El Señor de los Ladrillos: las dos Plazas*

"Tot va començar amb la forja de les Rajoles de Poder. Tres serien per als banquers, set per als empresaris i nou per als homes. Però Saurànsar va forjar en secret la Rajola Única; una rajola per a governar-los a tots, una rajola per a trobar-los, una rajola per a corrompre'ls i despertar en ells la cobdícia en la terra de Mordoristan, on s'estén la corrupció. Derrotat per IsilZParo i perduda la Rajola Única, el Senyor Fosc tornaria amb la indefinida forma de Saurajoy, que tancat a l'interior de la Torre Negra de Gènova enviaria als seus terribles Nazgûls amb l'únic objectiu de trobar i sotmetre al món de nou sota el poder de la Rajola. En un menut regne de la Terra Mitjana anomenat Isengandia governava Saruorró, el més poderós dels engominats mags al servei del Senyor Fosc. Posseït per la influència de la rajola, Saruorró tancaria les fronteres del regne als elfs i nans per no ser “gent de bé” i assolaria el país dels hòbbits, les Foies, per a convertir-se en l'únic senyor de tota la Terra Mitjana en tornar a ficar en marxa el poder de la Rajola, planificant com a centre de poder la construcció de la torre maldita d'Orthanc, amb 1.500 estances, a les pantanoses terres de l'Ahuir per a ofrenar noves glòries a Mordoristan. Saurajoy, acorralat per unes malèfiques forces conegudes com els mêrkats, necessitava un exèrcit per combatre el setge de Théomerkel, pel que Saruorró es va comprometre a proveir-se'l, arrasant els boscos del Clot de la Mota i del Baladre i amb ells els seus habitants, els garrofEnts, per a construir una fortalesa on crear una nova raça de fers lluitadors, els gladiators, un exèrcit que reforçaria contractant uns mercenaris bàrbars i cruels proveïts de capa, montera i vestit de llums; Saruorró deixaria una terra assolada d'on fugirien els hobbits i els homes i on s'establirien hordes d'orcos, trolls i trasgos sorollosos per a practicar un antic ritu pagà, el bôt-he-lló...".

Recordeu la pel·lícula? Quina ràbia, quina malícia, quin mag més odiós i malvat, veritat? Doncs a un món paral·lel, casualment el nostre, hi existeix l’alter-ego de Saruorró, un personatge que malgrat canviar la vareta màgica per la vara d’alcalde es disposa a fer les mateixes maldats, però amb la diferència de que molts dels espectadors ara li riuen les ocurrències. L'últim capritx del més ocurrent dels improvisadors, l'alcalde de Gandia Arturo Torró, és remodelar els parcs (començant pel Clot de la Mota i el Baladre) per a crear “parques de gran ciudad, verdes, con césped, abiertos, que la gente pasee y disfrute de ellos”. Vol parcs diàfans perquè “el Clot de la Mota es un desastre absoluto, una acumulación de árboles. No hay una estrategia de montaje y no cumple ninguna función. Han ido solo montando árboles y más árboles". Analitzem tan sabies paraules: parcs oberts i sense arbres... en ple estiu? Tenim que recordar-li a l’alcalde i regidor de medi ambient que la presència d’arbres és absolutament necessària a una regió on els estius són sufocants i abrasius? Tenim que recordar-li nosaltres, simples mortals, que quan arriba la calor la gent fuig de places com les del Prat, Jaume I, Navarra o de la Marina, diàfanes i sense ombra? Eixa acumulació d’arbres que rebutja i que “no cumple ninguna función” és la que ens permet disposar de menuts bosquets MEDITERRANIS a la ciutat, menuts reductes que ens aporten ombra, qualitat de vida i on els amics i veïns es reuneixen, juguen els xiquets i les mascotes i descansen els iaios. Bé que s’ha aprofitat de l’ombra dels arbres per a instal·lar un mercat medieval on no anirien ni els fardatxos amb la calor asfixiant que estem tenint! Vol que la gent “disfrute de ellos” però desmunta dels parcs els jocs infantils i les úniques pistes de futbol i de bàsquet que resten a la platja? Com gaudirà la gent durant els 10 mesos on cal desestacionalitzar la platja a l’enorme solar que deixarà el circ romà? En quin estat quedaran els seus jardins zen després dels "botellons" que cada cap de setmana envaeixen la platja? Quina superfície per a jardí deixarà al Baladre després de la construcció d'un futur auditori?

