Els Gegants de les 3 Nacions: una travessia als Pirineus
Xavier Cervera, membre del col·lectiu A un tir de pedra, ha tingut l’oportunitat de realitzar la travessia pirinenca dels Gegants de les 3 Nacions el mes de setembre de 2021, i ací en teniu la seua crònica.
Qui no ha somniat alguna vegada en fer una travessia pirinenca, caminant durant dies, fent nit en refugis i ascendint cims emblemàtics? De ben segur que molts de vosaltres ja n’heu fet alguna d'aquestes llargues travessies. Però, cert també, que per a molts altres muntanyencs continua sent això: un desig. I és que quan se sent la crida de la muntanya, no només desitgem passar-hi el dia trescant amunt i avall, sinó també fer-hi nit, i rebre el sol daurat de l'alba allà, en aquell bell i silenciós indret, per a continuar, tot seguidament, la nostra marxa de bon matí.
Lògicament, escometre una travessia d’uns dies implica diversos aspectes molt importants, com tenir una condició física adequada, però també una organització diferent, ja que haurem de carregar durant moltes hores amb una motxilla d’un pes considerable, fàcilment d'uns 8 o 10 quilos, en la que no podrem oblidar cap cosa important, ni tampoc posar-ne cap d’innecessària. És necessari, per tant, una llista detallada del material que podrem necessitar.
El darrer mes de setembre l'atzar em va ser benèvol, i em va oferir l’oportunitat de realitzar la travessia dels Gegants de les 3 Nacions en companyia d'uns amics. Així que, pensat i fet, i cap allà! La travessia dels Gegants és relativament nova, però l'artífex d'aquesta ruta d'alta muntanya és en Alejandro Gamarra, Jan, muntanyenc de llarga experiència que durant 28 anys ha estat guarda del refugi de Certascan, a la Vall de Cardós. Juntament a aquesta travessia, en Jan també organitza les travessies de Portes del Cel i Camins de Llibertat. És, per tant, un itinerari dissenyat per una persona amb una experiència incontestable.
La travessia recorre el Parc Pirinenc de les Tres Nacions, i ens porta als sostres de l'Arieja francesa, Catalunya i Andorra: el Tristaina (2.878 m), la Pica d'Estats (3.143 m) i el Comapedrosa (2.942 m). És una travessia d'entre 4 a 6 dies de duració, a l'estil de moltes altres que s'organitzen actualment al Pirineu: des de que l'any 2000 la pionera travessia de Carros de Foc va marcar el camí, se n'ha arribat a la vintena que podem gaudir als Pirineus a hores d'ara.
Per la nostra part, l'experiència amb l'organització ha sigut satisfactòria, la qual s'ha fet càrrec de la gestió de les pernoctacions als refugis, de l'assegurança de cada membre, així com del transport, el primer dia, des d'Arinsal fins a Serrat, on hem començat l'itinerari.
Hi ha diferents opcions per completar els Gegants de les 3 Nacions en funció dels dies que tingam disponibles: 4, 5 o 6. En el nostre cas, vam triar l'opció de 5 dies, que prescindeix de l'etapa d'Arinsal fins a Serrat. Aquesta etapa entre boscos comunica ambdues poblacions andorranes i, encara que és un tram de gran bellesa, és diferent a la resta d'etapes en el sentit que mai s'arriba a perdre de vista totalment la conurbació i la densitat humana del petit principat.
Per tant, l'itinerari de la nostra travessia ha quedat d'aquesta manera:
Track del nostre itinerari complet |
Etapa 2: Refugi de Forcat - Gîte de Mounicou.
Etapa 3: Gîte de Mounicou - refugi de Pinet.
Etapa 4: Refugi de Pinet - refugi de Vallferrera.
Etapa 5: Refugi de Vallferrera - Arinsal.
El primer dia vam arribar a Arinsal a última hora de la vesprada, amb el temps suficient per fer el check-in a l'hotel, i passar per la botiga de material d'esport que fa d'enllaç entre l'organització i els muntanyencs. Allà ens van indicar que a l'endemà a les 9 del matí, puntualment, ens recolliria una furgoneta per dur-nos fins a la població de Serrat, inici del nostre recorregut. En la tenda també ens van proporcionar un pack: el mapa, editat per l'editorial Alpina, la samarreta tècnica de la travessia i un Buff:
Pack de benvinguda |
Etapa 1: Serrat - refugi de Forcat.
Etapa 1 |
El camí comença allà mateix on ens ha deixat la furgoneta, a l'entrada del poble, on ben fàcilment hi trobarem la indicació del camí. La senda transcorre acompanyant el riu Tristaina, en paral·lel a la carretera que puja a les pistes d'esquí. Passarem el Planell d'Encodina, un magnífic berenador i zona i d'acampada, que ens farà vindre ganes d'aturar-nos, jeure-hi a l'herba i escoltar la remor del vent entre els avellaners i el frec de l'aigua córrer coster avall. Camí amunt, veurem clarament la transició de la vegetació feréstega i ombrívola de l'avellanosa, a una de més dispersa i lluminosa: estem arribant a l'estació d'esquí Ordino - Arcalís.
