El Regall del Benicadell

El Benicadell o Penya Cadiella, nom per la que era coneguda pels àrabs, és una de les muntanyes més boniques i elegants de tot el País Valencià. Amb 1.104 m d’alçària i 25 km de llargària, aquest potent anticlinal d’origen cretàcic es veu retallat per abruptes i fortes pendents. Hui pujarem pel "Regall", la pujada menys coneguda i trepitjada d’aquesta popular muntanya. De fet, mai m’he creuat amb ningú al "Regall".



Mapa detallat, perfil i estadístiquesCom arribar-hi


El Regall del Benicadell nevat
Pujarem amb el cotxe fins el port de Salem, on començarem a caminar per una pista forestal, la qual deixarem als poc metres per agafar un camí a l’esquerra que passa per uns bancals d’ametlers; el camí es transforma en senda i baixa fins un camí de formigó pel qual seguirem, en direcció lògica, cap al "Regall".

Creuarem el barranc i veurem davant nostre la forta pedrera per la pujarem; el camí no te pèrdua, recte i amunt sempre, flanquejat pels impressionants murallons que ens acompanyaran pràcticament fins al cim. Un advertiment, quan arribeu a la segona rampa o dors del "Regall", que es troba a pocs metres de la cresta cimera, no hi ha que intentar accedir a ella perquè molt a prop del cim la cresta es talla de sobte i obri un buit que només es pot salvar amb l'us de cordes i material de escalada.

El Regall

Per arribar al cim cal seguir l’estreta sendera què, arrimada a la part baixa de la cresta, ens durà al collet del Pouet, al qual conflueixen totes les sendes abans d’enfilar la última pujada per arribar per una senzilla i aèria cresta al cim del Benicadell.

El cim del Benicadell

La baixada la podeu fer per la senda que baixa per l’altra vessant de la muntanya, i que arriba fins la casa forestal, on agafarem la pista forestal que, sense perdre altura, ens durà al punt de eixida; no agafeu cap drecera cap a baix, o anireu a parar a Ràfol de Salem.

Cresteria de la vessant oest del Benicadell
El Regall





Rutes rel·lacionades:






Comentaris

  1. Un extracte de Rafael Cebrián al voltant del Benicadell:

    "La majestuosa sierra de Benicadell se yergue con fuerza en el paisaje, coronada por su elegante cresta rocosa reconocible a grandes distancias: sus perfiles, según las distintas vertientes, son facetas de una misma montaña, que es siempre la misma y diferente. La nítida morfología amurallada del largo dorsal orientado hacia el todavía distante mar, separa con sus espadines calizos dos comarcas naturales, dos amplios valles profundamente marcados por la milenaria intervención del hombre, la Vall d’Albaida y la Foia del Comtat, a la vez que sirve a una convencional frontera provincial entre Valencia y Alicante."

    Rafael Cebrián Gimeno. “Por las cumbres de la Comunidad Valenciana: 50 montañas escogidas”.

    ResponElimina
  2. Sols he pujat una vegada pel Regall i va ser amb Germà. Bonic de veres aquest camí. Val la pena.

    ResponElimina
  3. Yo he fet varies vagades el Benicadell pero mai per açi, aixina que no tardare en ferla. Algu s´apunta??????

    ResponElimina
  4. Jo estic de baixa paternal :D, en altra ocassió será :D

    ResponElimina
  5. Respecte al castell del Cid, tal i conta la gent, Internet i algunes referències qe m'he trobat, no es troba al cim del Benicadell, tal i com la llegenda atribueix a la penya Cadiella. La Penya Cadella del Cantar del Mio Cid del segle XI correspon al castell de la Carbonera, situat a la penya del Castellet, al nord de la serra del Benicadell i a 660 metres d'altitud. Es tracta d'un antic castell musulmà que el Cid prengué en possessió.

    Per tant, no busqueu el castell del Cid al cim del Benicadell (on per altra banda no hi ha massa espai per a la seua ubicació). Està a la mateixa serra, a La vessant nord.

    ResponElimina
  6. Hello Oscar!

    El sabado hare esta pero con la diferencia qe subire x beniares andando y luego tirare x el sendero q tira a atzaneta y bajare en el desvio hacia gaianes para ir a gaianes.

    Cual es tu favorita pa subir al cim?por las fotos yo diria esta...xq en verdad el tramo ultimo de subida de beniatjar y atzaneta y la de rafol coinciden ahi,el regall apenas se solapa con ninguna.

    Gracias x tus aportaciones de ideas geniales.Por ellas no tengo q hacerme pajas mentales de x dnd subir sin qedarme a medias ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs esta personalment no l'he fet, com pots veure a la capçalera l'article és de German. A mi m'agrada molt la pujada pel Ràfol, la d'Atzeneta és llarga però etnològicament fascinant, la de Beniatjar cal fer-la, és la clàssica entre les clàssiques... Pot ser només la de Gaianes siga la més monòtona per enfilar la solana...

      Elimina
    2. Baix la meua opinió la pujada que mes m´agrada es desde Rafol,passajar per la senda fins el portet i enfilar la que puja a les Planisses es una maravella -

      Elimina
    3. He estado pensado y me ha venido a la mente...De donde sacas las fotos aereas???tienes varias x ahi...dudo q las hayas hecho cn helicoptero,jajaja....hablando de helicopteros,cerca de benicoler hay una escuela de vuelo q cn un curso de 40e,puedes volar 15min dsd un avioncito peqeñin sin puertas...si qieres t paso el num de telefono...

      Dw

      Elimina
  7. Què en sabeu del regall? En alguna època glacial ha arribat a ser glacera?. He sentit dir que si i que no. El seu punt geogràfic, lliure del sol de la vesprada, i la seua orografia, conviden a pensar que és possible que formarà una petita glacera. Com que jo no ho entenc molt, m,agradaria una opinió d, algú que en sàpia més. Vaig observar quan baixava pel regall estries en les parets, i em vaig preguntar si seria efecte del gel

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs no sabria què dir-te, tampoc som experts en geologia; és més que evident que les glaceres es serien ben persistents a glaciacions passades, de fet una glaciació que podríem qualificat com anecdòtica com la menuda edat del Gel, amb màxims als XVIII i XIX, va propiciar la pròspera indústria del gel i les neveres. Però fins a quint punt glaciacions com la de Quaternari influïren en el relleu de la serra ja se'ns escapa de la mera especulació. Deixem la pregunta oberta per si algú ens vol contestar. Salut!

      Elimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".