, destinada a la prevenció d’incendis forestals, va retallar personal per un import de 2.390.998€, al mateix temps que adquiria 115 vehicles de gama alta i luxe per 2.391.000€ (els 2€ què eren, per a cafè?), uns vehicles que fins eixe moment adquirien per leasing per menys de 500.000€. L'any 2010 hi havia 445 brigadistes per a tot el País Valencià, un any després, el 2011, només quedaven 100, i de 27 milions d'euros de pressupost es passaria a 9. Mentre fumejava el trist incendi de Ròtova, Almiserà i Benicolet el sindicat dels brigadistes denunciava que els treballs de silvicultura preventiva, necessària per tal d'evitar la propagació dels incendis, es trobaven pràcticament paralitzats. Mentre la marjal de Xeresa i la muntanyeta de Beniopa eren devorades per les flames, mentre fumejaven Vilamarxant, Manises, Cases Baixes, Riba-Roja, Guardamar del Segura, l’Atzúvia, Xàbia, Cabanes o Benicàssim, el Consell reduïa en un 90% el dispositiu de Brigades d’Emergència, deixant només 9 brigades de reforç i 5 autobombes per a tot el País Valencià, alhora que repartia entre els alts càrrecs de Vaersa (l’empresa pública amb més càrrecs triats a dit) 785.000€ en primes. 2012, com no podia ser d'una altra manera, començava pitjor: 5 milions d'euros i 1.000 efectius menys que l'any passat

Enguany hem tingut sort i durant la catàstrofe de Llocnou no hi havia més incendis a altres llocs, en cas contrari no hagueren pogut acudir brigades d’altres províncies i el Racó del Duc i la Safor hagueren caigut irremeiablement (de fet va arribar un moment ahir de vesprada on un simple canvi de vent haguera provocat la devacle).

En els últims 6 anys, mentre es cremaven la major part dels espais més emblemàtics de la comarca per falta de manteniment i recursos, Camps conduïa un Ferrari i presumia de les tonteries amb les que ell i el seu govern estaven afonant al País Valencià en l'absoluta ruïna en la que ens trobem. Fabra ha rebaixat un 38% el pressupost de polítiques forestals. Però és el que hi ha, tenim el que ens mereixem amb les majories absolutes, tenim el que ens mereixem amb polítics que públicament diuen “qui vullga muntanya que se’n vaja a Pirineus...”.
Perquè no invertir en els nostres boscos? Tenim l’índex d’atur més elevat d’Europa, perquè el PP no inverteix diners en la prevenció? Estaria invertint diners tant en mà d’obra i qualitat de vida con en la promoció dels pobles d’interior i en la imatge del País Valencià, prou lamentable de cara a un turista que vinga a alguna cosa més que al Sol i Platja. Però és evident que no els interessa. Sembla que els nostres boscos van camí de convertir-se en negoci per als nostres molt lamentables polítics. Imagine que ja vos sabreu de memòria la recepta neoliberal amb la que s'estan fent d'or els polítics, i que ja estan aplicant a l'educació i la sanitat: "quan vulgues privatitzar alguna cosa, degrada-la". Que cadascú faça la seua pròpia lectura.

Però recordeu que com denuncia Compromís, la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, normalment a través de l’empresa pública Vaersa, talla els arbres afectats pels incendis emparant-se en una presumpta restauració paisatgística de la zona i els regala a empreses que aprofiten aquesta fusta i obtenen un benefici d’ella. És a dir, en contra de la llei forestal, hi ha empreses que estan lucrant-se dels incendis.

I ja per a completar la jornada, mentre miràvem indignats i impotents la desaparició de 1.350 hectàrees de boscos, la major part formada per pins adults i carrascars solts, al més ocurrent dels ocurrents, al més improvisador dels improvisadors, se li ha clavat una nova tonteria al cap: arrancar els arbres dels parcs de Gandia per a substituir-los per superfícies diàfanes amb gespa, que para "més de gran ciutat". Un altre dia amb més calma en parlarem, ara estic massa encès en flames, com la Cuta.

Vos adjunte algunes fotografies d'allò que hem perdut:

Vessant nord de la Cuta

L'arrodonit i agut cim
El sender de ferradura de la Cuta
La verda i fresca font del Gauet a l'ombra de la Penya Negra


PD: quina merda de coincidència amb l’aniversari.


