Una nova negligència a Barx calcina 266 hectàrees del Mondúver

L’any 2006 la pràctica totalitat del massís del Mondúver restaria calcinat en un dels pitjors incendis forestals que es recorden a la Safor; en aquella ocasió 15 mitjans aeris i 47 brigades forestals demostraren ser lamentablement insuficients per aturar la tragèdia. Ahir, només set anys després, s’ha presentat el mateix escenari: forts vents de ponent de fins a 80 quilòmetres per hora, terreny escarpat i inaccessible, una muntanya abandonada, una lamentable negligència i un inexcusable error d’estimació de la magnitud del desastre per part de la Generalitat: només 3 aeronaus i 3 brigades forestals.

Tal i com reclamaren els consistoris afectats, els mitjans destinats eren clarament insuficients; al terme de Simat no arribaven els avions i prompte el foc, ubicat a l’interior d’un barranc, seria declarat incontrolable assolint un front superior al quilòmetre i mig. Desallotjada les Foies, algunes cases de la Drova i el geriàtric, només l’amenaça del primer Gran Incendi Forestal de l’any afavoriria a l’endemà la presència de fins a 9 mitjans aeris, 11 brigades d’emergència i 6 dotacions de bombers que serien decisius per acotar l’incendi en les 266 ha finals.

Foto: Óscar Císcar. Dalt: Andrés Brines
En aquella ocasió un descerebrat cremant un contenidor a les Foies (què feia un contenidor a la vora d’una zona boscosa?) va destruir la totalitat del vessant nord i gran part de l’ombria i la solana del Mondúver. En aquesta ocasió uns xiquets tirant coets (sic) ha desproveït de verdor i vida tota la cresta muntanyenca entre el Penyalba, el contrafort més occidental del massís, i el cim, afectant també les flames al vessant oriental del mateix, a terme de Xeresa; la zona més afectada es troba entre Barx i la Drova, la vall verda condemnada novament a la grisor i la tristor.



Penyalba en flames. Foto: Alba Escrivá

La Cuta, la serra Grossa, el Toro, les Creus, el Massalari, la Banyosa, la Marjal, el Mondúver... què ocorre a la Safor? Cada incendi deuria ser un toc d’atenció a la societat i a les administracions per a extremar les mesures de prevenció d’unes muntanyes que presenten una vulnerabilitat davant del foc alarmant. Però l’hemeroteca ens torna a colpejar desapiadadament; entre 1995 i 2004 es produïren a la zona afectada, entre Barx i Simat, 38 incendis que afectaren 4.110 hectàrees; molts recordem les maldats d’un piròman que assolava estiu rere estiu el terme, provocant dades terrorífiques com els 13 incendis intencionats i les 152 ha del 1998, o les 196 ha del 1999. La zona, recuperant-se dels últims incendis dels anys 2002, 2005 i 2006, era un mar espès i tancat de coscolls, argelagues i estepes a l’espera d’una espurna que tornara a destapar la porta de l’infern. Lamentablement, com podeu veure ni tan sols es netegen les zones forestals adjacents als nuclis urbans...

Dues seqüències de l'incendi des de Xeresa


Després d'una llarga nit d'angoixa i malsons, hem d'aplaudir i agrair el valor d’uns bombers i brigades de grans sacs escrotals que, malgrat els retalls i les precàries condicions laborals, han tornat a donar la cara evitant el desastre.

Vessant est afectat per les flames
Vessant sud, afectat en la pràctica totalitat per les flames, des del Penyalba fins el Mondúver

Articles relacionats

El Mondúver per Xeresa
La ruta dels corrals del Mondúver

Comentaris

  1. Odie llegir aquest tipus de notícia

    ResponElimina
  2. Asco odio y rencor...Pa algo cuya esencia es incorruptible en un pais donde el 90% de la sociedad esta corrompida, y ahora esto...Sinceramente esto es un puto genocidio y el autor es peor q un puto dictador...Sinceramente tiene mas alma la montaña q la puta sociedad en la q vivimos.Ver como los politicos roban,como la gente comproba pisos y los vendian en un año por 15 veces lo q les costo,q la gente se odie y chismirree sobre los otros, q se maten entre ellos,q hagan guerras, lo veo ya hasta normal xq esta dentro de la condicion humana y se repitio durante mas de 2000...Pa lo unico bueno q nos qeda y pasa esto...Sinceramente deberian poner el patibulo y ejecutarlos publicamente,pa lo demas no aceptaria la pena de muerte,pero qien daña a lo mas vello del mundo se merece lo peor.

    ResponElimina
  3. Perdon queria decir "2000 años" y "bello" es con b no con v...Estoy un poco alterado.

    ResponElimina
  4. El Penyalba i el Montduver han sigut dos dels escenaris en que més he disfrutat à les montanyes de la Safor. Les ha recorregut pero tots els costats i m'han costat moltes llágrimes els ultims anys, al igual que tot lo queha anat desapareguent a la resta del nostre territori.
    Ja no hem queden més llágrimes perque ara cuand camine per cualsevol montanya ja em despedix d'ella per si de cas. De fet, moltes vegades, cuand eixim ja diguem "anem a fer la...(fica la montanya que vuilgues) avans de que es creme...". No em queda la menor duda de que al final no quedará res.

    Salut i montanya.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".