Benvinguts a Mordor


“De algarrobo y adelante”

Continuem amb les sucoses paraules d’un alcalde que afirma que els seus parcs "son otra cosa diferente y no se lo voy a explicar a Orengo y a Moya porque no lo van a entender. Han tenido muchos años y ellos son de algarrobo y adelante”. Permeteu que em sorprenga, però és realment preocupant que la persona que decideix el futur de Gandia tinga una ignorància i un menyspreu tan absolut de l'entorn on viu. El garrofer (Ceratonia siliqua), l'olivera (Olea europaea), la carrasca (Quercus ilex rotundifolia), la morera (Morus alba) o el pi blanc (Pinus halepensis) que tan menysprea, agraden estèticament o no, són els nostres arbres tradicionals i fins i tot alguns d'ells autòctons, els que millor estan adaptats a la nostra climatologia, i en aquests temps de crisi els que menys manteniment i aigua necessiten per a créixer, conjuntament amb altres espècies ben adaptades a la sequera com la curiosa i punxosa corísia (Ceiba speciosa). L’alcalde deuria ser conscient de que quant més gespa i plantes exòtiques vulga plantar, més diners costarà el seu reg i manteniment (després de jugar a ser president del CF Gandia deuria saber l'altíssim cost de regar i mantenir la gespa d'un estadi). Per cert, cal recordar que al bell mig del Clot de la Mota hi ha un espai obert, verd, amb gespa i palmeres tal i com Torró descriu, el qual a més disposava d’uns bonics parterres de pitospòrum que han segut arrancats amb la instal·lació del mercat i circ romà.

Destrossant el Clot de la Mota
El "desastre" del Clot de la Mata. A l'esquerra apunta el Maremàgnum


És una atribució de l’alcalde menysprear als tècnics municipals?

Ara ve quan la maten: ”...para lo que se ha confiado a personas entendidas en la materia de cara a evitar lo que ha ocurrido en los últimos años". Las “personas entendidas” són una paisatgista, la qual no dubte siga una magnífica i excel·lent professional. Però no és normal ni admissible que un senyor amb eixe càrrec públic tire per terra la feina d'enginyers forestals i biòlegs, menyspreant l'ofici dels tècnics i empleats municipals que durant dècades han omplert Gandia de zones verdes i arbrades ben adaptades, formant magnífics jardins com els de l’Alqueria Nova, l’Estació, Jardinet, els parcs de l’Est o el de Joan Fuster.

El "desastre absoluto" del Clot de la Mota abans de ser destrossat per l'ajuntament. Realment vos ho sembla?

L'altre "desastre absoluto", el Baladre i els seus espais esportius que desapareixeran

Al final tot es resumeix si analitzem la frase on afirma que el Clot de la Motano cumple ninguna función. Torró no és un polític, sinó un empresari que està dirigint l’ajuntament com una empresa on només val allò que done diners. La seua perspectiva és la següent: un circ romà pot fer diners? doncs fora arbres. El garrofer, la morera i com ell diu altres matolls “inservibles” no fan diners? fora. Amb un camp de golf, una carretera al bell mig de la marjal i un passarel·la per damunt d'unes dunes amenaçades promocionaré millor l'urbanització de l'Ahuir? que foten als ànecs, a les canyes i les dunes. Amb un auditori faré negocis? fora el parc del Baladre. Una escoleta infantil no genera diners? a privatitzar-la. Una platja verge per a què val? per a construir "xiringuitos" de 1.000 m2 i ressorts. Eixes són les reflexions d’un home que no ha volgut evitar el tancament de l’aula de la Natura del Centre d’Interpretació de la marjal, que ha abandonat el paratge natural Parpalló-Borrell i els estanys de l'alqueria del Duc, que volia substituir til·lers per tarongers amb la justificació "tècnica" de ser més del seu gust, més “valencians" i que es disposa a canviar les moreres de la platja de Gandia per unes palmeres caríssimes de mantenir per la plaga del picut que taparan les vistes d'uns veïns que han pagat preus desorbitats per disposar d'un apartament de primera fila.