L'estació d'esquí Ordino - Arcalís |
Aquest últim tram transcorre per pista forestal: la carretera vella. La terra batuda no té el caminar alegre d'una senda, però ens permetrà de guanyar un poc de ritme. Un cop a tocar de l'estació d'esquí, deixarem la pista i prendrem un sender a mà dreta que, camina que caminaràs, amunt amunt, i pel mig d'un coll, ens portarà al primer dels grans i bellíssims estanys de la travessia: l'Estany Primer (2.249 m).
La collada |
Després de passar l'Estany Primer, passarem l'Estany del Mig (2.298 m), per una senda fàcil de molt bon caminar, que ens portarà a l'Estany de Més Amunt (2.306 m): són els anomenats Estanys de Tristaina.
L'Estany Primer. |
De sobte, allà dalt d'un cim, veureu una enorme i rutilant estructura metàl·lica: és el Mirador Solar de Tristaina, situat al bell mig del cim del Peyreguils (2.701 m) i inaugurat aquest mateix any 2021, un gegantí cercle d'acer, visitable i transitable, amb unes extraordinàries vistes sobre els estanys de Tristaina i la Pica d'Estats.
Allà al fons, el Mirador Solar de Tristaina |
A partir d'aquí, el camí comença a perdre la lleugeresa per moments. Com podreu observar a les fotos, el paisatge experimenta un canvi molt acusat, desapareix la forest per deixar-hi pas als elements que veritablement regnen els cims i crestes dels Pirineus: l'aigua i la roca. Serà el moment de lligar-se bé les botes, i traure forces per pujar la primera pedrera de la travessia.
Es tracta d'una pedrera de blocs grans, poc tècnica, que només demana una mica de paciència. Una vegada haurem trescat la pedrera, ja tindrem guanyat el coll de Tristaina (2.678 m), i entrarem de ple a l'occità Parc Natural Regional dels Pirineus Ariejans. Als nostres peus, l'Estany Forcat i, a mà dreta, el camí d'ascens al Pic de Tristaina (2.878 m), el primer dels 3 Gegants. Arribats en aquest punt, podem decidir si desviar-nos i pujar al cim, o continuar recte cap al refugi. La guia de la travessia adverteix que és un tram amb una certa exposició; cal dir, però, que, encara que la pujada al cim cresteja una mica, no és un pas complicat si, per exemple, heu fet el cim del Benicadell, a cavall entre les comarques de la Vall d'Albaida i El Comtat. Si creieu que no hi pujareu tranquils, o aneu una mica desfondats del primer dia, potser és millor no anar-hi al cim.
Cim del Tristaina (2.878 m) |
Un cop de tornada al camí principal, el que ens durà al refugi, descendirem una pedrera que, xino-xano, ens portarà fins a tocar de l'Estany Forcat.
De seguida, veurem el refugi a l'altra banda de l'estany. Una senda amable continua per la mà esquerra de l'estany i, en relativament poc temps, haurem arribat a les portes del refugi.
Estany Forcat |
El refugi de l'Estany Forcat (2.445 m) de la Féderation Française des Clubs Alpins et de Montagne (FFCAM) és, de tots els allotjaments on hi hem fet nit durant la travessa, un dels que ens ha agradat més, tant per la ubicació en un indret de gran bellesa, com pel tracte rebut per en Guillaume, el seu guarda, que és una persona de savoir faire que ens ha fet sentir com a casa. El menú d'estofat de vedella per sopar va ser molt reconfortant, sobretot després de la dutxa freda! -atès que no hi havia aigua calenta disponible-. Una vegada fet el corresponent registre, vam descarregar les motxilles a la nostra habitació, dutxes, unes cerveses ben guanyades i a sopar i descansar d’una primera jornada que no és precisament curta.
Dyango, l'ajudant d'en Guillaume, al refugi de l'Estany Forcat |
Etapa 2: Refugi de Forcat - gîte de Mounicou.
Etapa 2 |
Etapa 3: Gîte de Mounicou - refugi de Pinet
Etapa 4: Refugi de Pinet - refugi de Vallferrera
L'Estany de Sotllo. |
Segons anirem baixant, les vistes canviaran radicalment, i perdrem de vista el paisatge quasi-lunar. Torna la vegetació de matoll i avet, els rierols humils però potents, i el conjunt guanya un aire més pacífic.
Després de fer cim a la Pica d'Estats, i en direcció al refugi de Vallferrera baixant pels plans de Sotllo, la natura ens depara bellíssims paisatges pirinencs, de clares aigües i foscos avets, frondosos prats i cels d'aquarel·les.
Etapa 5: Refugi la Vallferrera - Arinsal
- Pàgina oficial Els Gegants de les 3 Nacions.
- Mapa-guia del Parc Pirinenc de les 3 Nacions.
- Notícia del primer mapa del Parc Pirinenc de les 3 Nacions.
- Pàgina oficial del Parc Natural de la Vall de Sorteny.
- Pàgina oficial del Parc Natural del Comapedrosa.
- Pàgina oficial del Parc Natural Regional dels Pirineus Ariejans.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada
La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".