Més informació:

Las Provincias
Levante EMV
Radio Gandia
Fotografies a Las Provincias

Vos recomane el següent article a Las Provincias de Zoa Sanz amb conclusions de Xavi Ródenas i Jesús Vilaplana.

Retalls de premsa


Comentaris

  1. Salut amics! Òscar envia-li aquest article a Zoa (las provincias) o a levente emv, que segur que et publicaran una part. Millor selecciona tu un fragment que t'agrade que ocupe poc més de mig full i l'envies al seu mail. Segur que te'l publicaran, el text està molt bé i cal que els sentiments arriben a més gent i no des de les mateixes boques a les que la gent està acostumat, doncs hi ha gent que al veure el nom ja no llegeix i cal que el msm arribe fort i clar. Gràcies companys pel treball que feu. Un bon abraç
    xavi ródenas

    ResponElimina
  2. Club Esportiu Llocnou, Col·lectiu Vall de Vernissa, Centre Excursionista de Ròtova14 de juny del 2012, a les 12:24

    El Club Esportiu Llocnou, el Col·lectiu Vall de Vernissa i el Centre Excursionista de Ròtova volen comunicar que condemnen enèrgicament l'incendi forestal que ha destruït al voltant de 1.350 ha, entre la Safor i la Vall d'Albaida. Una part important de les muntanyes de Llocnou i Castellonet, que formen part de la serra d'Ador i al paratge natural de la Cuta. Estos paratges són un patrimoni, no només de Llocnou de Sant Jeroni, sinó de totes les persones que s'estimen la natura.
    Així mateix, volem demanar més contundència en la lluita contra la destrucció del medi ambient, així una major inversió en mitjans per a la prevenció dels incendis, la vigilància i la protecció del nostre territori.
    Volem agraïr també el suport de tota la gent que s'estima els paratges, que ha treballat en les tasques d'extinció o que n'ha estat pendent.

    Som club, som gent i som poble.

    Açò, mai més!

    ResponElimina
  3. Un bon article, dels millors que he llegit del tema, escrit amb el cor i la rabia

    ResponElimina
  4. Com diu Xavi Ródenas:
    "S'han cremat importants bosquets de carrasques (Quercus ilex) com ara els pròxims al pla de la Creu de Llocnou o els dels voltants de la font de la Xaca a Castellonet de la Conquesta, grans pinars de pi blanc (Pinus halepensis) com ara els del barranc del Frare o els del Pla de les Fonts de Terrateig, zones de matollar ombrívol de gran importància amibental per la seua maduresa i grau de conservació com ara murteres (Myrtus comunis) com les d'Alfauir i Castellonet o marfulleres (Viburnum tinus). Bosquetons de margallons (Chamaerops humilis), bosquetons de fleixos en flor (Fraxinus ornus)."
    Un desastre

    ResponElimina
  5. Muy buen artículo, muy emotivo y triste. Vivo en la zona, la rabia y la impotencia que sufrimos estos dos días no se lo deseo a nadie. Espero que encuentren pronto al autor del incendio y las pague con todas las de la ley.

    ResponElimina
  6. Enhorabuena por tu artículo, es realmente cierto. Yo vivo en Gaianes y los días del incendio para mi fueron de una gran rabia y tristeza. Cada vez que voy a la playa de Gandía me desplazo desde Gaianes hacia Beniarrés por el puerto y de ahí a Castelló de Rugat para seguir por los pueblos afectados por el fuego. Ahora no me atrevo a ir otra vez porque se que lo que allí vea me afectará terriblemente. No hay derecho y no debemos permitir que NINGÚN político permita ningún tipo de actuación en la zona quemada.Tan solo regeneración natural, prohibición total de actividades cinegéticas y otras ayudas sostenibles y positivas para el entorno que hemos perdido. Maldito quien o quienes provocaron esa catastrofe, ahora solo les deseo lo peor del mundo.

    ResponElimina
  7. Hola pense que s'ha de millorar la gestió forestal, però no amb vaersa que poca cosa fan, el que s'ha de fer son empreses comarcals amb l'ajuda dels ajuntaments per a agilitzar aquestes iniciatives i aprofitar els residus agroforestals d'una forma més eficient i així evitar incendis.