Tant que es preocupa de la imatge de la platja arrancant arbres, planificant jardins zen i organitzant espectacles de tant dubtosa rendibilitat que necessita regalar entrades per a salvar l’aparença, cóm és possible que a mitjans de juny estiguen les voreres de la platja en primera, tercera i quinta fila alçades i en obres? Eixos treballs no depenen de Costas, tal i com s’excusa per a que una de les platges millor equipades del País Valencià la primera setmana de juliol fins la setmana passada ni disposava de lavabos públics ni per suposat els quiosquets. Fins a cinc vegades modificaren els projectes dels “xiringuitos” provocant un retard que justificaren, davant les merescudes crítiques dels empresaris, només amb un “Orengo lo habría hecho peor”. Parlant de "xiringuitos", tal i com ha denunciat el Bloc Compromís i PSOE hi ha un expedient sancionador de Costas gràcies al qual es va paralitzar l'inici d'unes obres sense autorització per una empresa constructora municipal a la platja de l'Ahuir; Torró ho va negar, però com s'atrapa abans a un mentider que a un coixo ha eixit a la llum que es tractava d'un quiosquet de 1.000 metres quadrats amb pistes de ball i chill-out, un destrossa tan gran a un entorn natural que necessitarà la polèmica reforma de mediambient, aquella que permetrà reclassificar les dunes, per a construir-lo l'any 2013.

"Faig el que em rota", genial il·lustració de l'amic PJ


Forçant el consumisme a un país trencat 

Perquè concentrar tot l’esforç exclusivament en juliol i agost oferint una lamentable imatge la resta de mesos, quan la pretensió era desestacionalitzar la platja? La gent que ve a Gandia no busca jardins zen, romans, indis i vaquers ni molt menys corregudes de bous, venen per una platja a la que li falten serveis i per contra li sobren excavadores, pales, brutícia, sorolls i molèsties. Torró s’ha jugat tot l’estiu a una única carta, els espectacles de pagament: circ romà, concerts, bolera, bous, xiringuitos, espectacles diversos... Una despesa molt elevada que s’ha topat amb un greu inconvenient: els espanyols ja no compren; les famílies que encara tenen suficient poder adquisitiu per a estiuejar a Gandia ja tenen prou pagant l’hipoteca, l’educació dels seus fills, el copagament farmacèutic o les pujades d’impostos, llum, gas i combustibles, tot amenaçat per un nou retall d'estiu perfecte per a promocionar el turisme, la pujada de l'IVA als productes de primera necessitat. Però tots els esforços, no sé si voluntària o involuntàriament, estan orientats a atraure famílies amb xiquets: un circ romà amb espectacles i parc d’atraccions, una bolera amb una planta dedicada als més menuts, espectacles i cercaviles... però tots ells es troben enclavats en zona de guerra. Perquè el cap de setmana, a l’entorn dels espectacles del molt educat Torró fa por passejar, amb o sense xiquets; el “botelló” s’ha instal·lat a cada cantó i a cada portal junt a maleters de cotxes oberts amb la música al màxim per a desesperació d'uns veïns encabronats pels sorolls del Maremàgnum, de les discoteques i de l'antic auditori Arena; la ubicació de policies a la plaça Ciutat Ducal, casualment davant de la casa de l’alcalde, ha traslladat els macro-“botellons” al parc del Baladre, situat junt al centre comercial; el carrer de l’Armada Espanyola, el d’accés al Maremàgnum, fa por fins per als més majors: el soroll, els crits i el consum d’alcohol a la via pública no són res comparat amb els espectacles oferits cada cap de setmana per un restaurant que, promogut per un regidor de l’ajuntament, organitza comiats de solter desenfrenats sense que la policia faça res per a evitar-ho. Resulta com a mínim contradictori i d'una planificació realment lamentable que s’estiga promocionant com a zona d’oci per als mes menuts i les famílies el triangle comprés entre Falkata, Bacarrà, Coco-loco i la zona de pubs alhora que l’ajuntament permet –i promociona- la festa desenfrenada. Tot un exemple de cóm portar turisme de qualitat a la platja de Gandia!!.

Però potser les excavadores, les obres i el soroll formen part de les platges temàtiques? Benvinguts a Mord... dic a Espanyistan! En fi, com diu a Twitter @arturotorro: "Seamos positivos y creamos en la playa de #Gandia, y el que no se la crea que se aparte y no moleste". Si és que ja no queden demòcrates com ell!!


I fins ací la segona part de la pel·lícula del món alternatiu. A l’altra realitat els arbres-Ents marxaven molt enfadats a Isengard i derrotaven a Saruman, tornant a repoblar la zona assolada. A la nostra realitat lamentablement els nostres autòctons garrofers, oliveres i pins que tant menysprea l'alcalde no tenen eixa capacitat. Una llàstima. Només em resta fer meues unes encertades paraules de Josep Miquel Moya parlant de l'alcalde, "la ignorància i la vanitat són una combinació molt perillosa en mans d’un governant" i acomiadar-me per hui de vosaltres recordant una vella cançoneta de Gabinete Caligari, "Delirios de grandeza", una cançó amb un ritme castís molt adequat amb la nova Gandia:

"Sentir como las horas van cayendo
por las manecillas del reloj.
Ver que se aproxima ya el momento
de cumplir al fin una ilusión.
Tu fuiste un olvidado de la suerte,
un gran cero a la izquierda sin opción.
Hoy la vida va a corresponderte
aquí estoy para cantarlo con mi voz

Andar pisando el suelo con firmeza,
notar que se están haciendo realidad.
Tus delirios de grandeza
como la naturaleza
cuando se desata un vendaval.
Llenar de pajaritos la cabeza
vas a ser mejor que los demás.
Quién en sus delirios de grandeza
dime quién no ha imaginado ser un as.
Andar pisando el suelo con firmeza,
tocar el firmamento y los planetas.
Notar que se están haciendo realidad
tus delirios de grandeza
como la naturaleza
cuando se desata un vendaval.
Qué es preciso delirar
para bien o para mal.
Delirios de grandeza que se hacen realidad."

(*)El títol de la pel·lícula està traduït seguint l’actual normativa municipal sobre l’ús del valencià a la ciutat.



Retalls de premsa:

Dossier de premsa de l'ajuntament

Las Provincias
Radio Gandia Ser


Imatge: Manel Fontdevila
Actualització 02-10-2012

Tal i com denuncien els Verds, els pins que talaren del Clot de la Mota per a muntar el Maremàgnum, que va resultar en un rotund fracàs amb cancel·lacions d’espectacles i regals massius d’entrades per a aparentar, han mort. Els arbres, de més de 20 anys, foren traslladats a l’estiu a preses i carreres al parc del riu Serpis, una operació delicada i molt complicada, inviable a l’estiu. El Clot de la Mota resta, a dia de hui, abandonat, completament ple de fem i deixalles, oferint una trista imatge als turistes. En fi, així ens va!

Comentaris

  1. Sóc dels que considero que la Platja de Gandia necessita actuacions i esdeveniments d'oci i que els turistes no tinguen una altra alternativa que passejar-la primera fila de cap a cap perquè no tenen on anar.
    Ara estic observant la depreciació galopant de la qualitat de vida a la Platja de Gandia a conseqüència del gamberrisme dur i el botelló sense control. La nostra platja s'està convertint en el lloc preferit de la joventut irrespectuosa en el seu comportament. Temps al temps acabarem per no tindre ni el turisme convencional encara que sigue de baix poder adquisitiu i s'està omplint de comiats de solter, gamberros, alcohol, drogues i no dormir els habituals turistes que a poc a poc estan deixant de vindre. És una pena i cal posar remei a la màxima urgència si no volem acabar com Salou i Lloret de Mar que allà ja no es pot anar perquè fa anys van començar a aterrar com a Gandia, botellons, borratxos, destrossa mobles urbans, cotxes etc .
    Que Déu ens agafe confessats perquè ens estem carregant el Turisme i em fa pena que l'Ajuntament pense en turisme de qualitat quan no fa res per evitar el principal problema que té perquè aquest Turisme no es vinga asi.
    Salutacions,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Estic completament d'acord amb tú, si a esdeveniments, preferiblement gratuits ja que com be indica Oscar els turistes per no gastar no van ni al mcdonalds. Els mercats medievals, cercaviles, concerts, la fira per als xiquets, el nou centre comercial, inclòs certes activitats del maremàgnum són perfectes per al turisme, però són espectacles de cap de setmana que comparteixen espai amb el gamberrisme, l'alcohol i la juerga a l'estil Salou-Lloret de Mar, a lo bestia, a lo salvatge. Compartiré amb Oscar que dissabte passejava pel carrer Armada Espanyola, entre una cafeteria i el rte. Delfín, i s'acabava el món!! però després al rte. Obélix molt pitjor encara!!! anava amb el meu fill i vos jure que no torne a passar per la zona. Em va saber mal vore la fira medieval i la fira de xiquets buida, però més em va fotre que els cines del centre comercial, amb lo content que estic per viure tot l'any a la platja, a l'estrena d'Spiderman, fòrem 10 a la sala, 3 taules al restaurant i 2 pistes a la bolera (poc futur li veig). A l'ixir del cine el parc Baladre era Saigón, mon fill flipava amb la burrera i el gamberrisme de la zona.
      Resultat: perque visc a la zona, o tornava sa tia. Imagineu els turistes. Així que senyor Torró o responsables de l'ajuntament, per favor feu algo que l'imatge de la platja de Gandia és, tal i com em comenten els meus veins madrilenys de l'apartament de la platja, penosa.