    ResponElimina
  8. No conec bé la zona, però, després de veure les fotos i haver llegit el text, faig meua la indignació de tot aquell a qui li esclaten els ulls assistint a un "esdeveniment" d'aquesta magnitud.

    ResponElimina
  9. Una verdadera llàstima, els mots pena , ràbia, impotència, tristor...no hi alcancen. El que ja s'ha perdut, no ho disfrutaràn els nostres fills, pot ser no ho recuperem mai per als nets....és aquest sentiment de perdua irreparable el pitjor de tot, de cosa ja feta sence volta enrrere...i un per què? llençat a l'aire. Si tan sols
    poguerem confiar en que no tornarà a passar, però ...

    ResponElimina
  10. Oscar: Has fet un article d'opinió a Las Provincias de air encara que breu com marquen les regles de publicació però molt descritptiu amb noms i llocs que els aficionats i usuaris de les zones coneixem i no s'havien publicat.
    És una pena conèixer els llocs descrits que han desaparegut amb el menyspreu dels malvats i la deixadesa dels polítics.
    Gràcies per la teva col · laboració.

    ResponElimina
  11. Desgraciadament, pense que el incendi ja ha tingut els seus minuts de cuota de pantalla i d'ací uns dies no s'enrecordarem més que uns cuants. Vaig coneixer la Cuta gracies a vosaltres i vaig disfrutar d'una bona jornada de caminar per tota ella. Em va agradar moltisim i ara plore, plore com continuaré plorant tot este estiu en tot lo que es va a cremar. Açó no acava més que escomençar. Prepareu-vos per que van à caure molts dels paratges que mes volem i ningú fará res per à que aixó no passe. Vivim en un país molt mediocre, en una societat molt mediocre i en una Comunitat molt mediocre, en uns politics molt mediocres i els mantenim un poble... ¡molt mediocre!... que com a poble no li dona cap importancia al seu medi ambient i viu completament d'esquenes à ell. Com diuen els castellans "no hay más ciego que el que no quiere ver".
    Ara estic molt disgustat, ja plorem un altre día un altra vegada.
    Salut i montanya.

    ResponElimina
    Respostes
    1. lamentablement compartisc la teua oda a la mediocritat

      Elimina
  12. Estupend article, com a exvei de rotova y amant de la muntanya, condene este fet y espere que siguen aguarrat el malabestia o malesbesties que uan fet

    ResponElimina
  13. Xiquetes i xiquets de L’ ESCOLA PÚBLICA DE PRIMÀRIA DE TERRATEIG18 de juny del 2012, a les 12:36

    Els xiquets de Terrateig tenim pena, tenim ràbia, tenim por, tenim “enfado”, tenim tristesa, tenim preocupació, tenim odi, tenim dolor per tot el que ens ha passat.

    Aquest incendi ens ha canviat el paisatge, ara està tot cremat. Ens han llevat mitja vida, el color, el paisatge, la riquesa, tot cremat. Ens han robat el nostre LLOC, on ara recordem les nostres vivències.

    Tenen zels, enveja… S’ han aprofitat per poder guanyar diners. És tot una injustícia. Hi ha irresponsabilitat. És com si el Reis Mags ens hagueren portat muntanyes, muntanyes de carbó.

    Al poble de Terrateig estem de dol, el nostre terme, tot cremat, és una catàstrofe medi-ambiental.

    Necessitem que ens ajudeu, tingueu empatia i entre tots reparem el mal que ens han fet. Els nostres ulls ja no ho veuran igual.

    Necessitem ajuda.

    Xiquetes i xiquets de L’ ESCOLA PÚBLICA DE PRIMÀRIA DE TERRATEIG

    ResponElimina
  14. Com be sospitàvem, l'incendi és provocat :( Maleïts fills de sa mare...

    ResponElimina
  15. ‘Açò mai més’. Col·lectius cívics de la Safor reclamen ‘més inversió per a les nostres muntanyes’ Veure l'article a InfoSafor

    ResponElimina
  16. http://www.infosafor.com/despres-de-lincendi-propostes/

    ResponElimina
  17. No hi ha dos sense tres: després dels incendis de Beneixeve i la Cuta, de regal 50.000 hectàrees als incendis de Cortes de Pallàs i Andilla

    El País Valencià en flames

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".