      Per cert, puc tolerar el soroll del Maremágnum, he aguantat estoicament l'animalada de soroll que feia l'auditori, l'animació de l'hotel Bairén 2 no em deixa vore la televisió... pero m'aguante pel be del turisme. Però no podem permetre que es promocione el gamberrisme com està fent el concejal Pepe Just amb el restaurant Obèlix, els veins de Fermon II estan desesperats.

      Elimina
  2. "El Sr de los Ladrillos": És increïblement bo. Conec la teva capacitat i coneixement a les descripcións dels articles que publiques al bloc. Estàs al dia en tots els temes, però desconeixia la imaginació satírica que exposes en aquest article que repeteixo és magnífic.
    Salutacions,

    ResponElimina
  3. m'ha encantat la introducció, per a un friki del senyor de les rajoles :D com jo es magnífica!! Molt bo i ben merescudes les crítiques al dictador engominat

    ResponElimina
  4. El sentiment dels habitants de la platja de Gandia davant la política turística de Torró:
    http://www.gentedelasafor.net/noticias/articulo-18174.html

    ResponElimina
  5. Resident fart de la Playa.20 de juliol del 2012, a les 12:00

    La platja de Gandia s'està convertint en el lloc perfecte del gamberrisme, llibertinatge i no apte per al turisme normal.
    La culpa és de les Agències de Lloguer d'apartaments i sobretot de l'Ajuntament que ha de posar límit a totes aquestes "diversions" que afecten directament al Turisme i residents.
    L'Ajuntament havia de posar fre al més aviat perquè això va en augment.
    Salutacions,

    ResponElimina
  6. Dia 24 de juliol de 2012: només hi ha dos xiringuitos en construcció i cap adjudicatari (http://www.lasprovincias.es/v/20120724/safor/gandia-aplaza-concurso-chiringuitos-20120724.html).
    El senyor Torró deuria dimitir per incompetent i inútil, només ha fet una bona (la fideuà) en tot l'estiu i per contra s'està carregant el turisme amb brutea, sorolls, obres i falta de serveis.

    ResponElimina
  7. com una informació agradable. Impressionants imatges que comparteixen mantenir la bona feina.

    ResponElimina
  8. Magnífic article i amb una imaginació i posterior exposició increïble.
    Gràcies per regalar-nos amb aquests arguments de la situació real de la nostra Platja i Ciutat.
    He gaudit amb la seva lectura i sobretot la seva adaptació inicial i encara que estigue exposada magníficament al surrealisme no deixa de ser corresposta a una realitat aplastant i demostra una ment ben extructurada.
    Enhorabona.

    ResponElimina
  9. Tal i com denuncien els Verds, els pins que talaren del Clot de la Mota per a muntar el Maremàgnum, que va resultar en un rotund fracàs amb cancel·lacions d’espectacles i regals massius d’entrades per a aparentar, han mort. Els arbres, de més de 20 anys, foren traslladats a l’estiu a preses i carreres al parc del riu Serpis, una operació delicada i molt complicada, inviable a l’estiu. El Clot de la Mota resta, a dia de hui, abandonat, completament ple de fem i deixalles, oferint una trista imatge als turistes. En fi, així ens va!

    ResponElimina
  10. Per a l'any que ve pareix quede nou continuarà el mateix circ d'enguany amb bous i gladiadors segons anuncis del govern municipal. Esperem que fins aleshores no acaben de destrossar tots els pulmons de la platja.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

La teua opinió és molt valuosa per a nosaltres. Si no tens compte de Google o similar tria, de "Comenta com a", l'opció "Nom/URL".